Team 84 Achterhoekrunners komt aan op de Coolsingel 2023. Foto: Team 84 Achterhoekrunners

Team 84 Achterhoekrunners komt aan op de Coolsingel 2023. Foto: Team 84 Achterhoekrunners 

Team 84 Achterhoekrunners

Roparun Team 84 Achterhoekrunners voor 16e keer aan de start

Sport

‘We doen het voor de palliatieve zorg’

Door Henri Walterbos

DOETINCHEM/ZUTPHEN - “Onze groep komt voornamelijk uit Zutphen, maar ook iemand uit Winterswijk en Groenlo. De groep bestaat uit 8 lopers, 6 fietsers, 3 chauffeurs kleine bus, 3 chauffeurs grote bus, 4 mensen voor de catering en een masseur. We hebben ook 2 fysio’s maar die lopen mee. In het verleden was ik fietser, maar tegenwoordig chauffeur op de kleine bus.” René Scholten (59), voorzitter en teamcaptain ‘team 84, De Achterhoekrunners’. “De groep is 16 jaar geleden ontstaan, want we doen voor de zestiende keer mee. De basis van de groep is Penitentiaire Inrichtingen Achterhoek Doetinchem en Zutphen, al zit er op dit moment niemand meer bij die in de gevangenis werkzaam is. We hebben weinig verloop. Heel af en toe stopt er iemand na 6 of 7 keer meegedaan te hebben, en komt er iemand bij, maar de basis is zeer stabiel.”

Motivatie hetzelfde
De reden en motivatie voor deelnemers aan de Roparun zal in grote lijnen voor iedereen hetzelfde zijn, denkt René. “Iedereen heeft te maken gehad of krijgt te maken met kanker. Dichtbij of veraf. Dat is de belangrijkste reden dat iemand meedoet, al zit er toch ook wel het sportieve aspect aan, maar het belangrijkste ‘we doen het voor de palliatieve zorg’. Het geld dat we inzamelen gaat naar Stichting Roparun. De goede doelen kunnen bij de Stichting Roparun een verzoek doen of zij iets willen doneren. Zo blijft alles goed georganiseerd en gecoördineerd, en loopt het niet door elkaar heen.” Zaken die aangeschaft worden uit gelden van de Roparun zijn onder meer hoofdhuidkoelers. “Iedereen weet dat als je chemo krijgt, dat je kaal kan worden. Hoofdhuidkoelers kunnen dat tegengaan. Dat is erg natuurlijk, maar minder erg voor een man als voor een vrouw. Dan kunnen er pruiken aangeschaft worden. En couplebeds. Stel dat je partner in de terminale fase is, en heeft niet lang meer te leven, dan kan er een bed gekoppeld worden aan het bed in het ziekenhuis, dan kun je nog nachten samen doorbrengen. Dat soort dingen vooral.”

Doorkomststad Zutphen
“Op elke route, de Nederlandse en Frans route, kunnen de teams de drie beste doorkomststeden bepalen. Die plaatsen krijgen een X-geldbedrag. Wij zijn initiatiefnemers van de doorkomst in Zutphen. Daar bemoeien we ons verder niet mee, dat is een aparte stichting, maar als die doorkomststad een prijs wint dan wordt dat prijzengeld beschikbaar gesteld aan goede doelen in desbetreffende gemeente. In ons geval Zutphen. Stichting Doorkomst gaat dan samen met de gemeente kijken naar welke goede doelen passen in het Roparun-plaatje en een X-bedrag krijgen, zoals een hospice. Sinds de doorkomst in Zutphen is, is er al zo’n kleine 260.000 tot 270.000 euro besteed aan goede doelen in de gemeente Zutphen. Ik weet dat het Buurtzorghuis in Warnsveld vorig jaar een qwiek-up heeft aangeschaft. Dat is een soort beamer die je dan af kunt laten spelen voor een terminale patiënt. Het lijkt dan bijvoorbeeld net alsof je door een bos heen wandelt, of een treinreis maakt. Die apparaten kosten zo’n 7000 tot 8000 euro.”

Gehele jaar Roparun
“Het gehele jaar door zijn we bezig met het ophalen van geld voor de Roparun. We staan op de kerstmarkt en hebben net de bieractie achter de rug, op de Koningsmarkt. Dan verkopen we ons eigen Achterhoekrunnersbier. Dat wordt gebrouwen bij de lokale bierbrouwerij Chamaven. Dit jaar voor de tweede keer. Een groot succes. Met Pasen verkopen we 20.000, door een sponsor beschikbaar gestelde, eieren aan huis. Een gesigneerd shirt van Go Ahead Eagles leverde 300 euro op.” Haalde Achterhoekrunners afgelopen jaar 25.000 euro op, dit jaar is het streven 30.000 euro.

Voorbereiding
“De lopers zelf trainen het gehele jaar door. Daarnaast hebben we drie of vier paar keer per jaar een teamtraining waarin we de Roparun nabootsen. Je bent er het gehele jaar wel mee bezig, maar in september gaan we weer vol aan de slag. Welke acties gaan we doen? Waar gaan we ons op richten? We geven ook voorlichting op scholen. Hoe dichter je op de Roparun komt hoe intensiever. Mijn vrouw organiseert de doorkomst in Zutphen en ik ben de teamcaptain van Zutphen. De laatste 4 weken is het naast het werk alleen maar de Roparun wat thuis de klok slaat. Druk ja, maar ik krijg er alleen maar energie van.”

Mentaliteit en karakter
“Belangrijkste criteria bij ons zijn niet de snelheid, maar ‘pas je qua mentaliteit en karakter in het team. Dat is prioriteit nummer één, want als jij drie dagen en twee nachten nonstop doorgaat, dan ga je veranderen, krijgt slaaptekort, wordt prikkelbaar. Je moet wel een bepaalde minimumsnelheid hebben maar karakter, daar staat en valt alles mee. Wil je meedoen gaan we vooraf eerst gesprekken aan. Je moet ook meedoen aan acties, maar je krijgt er heel veel voor terug; teambuilding, teamgevoel. Er is niet voor niets weinig verloop.”

1e Pinksterdag
“Het zou mooi zijn dat mensen komen kijken naar de doorkomst van de 41 teams in Zutphen, 1e Pinksterdag, tussen 14.00 en 18.00 uur. Voor kinderen is er wat te doen, er gebeurt van alles. Dan hopen we weer in de prijzen te vallen wat dan weer ten goede komt aan de kankerpatiënten in Zutphen en omgeving. En de teams hebben de steun nodig. Daar krijg je een grote oppepper van. We verrekken de 18e 11.30 uur vanaf vliegbasis Twenthe en komen de 20e tussen 15.30 en 16.00 uur aan in Rotterdam waar de mensen rijenduik langs de kant staan.”


www.achterhoekrunners.nl

Achterhoerunners aan de start in 2023. Foto: Team 84 Achterhoekrunners

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant