Stefan te Selle. Foto: PR
Stefan te Selle. Foto: PR

Lezing ‘Met gezond boerenverstand’ door melkveehouder Stefan

Landbouw

DOETINCHEM - Melkveehouder Stefan te Selle verzorgt op woensdag 15 november de derde uit de serie van vier lezingen van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en de Bibliotheek West-Achterhoek over klimaat, natuur, milieu en duurzaamheid.

Klimaat, natuur, milieu en duurzaamheid zijn onderwerpen die veel mensen bezighouden. Ze staan hoog op de politieke agenda en het zijn essentiële waarden in het leven van mens en dier. De standpunten over de staat waarin klimaat en natuur zich bevinden lopen uiteen. Evenals de oplossingen die worden aangedragen om te zorgen voor een leefbare wereld. In deze serie lezingen presenteren vier sprekers elk vanuit hun eigen expertise hun visie op genoemde onderwerpen. Waar bij de ene lezing (streek)historische ontwikkeling en visie de uitgangspunten zijn, zijn ervaring en alledaagse praktijk dat bij een andere lezing.

Nuchterheid
Wat doet die boer van tegenwoordig nu hele dagen? Voeren, melken en hooien, protesteren? Winterswijker Stefan te Selle neemt zijn toehoorders mee in zijn dagelijkse werkzaamheden, verantwoordelijkheden, uitdagingen en passie. Ondanks de door hem ervaren negatieve framing en onzekerheid heeft hij “dankzij een flinke portie nuchterheid en boerenverstand toch de energie om er elke dag weer te staan en te zorgen voor (h)eerlijk voedsel van Nederlandse bodem.”
Stefan te Selle heeft een bedrijf met 125 melkkoeien en 85 stuks jongvee. Het bedrijf is niet voortgekomen uit zijn familie maar hij heeft het zelfstandig overgenomen. Stefan is bestuurlijk actief voor de Land- en Tuinbouworganisatie LTO Noord, afdeling Oost-Achterhoek. Hij is aangesloten bij de Stichting Fokveedag Oost-Gelderland, Holland Holstein Herds (HHH) en bij de Vruchtbare Kringloop Oost (VK-Oost). Dat is een boerenvereniging die samen met partners zoekt naar verbetering op en rond het boerenerf met betrekking tot velerlei thema’s en maatschappelijke vraagstukken. Meer informatie op onderstaande website.
De lezing wordt gehouden in ‘t Brewinc in Doetinchem (IJsselkade 13) Doetinchem. De bijeenkomst is van 19.30 tot 22 uur, inloop vanaf 19 uur. De entree bedraagt 5 euro, incl. koffie/thee. Aanmelden via e-mail: info@ecal.nu of tel. 0314-787078.

Vierde
De vierde en laatste lezing in deze serie is op woensdag 6 december, eveneens om 19.30 uur: ‘Denkers & doeners, ontwikkeling en maatschappelijke betekenis van ons landelijk erfgoed’ door Marinus Overheul. De lezing gaat onder meer in op de invloed van de landbouwhervormers op de ontwikkeling van de landbouw, het platteland en de natuurlijke omgeving in de Achterhoek. Marinus Overheul studeerde aan Wageningen Universiteit, is boerenzoon en oud-landbouwdiplomaat.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier