Ben Wennekers en Karen Elzing Sport-ID Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning

Ben Wennekers en Karen Elzing Sport-ID Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning

Bewegen en meer bij Doetinchemse Wandel Challenge

Sport

DOETINCHEM – Vanuit Sport ID start op maandag 6 mei weer een Doetinchemse Wandel Challenge. Deze wandel challenge is bedoeld voor mensen die fitter willen worden en aan hun gezondheid willen werken. De beginnende wandelaars starten met een wandeling van 2 kilometer en deze wordt uitgebouwd naar 5 kilometer.

Door Carla van der Meer

“We organiseren de Doetinchemse Wandel Challenge dit jaar voor de tiende keer”, vertelt Karen Elzing van Sport ID. “We willen zoveel mogelijk mensen structureel in beweging brengen, zowel de jeugd als de senioren. De wandel challenge is een laagdrempelige manier om mensen te laten bewegen. Elk jaar doen er zo’n 20 wandelaars mee. De wandelaars worden fitter door het wandelen, ze bouwen conditie op maar het gaat ook om het ontmoeten en elkaar motiveren. Door te wandelen kunnen ze ook opbouwen om naar een ander beweegaanbod te gaan. Er loopt één keer een beweegmakelaar mee om de deelnemers te vragen wat ze verder zouden willen doen. We zien dat mensen na de wandel challenge in beweging blijven. Uit de wandelgroep ontstaan vaak weer nieuwe wandelgroepjes van mensen die een klik met elkaar hebben en zelf gaan wandelen. Er zijn wandelgroepen die na vijf jaar nog steeds bestaan. Het is meer dan wandelen alleen.”

De wandelaars zijn 55 jaar of ouder. Bennie Wenneker is 82 jaar en is de oudste deelnemer dit jaar. “Ik zag de aankondiging en dacht: ik doe mee voor de gezelligheid. Ik woon sinds een jaar in Doetinchem en ik zie dit als een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen”, vertelt hij. Wenneker beweegt al veel. Hij is twee keer in de week vrijwilliger bij de kuierwandelgroep, waar de meeste wandelaars een rollator hebben. En verder gaat hij drie morgens naar de Stadstuin. “Dat vind ik ook fijn, maar dat komt omdat ik tuinman geweest ben”, zegt hij. “Je kunt wel achter de geraniums gaan zitten klagen, maar dan ontmoet je niemand. Je moet toch zelf de slingers ophangen voor je feestje. Met bewegen word je gezonder ouder. Je blijft fitter en alerter.”
“Wandelen is niet alleen fysiek maar ook mentaal belangrijk”, laat Elzing weten. “De wandelaar maakt endorfine aan. Zo is bewegen als medicijn.” Wenneker: “De dokters zouden wandelen voor moeten schrijven.”

De Doetinchemse Wandel Challenge is 16 weken lang op maandagen van 6 juni tot en met 23 september. Later instromen kan ook. Op feestdagen en in de zomervakantie vallen een paar weken uit. Er wordt rekening gehouden met het wandeltempo van de wandelaars. “We raden de wandelaars aan om zelf ook nog één keer in de week te wandelen”, geeft Elzing aan. “Zo bouwen ze makkelijker de kilometers op. Iedereen die minimaal 2 kilometer kan wandelen, kan meedoen. Dat mag ook meerdere jaren achtereen. Soms zien we dat iemand ziek geweest is en dan het wandelen weer moet opbouwen. Die loopt weer een seizoen mee. Je kunt natuurlijk ook zelf het wandelen opbouwen, maar we zien dat het met een groep beter gaat. Dan ga je sneller wandelen en ben je meer gemotiveerd. Om de eerste stap te nemen vinden mensen soms wat spannend. Maar als ze meedoen, vinden ze het leuk.” 

De wandel challenge start vanaf verschillende locaties in Doetinchem: Bij Sport ID, de Bongerd, de Kruisberg, Rozengaarde en bij Argo. “Zo zien we verschillende wandelroutes in Doetinchem”, vertelt Elzing. “De ene keer wandelen we in de stad en de andere keer in de natuur en het bos. Er is voor elk wat wils.” “Dit is voor mij ook een mooie gelegenheid om Doetinchem te leren kennen”, vindt Wenneker. “Ik ken veel wijken nog niet goed.” Deelname is gratis. De wandelaars betalen alleen voor het kopje koffie of thee na afloop. Meer informatie via deze website. Aanmelden voor de Doetinchemse Wandel Challenge kan via telefoonnummer: 06 – 41566395 of e-mail: karen.elzing@sport-id.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant