Robin de Wit (Geerdink Tuinen), met spuitbus Vera (leerling groep 6) van OBS Wis en Wierig Gaanderen. Foto: Roel Kleinpenning
Robin de Wit (Geerdink Tuinen), met spuitbus Vera (leerling groep 6) van OBS Wis en Wierig Gaanderen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Groen landschapsplein Wis en Wiering

Onderwijs

Gaanderen – Basisschool Wis en Wiering in Gaanderen is al twee jaar bezig met de voorbereidingen voor het aanleggen van een groen landschapsplein. De leerlingen hebben al diverse tekeningen gemaakt. Ouders en leerkrachten hebben ook nagedacht. Het ontwerp is gemaakt. Dinsdag 12 oktober was het feestelijke openingsmoment waarbij de kinderen samen met Robin van De Tuinen van Geerdink het ontwerp op het plein gingen uitzetten. 

Door Carla van der Meer

Klas voor klas mochten de kinderen naar buiten om samen met Robin de lijnen uit te zetten voor de werkzaamheden. Robin liet de plattegrond zien, die hij samen met de kinderen vertaalde naar het plein. De kinderen mochten met een spuitbus met oranje verf punten op het plein zetten om de plek aan te geven wat waar moet komen. Groep 7 heeft met Robin al verschillende lijnen uitgezet. 

Leuker dan dictee

“Je kunt nu de vormen al een beetje zien”, vertelt Myrthe. “Het is leuk om buiten bezig te zijn.”
“Ja, dat is leuker dan dictee”, vindt Elin. “We kunnen straks extra buiten spelen.
“Er komt meer natuur”, zegt Luuk. “Als de bel gaat, dan ben ik buiten.”
“Ik denk dat het heel mooi gaat worden”, geeft Roan aan. “Maar ik denk niet dat het precies zoals de plattegrond gaat worden. Want daarop lijkt het alsof het schoolplein veel groter is.”
Vera uit groep 6 is ook met de spuitbus in de weer. “Dit is heel leuk, maar ook speciaal”, zegt ze. “Mijn moeder heeft ook meegewerkt aan het ontwerp. Ik heb tegen mijn moeder gezegd dat we een toneelhalletje willen.”
Robin legt spelenderwijs aan de kinderen uit hoe ze de afmetingen van het ontwerp kunnen vertalen naar de echte afmetingen op het plein. “We hebben dagelijks met kinderen te maken”, zegt hij. “Ze helpen heel enthousiast mee. Ze krijgen zo al een beeld van het ontwerp. Het is heel leuk om met de kinderen te werken.”
“Het wordt een groen leerplein”, vertelt Caroline de Lepper, locatiecoördinator van Wis en Wiering. “We zijn sinds vier jaar bezig met onderzoekend leren, Thinking for Learning. Het groene landschapsplein biedt straks mogelijkheden om buiten te leren, te spelen en te onderzoeken. De kinderen beleven op het plein en rondom school elke dag de natuur en krijgen levendige buitenlessen.”
Het huidige schoolplein bestaat voornamelijk uit tegels. Het plein is al zo’n 40 jaar oud en is toe aan een opknapbeurt.

Natuurlijke speelplekken

“We hebben voor De Tuinen van Geerdink gekozen omdat zij bezig zijn met het aanleggen van natuurlijke speelplekken”, zegt De Lepper. “Ze maken geen standaard speeltoestellen, maar ontwerpen deze ter plekke zelf.”
Er komen twee buitenlokalen, waarvan het grootste buitenlokaal een tribune krijgt. Ook komt er onder meer een waterspeelplek, een voetbalveldje, een klimplateau en een moestuin. “Een paar ouders hebben plannen gemaakt voor een plukbos met eetbare planten”, aldus De Lepper. “Je begint klein, en er komt steeds meer bij. We zitten hier prachtig in het groen. En daar geniet het hele dorp van. De natuur rondom de school is een wandelgebied. Het groene schoolplein is straks niet alleen voor de kinderen van onze school, maar ook voor de inwoners van Gaanderen. Het wordt ook toegankelijk voor rolstoelers. We hebben subsidie gekregen van Leader Achterhoek, dat als doel heeft om een mooie omgeving voor het dorp te maken. Over een half jaar wordt het nieuwe groene Landschapsplein groots geopend.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier