OBS Hogenkamp aan de Lohmanlaan. Foto: Kelly Heerink
OBS Hogenkamp aan de Lohmanlaan. Foto: Kelly Heerink

Nieuwe OBS Hogenkamp mogelijk aan Spoorstraat Doetinchem

Onderwijs

DOETINCHEM – Al jaren kijkt Openbare basisschool Hogenkamp uit naar een nieuwe locatie om de ongeveer 450 leerlingen passend onderdak en onderwijs te kunnen bieden. In 2019 trok een stoet van zo’n 500 leerlingen en ouders naar het stadhuis om te protesteren tegen het afblazen van plannen om hun school te verbouwen. Nu lijkt eindelijk zicht te zijn op nieuwbouw die aan de eisen van de tijd voldoet. 

Door Bert Vinkenborg

Jaren heeft men zich moeten behelpen met tijdelijk onderdak voor twee klassen op twee kilometer afstand in een afgeschreven schoolgebouw op Overstegen. De nieuwe school is gepland op een locatie aan de Spoorstraat waar vroeger de pluimveeslachterij Esbro stond en die tegenwoordig als hondenlosloopterrein in gebruik is.

Voordat het zover is moeten er nog een aantal stappen gedaan worden. De gemeente en school gaan in overleg met omwonenden, voor de honden moet een nieuw terrein worden gevonden en de verplichte onderzoeken naar bodem, verkeer en geluid moeten nog worden uitgevoerd. Het is aan de gemeenteraad om uiteindelijk het groene licht te geven. Naar verwachting zal het voorstel na de zomervakantie op de raadsagenda staan. 

Het gebouw aan de Lohmanlaan is te klein en niet meer van deze tijd. Sommige omwonenden in de wijk Schöneveld ondervinden regelmatig overlast van de stroom leerlingen die aan het begin en eind van de schooltijd, vaak per auto, naar en van de school gaan. 

De nieuwe school moet ruimte bieden aan tenminste 457 leerlingen. Door de jaren is OBS Hogenkamp steeds gegroeid terwijl de landelijke trend juist vaak omgekeerd was. Deze tegendraadse groei is te verklaren door de populariteit van OBS Hogenkamp. Op lijsten met waarderingscijfers voor scholen staat Hogenkamp hoog genoteerd. Nederland kent wettelijke regels met betrekking tot vrije schoolkeuze. Als een school hoog aangeschreven staat zijn ouders vaak bereid grotere afstanden van hun huis naar een school op de koop toe te nemen. 

In 2019 was de begroting van de gemeente nog te krap om nieuwbouw mogelijk te maken. Nu is die er wel. Wethouder Jorik Huizinga: “We hebben de laatste tijd een locatiestudie gemaakt. Eerder al hebben we vastgesteld dat de huidige locatie voor OBS Hogenkamp te klein is. Die studie heeft uitgewezen dat een nieuwe locatie aan de Spoorstraat tussen de zorginstelling Estinea en de volkstuinen daarvoor geschikt zou kunnen zijn. Directeur Joost van Campen van OBS Hogenkamp is blij dat er schot in de zaak komt. “We kunnen ons onderwijsconcept in een nieuwe school invullen en voor ouders en leerlingen blijven we in de wijk. Al een aantal jaren zitten we op twee locaties met de nodige problemen in twee afgeschreven schoolgebouwen. De nood was heel hoog en wij zijn blij dat we nu perspectief hebben.”
Petra Krajenbrink, voorzitter van het college van bestuur van de stichting IJsselgraaf waar OBS Hogenkamp onder valt: “We hebben er altijd vertrouwen in gehad dat Hogenkamp de plek krijgt die het verdient.”

Er moeten nog een aantal stappen gedaan worden voordat bij de nieuwe OBS Hogenkamp de vlag gehesen kan wordt maar die ligt volgens Joost van Campen al opgevouwen in zijn kast in afwachting van dat evenement.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant