Hans Martijn Ostendorp in stadion De Vijverberg. Foto: Roel Kleinpenning
Hans Martijn Ostendorp in stadion De Vijverberg. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘Allerbelangrijkste is dat de club blijft bestaan’

wo 29 dec 2021, 09:26 Sport

DOETINCHEM - Achterhoek Nieuws kijkt samen met algemeen directeur van de Superboeren, Hans Martijn Ostendorp, terug op een jaar dat misschien wel typerend is voor de club. “Het was een bewogen, turbulent en op sommige momenten moeizaam jaar.”

Door Hans Hissink

Voor De Graafschap begon het voetbaljaar op 2 januari met een uitwedstrijd in Almere. Het was snerpend koud. Thomas Verheijdt scoort in de laatste minuut de winnende treffer voor Almere City. Hans Martijn Ostendorp was daarbij en dacht op dat moment maar aan één ding: “Het zal toch niet zo’n jaar worden?”

“Uiteindelijk gingen we er allemaal vanuit dat er een week komt, dat de promotie naar de eredivisie zeker gesteld zou worden. Maar die week blijft dan uit. Je ziet onvrede ontstaan over het vertoonde spel. Iedereen zit in de huiskamer voor de tv en iedere fout wordt anders beleefd dan in het stadion. Een supporter sprak mij aan die zei: ‘ik ben negatiever dan ik ooit ben geweest. Dat komt omdat ik alleen thuis zit en ik op de donder krijg van mijn vrouw omdat ik teveel drink en teveel scheld. Dat heb ik in het stadion niet, dan deel ik dit gevoel met de vrienden om mij heen’.”

Absoluut dieptepunt
“De wedstrijd tegen Helmond Sport, waar dat doelpunt maar niet valt en het daarna volledig uit de klauwen loopt buiten het stadion, dat was een absoluut dieptepunt. Dat was een gitzwarte avond in alle opzichten. Daarna moesten we in de play-offs spelen tegen Roda JC, maar toen was voor mij het seizoen al klaar. Terwijl dit het seizoen van de overwinning had moeten zijn. Ik heb na die rellen tegen mijn vrouw Linda gezegd dat ik niet weet of ik dit nog langer wil doen, of ik dit nog langer kán doen. Dat zat meer in de onmacht, je hebt er totaal geen invloed op. Maar als ik er niet meer in geloof, wie dan nog wel?”

“Als je naar de eredivisie gaat, dan komen sponsoren en supporters wel. Dat maakt het allemaal veel gemakkelijker. Maar stel dat het onverhoopt niet lukt, hoe houden we dan iedereen betrokken? Dat is met name waarin ik mij zelf probeer in te zetten. Als we daar naar kijken dan is er door sponsoren en supporters een enorme loyaliteit getoond. Dat is ook een groot compliment naar onze commerciële afdeling. Die heeft echt heel goed werk gedaan.”
“Het draagvlak voor Mike Snoei had alleen kunnen blijven bestaan wanneer het ultieme doel was behaald: promotie naar de eredivisie. Maar misschien was daarvóór al wel teveel weggevloeid. Mike Snoei heeft ziel en zaligheid gegeven en heeft zich het snot voor de ogen gewerkt. Maar op enig moment merk je dat het niet meer kan. Daarbij hebben we ons wel laten voeden door signalen van supporters. Je kunt niet met ieder signaal iets doen, maar je kunt er ook niet blind en doof voor zijn. Daar hebben we het intern over gehad en dan kom je tot een gezamenlijke conclusie dat je een andere weg moet inslaan.”

“We wilden het plezier weer terugbrengen op de tribunes met leuk en attractief voetbal. Dan ga je een trainer zoeken die ook nog eens ruimte geeft aan het inpassen van jeugd. Én we willen meespelen om de play-offs. Die doelstelling hadden we voor onszelf. We wilden geen gevestigde naam. Toen kwam Reinier Robbemond op het netvlies. Het gesprek met hem was goed en hij kent de club. Daar hadden we een goed gevoel bij en dat is tot aan de dag van vandaag goed uitgepakt. Er zit een gedachte achter de spelopvatting. Alleen de doelpunten moeten er nog in. Je merkt dan bij mindere resultaten dat er toch druk op komt te staan en dan is het belangrijk om de rust te bewaren.”

“We hebben flink wat geld geïnvesteerd in jeugdcomplex De Bezelhorst. Heel kort samengevat is daar een volledig nieuw clubhuis met aanverwante gebouwen neergezet. Nota bene in een coronajaar. Daar kan ik echt van genieten. De jeugd moet onderdeel zijn van de BVO. Die investering gaat nu zijn vruchten afwerpen. Het is onvoorstelbaar als je ziet wat bijvoorbeeld Jan Vreman daar allemaal doet. Heel belangrijk om zo’n icoon een icoon te laten zijn. Ik vind het mooi dat Jefta Bresser een goed draaiende machine heeft gemaakt van het team jeugdtrainers en dat dit zijn vruchten afwerpt.”

Financieel gezond
“We hebben financieel geen gekke dingen gedaan. Dat maakt dat we relatief gezond door deze fase komen. Daarom zijn we ook voorzichtig met het aantrekken van spelers. Peter Hofstede is daar mee bezig samen met de trainer en het voetbalklankbord. Het is altijd balans zoeken tussen financiële soberheid en sportieve creativiteit. Dat blijven we ook nastreven. Want het allergrootste belang is duurzaam betaald voetbal in de Achterhoek door De Graafschap. Dat De Graafschap blijft bestaan, is het allerbelangrijkste.”

Maatschappelijk aspect
“Twee jaar geleden is Michael Ogubai aangesteld als manager MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen red.). Hij is de uitvoering en inbedding enorm inhoud aan het geven. We zijn bijvoorbeeld samen met gemeentes projecten voor maatschappelijke diensttijd aan het opzetten. Door deze en vele andere maatschappelijke projecten zijn de gemeenten in de Achterhoek inmiddels ook de waarde van de club gaan inzien. De maatschappelijke verankering zorgt uiteindelijk voor duurzaam betaald voetbal in de Achterhoek.”
“Wij zijn dé ontmoetingsplek voor overheid, onderwijs, maatschappelijke organisaties en ondernemers. De businessclub is gegroeid met 55 leden in een jaar dat ze niet in het stadion mochten komen. Samen met Henk Bloemers heb ik alle grote ondernemers bezocht. Zij zijn met elkaar gebaat bij een sterke economie in de Achterhoek en de Liemers. Wij hopen ons steentje daar aan bij te dragen.”

Samenwerking met Orion
“We zijn steeds meer aan het samenwerken met topvolleybalclub Active Living Orion. Waar kunnen we elkaar versterken? Hoe kunnen wij gebruik gaan maken van het netwerk dat wij samen hebben? Orion speelt Europees en ze worden zo mooi in het licht gezet. Zo kunnen we samen naar buiten op te treden naar de gemeenten. Orion en De Graafschap zijn echt belangrijk voor Doetinchem en de Achterhoek.”

Personeelswisselingen 
“Peter Hofstede gaat weg. Er is een profielschets waarmee we begin volgend jaar op zoek gaan naar iemand die daar bij past. Financieel directeur Remon Enting gaat naar Heracles wordt opgevolgd door Melanie Koster. Zij is geboren en getogen in Doetinchem en past goed bij de club. Ze heeft goede kwaliteiten en kan ook op het gebied van de organisatie iets toevoegen.”

“De organisatie heeft ontzettend hard gewerkt. Ik wil daarom ook een compliment maken naar iedereen binnen de organisatie hoe zij de club door deze hele moeilijke tijd hebben getrokken. Deze mensen die vaak in de schaduw staan hebben samen met supporters, sponsoren en onze partners een enorme loyaliteit getoond. Daar ben ik best heel trots op.”

“We zitten nu in een periode waarin het allemaal ongewis is. Maar tot op de dag van vandaag kunnen we terugkijken op een moeilijke periode waar we goed doorheen zijn gekomen. Dat maakt dat ik met heel vertrouwen naar het nieuwe jaar kijk.”

Tijdens de wedstrijd op 17 september van dit jaar tegen Excelsior (3-1). Foto: Roel Kleinpenning

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier