Vlnr Anne Kaal, Marcel van Dijk en Lidy Lueb op de tennisbaan bij TC Zuid. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr Anne Kaal, Marcel van Dijk en Lidy Lueb op de tennisbaan bij TC Zuid. Foto: Roel Kleinpenning

Drie Doetinchemse tennisverenigingen tegelijk 50 jaar

Sport

DOETINCHEM – Drie tennisverenigingen in de gemeente Doetinchem vieren hun 50e verjaardag; Tega’74 uit Gaanderen, de Wehlse Tennisvereniging en TC Zuid uit Doetinchem zelf. 

Door Hans Hissink

In het jaar dat de bekende Nederlandse tennisser Tom Okker op de derde plaats stond op de wereldranglijst, zagen drie tennisverenigingen in Doetinchem het daglicht. Na 50 jaar bestaan ze nog steeds. Met een drietal dat nauw betrokken is bij hun vereniging kijken we naar een stukje verleden, het heden en de toekomst.

TC Zuid
Op Sportpark Zuid in Doetinchem begon op 16 december 1974 LTC (Lawn Tennis Club) Zuid op de plek waar het nu nog steeds vertoefd. In 1978 veranderde de naam in TC Zuid. Anne Kaal doet de communicatie binnen de commissie die speciaal voor dit jaar in het leven geroepen is. “Vorig jaar na de zomer zijn we al begonnen met het brainstormen over wat we willen met dit jubileum. Het bestuur heeft een jubileumcommissie samengesteld. De activiteiten in het kader van het jubileum worden allemaal georganiseerd door de leden zelf en moeten toegankelijk zijn voor álle leden.”

Er wordt nog steeds getennist op de oorspronkelijke plek, maar er is door de jaren heen veel veranderd. “Er staat nu een mooi clubhuis, de banen zijn onlangs wederom vernieuwd en de padelbanen zijn erbij gekomen. Het aantal leden is daardoor ontzettend toegenomen. Op dit moment is het zelfs zó druk dat nieuwe aanmeldingen op een wachtlijst gezet worden. Maandelijks wordt dan bekeken of nieuwe leden toegevoegd kunnen worden.”

In dit jubileumjaar kent de vereniging rond de 750 leden. “Het openen van de padelbanen en de nieuwe tennisbanen hebben de vereniging een enorme boost gegeven. Er zijn in korte tijd zo’n 250 leden bijgekomen. We zien daarbij een verschuiving van het aantal leden die eerder getennist hebben en nu padel spelen.” Verschillende leden zijn niet meer actief op de tennisbaan. “Sommigen zijn al 50 jaar lid en zijn meegegroeid met de vereniging. Zij hebben een dusdanige leeftijd bereikt dat tennissen er niet meer in zit, maar komen hier wel regelmatig om met elkaar te kaarten in het clubhuis. We hebben dus ook een sociale functie.”

Zonder vrijwilligers heeft een vereniging geen bestaansrecht. Daaraan is geen gebrek, volgens Anne. “Wij zijn een vereniging die bestaat voor en door leden. De toekomst ziet er door het ledenaantal rooskleurig uit. Mede door alles wat er mogelijk is bij ons. Neem het rolstoeltennis. Dat wordt begeleid door een trainer die daar specifieke kennis van heeft. Daarnaast kunnen de tennis- en padelbanen bijvoorbeeld gehuurd worden door bedrijven. Arrangementen waar catering bij geleverd kan worden.“

Iedere maand is er een activiteit. Daar is het tennisracket niet altijd bij nodig. Naast clubkampioenschappen tennis en padel, is er een feestavond, een senioren event, een jeugdkamp en een pubquiz en een bridgedrive. Ook komt er een boek waarin veel over het 50-jarig bestaan te lezen is. Het jubileumjaar wordt afgesloten met een receptie en een spetterende feestavond. “In het kader van ‘wat deden we vroeger en wat kunnen we daar nu nog mee’ vindt de ‘Nacht van Zuid’ plaats. Verder organiseren we samen met de Wehlse Tennisvereniging het Gouden Herfsttoernooi. Het wordt een mooi jaar waarin voor iedereen iets te doen is,” vertelt Anne. Meer info over het jubileumjaar is te vinden op de website van TC Zuid.

Wehlse Tennisvereniging
Het was 26 maart 1974 dat de Wehlse Tennisvereniging werd opgericht. In 1975 werden drie tennisbanen aangelegd achter het voetbalcomplex van Concordia Wehl aan de Doesburgseweg. In 1977 werd een clubgebouw gerealiseerd dat op 31 maart 1978 officieel werd geopend. Het aantal banen groeide in de loop der jaren naar zeven. Nu zijn er nog vijf banen, allemaal met kunstgras.

“In de hoogtijdagen hadden we hier 700 tot 800 leden. Mede doordat mensen een drukke baan hebben en er een enorme vergrijzing is onder onze leden, hebben we nu ongeveer 100 leden. Ondanks dat we nu minder leden hebben, gaan we dit jaar ervoor om de vereniging een boost geven. Dit willen we met ons 50-jarig jubileum groots aanpakken,” aldus voorzitter Lidy Lueb.

In het kader van het jubileum vinden er in Wehl verschillende activiteiten plaats. Op 29 februari is er een tennisclinic voor kinderen. Vrijdag 1 maart begint het Tweewieler Sprinttoernooi en in juni is de tennisvereniging aanwezig bij de Wehleriade met verschillende activiteiten voor de jeugd.

“We zijn er trots op dat we met een hele kleine vereniging elk jaar een supertoernooi neerzetten. Vorig jaar hebben we een record aantal deelnemers gehad van bijna 200. Dat willen we natuurlijk dit jaar ook weer evenaren, dit zal dan weer plaatsvinden in week 34, dit is dan ook het 10e CD Reclame Open. In die week zijn we ook van plan om een soort receptie te houden voor genodigden en oud-leden. Al met al maken we er dan weer een mooie week van.” Het jaar wordt afgesloten met een toernooi dat samen met TC Zuid en Tega’74 wordt georganiseerd; Het Gouden Herfst Toernooi.

Lidy is duidelijk over ‘haar’ tennisvereniging. “We zijn de kleinste van de drie jubilerende tennisverenigingen in Doetinchem, maar wel een stabiele en vooral gezellige vereniging, waar iedereen altijd welkom is.”

Tega’74
De officiële oprichtingsdatum van de Gaanderense tennisvereniging Tega’74 is 23 januari 1974. In het begin werd er gespeeld in sporthal De Pol. In april van datzelfde jaar kwamen er twee buitenbanen waardoor er niet alleen meer binnen getennist hoefde te worden. Destijds waren er 60 leden en stonden er 20 op de wachtlijst. Vijf jaar na de oprichting werd gestart met de aanleg van een eigen tennispark met gravelbanen aan de Warnersstraat in Gaanderen. Op 1 juni 1979 werd de eerste steen voor het nieuwe verenigingsgebouw gelegd waarna 18 augustus het nieuwe tennispark feestelijk geopend werd. De vereniging groeide gestaag. In 1991 waren er 361 leden en werd er een ledenstop ingevoerd. Tot zover een stukje geschiedenis over de jarige tennisvereniging in Gaanderen.

Sinds augustus vorig jaar is Marcel van Dijk voorzitter. “Anno 2024 is Tega’74 nog steeds een bruisende vereniging met ruim 200 hele actieve leden. De tennisbanen zijn inmiddels al een keer vervangen, de verlichting is vernieuwd met led, ons clubgebouw is voorzien van zonnepanelen en isolerende hoog-rendement beglazing. Zo gaat Tega’74 met haar tijd mee.”

Het 50 jarig bestaan van Tega’74 is in januari al groots gevierd in zaal Het Onland. “Dat was een mooie avond die bezocht is door zo’n 150 leden inclusief aanhang. Van de KNLTB kregen we een prachtige oorkonde en de gemeente Doetinchem had wethouder Patrick Moors als afgevaardigde gestuurd. Ook daar kregen we een mooie oorkonde van. Het was een fantastische aftrap naar een jaar vol activiteiten.”

Over vrijwilligers heeft de voorzitter niet te klagen. “We hebben een grote vrijwilligersclub. het swingt als nooit tevoren. Het enthousiasme van iedereen werkt aanstekelijk. Hopelijk blijft dat ook na dit jubileumjaar.”

Marcel noemt een aantal activiteiten die dit jubileumjaar gepland staan. “De jeugdtennisdagen staan op de agenda, maar ook het Open Toernooi dat in het teken zal staan van het 50-jarig bestaan. De clubkampioenschappen zijn er uiteraard weer en daaromheen natuurlijke de nodige gezellige (feest)avonden. Kortom, het belooft een druk en heel erg gezellig jaar te worden.” Gezelligheid staat hoog in het vaandel. “We proberen ons wel te onderscheiden door die gezelligheid. Voor het open toernooi is daardoor ieder jaar veel belangstelling van tennisspelers uit de hele regio”

Tega’74 heeft geen padelbanen en is ook niet met de aanleg daarvan bezig. Veel andere verenigingen wel om meer leden aan zich te binden. “Maar met het nieuwe bestuur, veel actieve leden en vrijwilligers zie ik de toekomst van Tega’74 zonnig tegemoet. De gezelligheid van onze vereniging spreekt zich gemakkelijk voort en er kan op diverse niveaus bij ons mee getennist worden, dus voor ieder wat wils. Eind maart huldigen we diverse leden die al 50 jaar lid zijn van onze vereniging, en enkelen van hen tennissen nog steeds, dat zegt toch genoeg?”

Om zoveel mogelijk mensen mee te laten genieten van de activiteiten, zijn er dit jaar diverse acties voor leden en niet leden. “Iedereen moet mee kunnen doen,” vertelt de enthousiaste voorzitter.

Activiteiten TC Zuid
Bijna iedere maand is er iets te doen bij de tennisvereniging op sportpark Zuid in Doetinchem. In maart is er een feestavond, tevens slotavond van het winterdubbeltoernooi. Ook zijn in maart de clubkampioenschappen tennis en start in april de voorjaarscompetitie. In mei staat er een senioren event op de agenda, waarna in juni de ‘Nacht van Zuid’ volgt. Dan is ook het open tennistoernooi. In augustus is er een jeugdkamp. September is een drukke maand. Dan staat er een pubquiz in het clubgebouw op het programma, de clubkampioenschappen padel en de start van de najaarscompetitie. In oktober is het Gouden Herfsttoernooi. In november is er nog een bridgedrive waarna eind 2024 het jubileumjaar wordt afgesloten met een receptie en een spetterende feestavond.
Er zitten ook nog wat activiteiten in de pijpleiding, die worden zonodig nog toegevoegd.

Activiteiten Wehlse Tennisvereniging
Op 29 februari is er een tennisclinic voor kinderen. Het weekeinde daarna is er het Tweewieler Sprinttoernooi. Eind juni staat de tennisclub op de Wehleriade met allerlei activiteiten voor de jeugd. Half augustus begint het jaarlijkse open tennistoernooi met speciale aandacht voor het jubileum. Eind oktober is het Gouden herfsttoernooi dat samen met TC Zuid wordt georganiseerd.

Activiteiten Tega’74
De Tega - jeugdtennisdagen, een sponsortoernooi, het Open toernooi, onze clubkampioenschappen, een heuse snertavond en vanaf half april, mei en juni mag alle jeugd uit Gaanderen op woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag gratis tennissen. Tennislessen kosten dan op woensdagmiddag voor de jeugd maar 5 euro per uur. In juli en augustus kunnen Gaanderense tennisliefhebbers gebruik maken van het zomerstop-abonnement; gratis tennissen op het park op vrijdagavond, zaterdag en zondag met op alle vrijdagavonden kantinediensten, een gezellig terras, diverse hapjes en happy hour. In oktober, november en december sluiten we het jaar af met het najaar abonnement; drie maanden tennissen inclusief twee kennismakingslessen voor maar 50 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant