Vlnr: Marion Vree, Gerard van Ballegoy, Maarten Span (E-Bike Gelderland), Hans Vree en Desi Korthaus (manager locatiemanager Dagelijks-Leven Doetinchem). Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Marion Vree, Gerard van Ballegoy, Maarten Span (E-Bike Gelderland), Hans Vree en Desi Korthaus (manager locatiemanager Dagelijks-Leven Doetinchem). Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

De poorten en deuren van Het IJkenberghuis staan altijd open

Zorg

DOETINCHEM - Aan de Nieuweweg in Doetinchem staat Het IJkenberghuis, een woonplek voor mensen met dementie. Daar is de zorg anders dan in een regulier verzorgingshuis en daarom geen traditionele woonplek voor de doelgroep. “Wij kijken naar wat de bewoner wél kan.”

Door Hans Hissink

Het IJkenberghuis maakt onderdeel uit van Dagelijks Leven, een zorggroep die in een kleinschalige setting zorg biedt voor mensen met dementie. Op dit moment wonen daar 21 mensen. Desi Korthaus is locatiemanager en bevestigt dat het geen traditionele woonomgeving is. “Anders dan in de traditionele verpleeghuizen volgen wij de bewoners en zij niet ons.”

Hulp van mantelzorger
De intakegesprekken met beoogde bewoners vinden bij de mensen thuis plaats. “Daarbij is de mantelzorger altijd aanwezig. Wij maken heel goed duidelijk dat we de hulp nodig hebben van hen. Alleen op die manier kunnen we bijvoorbeeld de kinderen weer de kinderen laten zijn en niet meer alleen de mantelzorger. Wij gaan naar de mensen thuis om zorgvuldig na te gaan of de vorm van dementie bij ons past, zodat we de juiste zorg en begeleiding kunnen geven. We kijken heel goed naar wat hij of zij nog wél kan. De mantelzorgers zijn blij met de verzorging. Hun familielid fleurt op wanneer hij of zij hier komt wonen. Persoonlijke aandacht doet wonderen en een glimlach kost geen geld natuurlijk.”
Bewoners voelen zich gauw thuis en op hun gemak in Het IJkenberghuis. Mede omdat zij hun eigen studio zoveel mogelijk naar wens mogen inrichten. Zo kunnen meubels en spulletjes, waaraan zij gehecht zijn, gewoon meeverhuizen en voelt de nieuwe leefomgeving al snel vertrouwd. De studio’s hebben allemaal een zit-/slaapkamer, een aanrecht en een badkamer.

Niet traditioneel
Wanneer je als bezoeker Het IJkenberghuis binnenloopt, valt al gauw op dat het geen traditioneel verpleeghuis is. “De poorten en deuren staan hier overdag altijd open,” aldus Desi. “We maken ’s ochtends ook niemand wakker. Uiteraard kijken we wel altijd even om de hoek of alles goed is. We gunnen de bewoners een eigen dagritme, waarbij we uiteraard zorgen dat het dag- en nachtritme wel aangehouden wordt. We overleggen altijd wat iemand wil en volgen de bewoner. Door goed te luisteren, duidelijk en transparant te zijn én een goede inleving kunnen we de bewoner in zijn of haar waarde laten. Om 10.30 uur hebben we bijvoorbeeld altijd een koffiemoment met z’n allen, zowel met bewoners als met medewerkers. We vragen dan of de bewoners willen aanschuiven. Willen ze dat niet, dan is dat ook goed. Niets moet. Soms schuift er iemand aan in de keuken bij de kok en dan wordt er geholpen met aardappels schillen en andere voorbereidingen voor het eten. We hebben zelfs een aantal bewoners geleerd zonder begeleiding een wandeling door de buurt te maken en veilig weer thuis te komen.”

Duofiets
Om nog meer activiteiten te ondernemen, heeft Het IJkenberghuis een duofiets geschonken gekregen. “De (schoon)ouders van Marion en Gerard Vree wonen beiden hier in een studio. Voordat hun vader bij ons kwam wonen, verbleef hij bij Pleyade in Arnhem. Daar hadden ze een duofiets. Dat vond vader zo mooi en daar had hij zoveel plezier van, dat Marion en Gerard samen met E-Bike Gelderland een fiets hebben geschonken aan het huis. Een heel mooi gebaar waar we ontzettend dankbaar voor zijn. Dat verdient echt een pluim.”

Buren
Desi Korthaus vindt het ontzettend jammer dat de buren door corona nog steeds niets hebben kunnen zien van Het IJkenberghuis en hoe de bewoners daar vertoeven. “Hopelijk kunnen we binnenkort de buren uitnodigen. We hebben voor het huis een speeltuin waar we iets heel leuks kunnen gaan organiseren.”
Het IJkenberghuis laat zien dat mensen met dementie, met de juiste zorg en begeleiding, zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen. “Kijk wat zij wel kunnen en laat dementie een onderdeel zijn van het leven.”


dagelijks-leven.nl/huizen/doetinchem-het-ijkenberghuis/

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier