Timo Kleinhesselink en Hilde Gerritsen. Foto: Roel Kleinpenning

Timo Kleinhesselink en Hilde Gerritsen. Foto: Roel Kleinpenning

De Graafschap aankomend seizoen met vrouwenteam in eerste divisie

Sport

DOETINCHEM - De Graafschap begint aankomend seizoen met een vrouwenteam in eerste divisie. Daarmee is het de eerste betaald voetbalclub in Gelderland met een vrouwentak binnen de voetbalorganisatie. “Hiermee komt een droom uit.”

Door Hans Hissink

Vorig jaar november maakte De Graafschap bekend dat het wilde starten met een vrouwenteam. Er werd een plan ingeleverd bij de KNVB (voetbalbond) en een pitch gegeven aan een onafhankelijke commissie, waarna groen licht werd gegeven voor deelname aan de eerste divisie. De voorbereidingen konden beginnen voor algemeen manager vrouwenvoetbal bij De Graafschap, Hilde Gerritsen en technisch manager Anouk ter Bille.

Droom komt uit
Voor Hilde komt een droom uit. “Met MVVA maakten we talentontwikkeling in de regio mogelijk met als stip op de horizon om eredivisie vrouwenvoetbal naar de Achterhoek te halen. De eerste en belangrijke stap is gezet. Het was ook een logische stap. We zijn ooit begonnen met een onder-13 team dat jaarlijks doorgroeit. Op een gegeven moment moet de stap naar de senioren gemaakt worden. Die kan nu op een hele natuurlijke manier gemaakt worden.”

Over de plek die het vrouwenvoetbal binnen de betaald voetbalorganisatie krijgt, wordt nog gesproken. “Wij zijn een volwaardig team dat een plek binnen de organisatie moet krijgen ondanks dat het mannen- en vrouwenvoetbal niet met elkaar vergeleken moet worden. Binnen de club zijn die gedachten er ook. De club is van de hele Achterhoek en samen d’ran geldt ook in dit geval. Iedereen vindt het leuk en staat erachter.”

MVVA (Meiden Vrouwen Voetbal Achterhoek) blijft bestaan. “Dit blijft de onderbouw van onder-12 tot onder-15, de vooropleiding van De Graafschap-vrouwen die in het nieuwe seizoen bestaat uit een onder-16 team en het eerste vrouwenteam. Mochten we promoveren naar de eredivisie dan komt daar nog een beloftenteam tussen. Met deze opzet ga je van opleiden naar uiteindelijk een resultaatteam waar je het hoogste niveau mee wilt bereiken.”

Trainer
Bij de voorbereiding hoorde ook de zoektocht naar een trainer. Timo Kleinhesselink is uitverkoren om met het eerste vrouwenteam aankomend seizoen het debuut te maken in de eerste divisie. “Technisch manager Anouk ter Bille kende Timo al een aantal jaren. Zij heeft ook aangegeven dat als wij de stap zetten naar het betaalde voetbal hij onze trainer moest worden. Nadat bekend werd dat we tot de eerste divisie zouden toetreden, hebben we Timo vrij snel benaderd.”

Het was echter nog geen uitgemaakte zaak en er zijn een aantal goede en constructieve gesprekken geweest. “Tijdens die gesprekken hebben we het onder meer gehad over de visie op het vrouwenvoetbal en hoe we het beste kunnen presteren. Ieder gesprek kwamen we dichter bij elkaar. Wij stellen eisen aan onze trainers en daar moet iedereen aan voldoen,” aldus Hilde.

Timo Kleinhesselink is 32 jaar, heeft zijn sporen verdiend als jeugdtrainer in de regio en is nu voor het tweede jaar trainer bij FC Dinxperlo, daar waar hij ook woont. Daarvoor was hij assistent-trainer bij Longa’30 uit Lichtenvoorde waar hij ook jeugdtrainer was, net als bij AZSV in Aalten. “Doordat ik voor mijn trainersdiploma’s stage heb gelopen bij de jeugd van De Graafschap ben ik al in contact gekomen met het De Graafschap DNA, met de manier waarop zij willen voetballen en nog meer wat erbij komt kijken.”

“Ik zal bij de vrouwen niet veel anders doen dan bij de mannen. Communicatie is daarbij het allerbelangrijkste. Veel praten met speelsters. Misschien wel tegen het irritante aan,” legt Timo met een glimlach uit. “Ik ben over het algemeen wel heel erg bezig met spelers en merk dat dat goed werkt. Dat geeft een extra dimensie aan de vorming van de groep en je merkt direct of iemand zich prettig voelt in die groep.”

Volgens de trainer uit Dinxperlo is de nieuwe klus een mooie uitdaging. “Ik maak mijn keuze op dingen die goed voelen. FC Dinxperlo kwam zo op mijn pad, net zoals dit op mijn pad kwam. Ik had ook hoofdtrainer kunnen blijven in het amateurvoetbal, maar dit geeft een hele andere dimensie aan het trainer zijn.”

Selectie
Voordat de training begint in de eerste week van augustus moet de selectie uiteraard rond zijn. “Het liefst in mei al zodat er voor iedereen duidelijkheid en rust is. En dan begin je eindelijk met de training. Dat is de taak voor Timo,” vertelt Hilde. “Ik moet er met Anouk vooral voor zorgen dat alles er omheen geregeld is.”

Timo Kleinhesselink krijgt een flinke selectie tot zijn beschikking. “We gaan voor 20 spelers en drie keepers. Als zich een buitenkans aandient dan komt er misschien nog eentje bij. We zijn aan het scouten en er stromen vanuit MVVA speelsters door. Er is ook een open trainingsavond geweest omdat we veel vragen kregen hoe speelsters zich konden aanmelden. Daar zijn twee speelsters uitgekomen die aansluiten.” De trainersstaf bestaat uit drie trainers.

De eerste divisie voor vrouwen bestaat alleen uit betaald voetbalorganisaties. “je mag daar alleen als betaald voetbalorganisatie aan meedoen. Er doen ‘jong’ ploegen mee en eerste teams. Net zoals in de eerste divisie bij de mannen.”

De wedstrijden zullen gespeeld worden op sportpark De Bezelhorst waarbij te zijner tijd bekeken wordt of er enkele wedstrijden in het stadion gespeeld kunnen worden. Iedereen heeft er veel zin in. “Er zijn zoveel positieve reacties binnengekomen en het enthousiasme is zo groot dat we niet kunnen wachten om te beginnen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant