Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Foto: Bert Vinkenborg

In gesprek met de burgemeester: Demonstraties

do 16 jul 2020, 10:09 Algemeen

Burgemeester, de boerendemonstraties van de laatste tijd hebben voor het nodige rumoer gezorgd. De overheid is nu overgegaan tot verbieden en, bij overtreding, beboeten. Waar ligt de grens van wat toegestaan is?

“Er is geen grens. De vrijheid van meningsuiting en het recht te demonstreren liggen in de grondwet vast en zijn een democratisch recht. Je moet het in Nederland al heel erg bont maken als de rechter er wat van vindt. In de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe is nu meer ruimte voor gemaakt voor demonstraties, maar dan zonder groot materieel. Dus geen tractoren. Je mag er demonstreren maar de tractor of ander groot materieel blijft thuis.”

Demonstreren zonder dat iemand er last van heeft lijkt weinig effectief. Een beetje last veroorzaken is toch niet zo erg?

“De aandacht trekken is prima, en begrip proberen te kweken voor de zaak ook. Maar het moet wel veilig blijven voor iedereen. Niet alleen voor de deelnemers, maar zeker ook voor de inwoners van de stad en bijvoorbeeld de mede-gebruikers van de toegangswegen.”

Waar ligt de absolute no-go grens wat u betreft in Doetinchem?

“We hebben ook in Doetinchem al een demonstratie gehad. Die ging gelukkig goed, ondanks dat er tractoren aan deelnamen en het tijdstip toen de scholen uitgingen ongelukkig was gekozen. Het was lastig goede afspraken te maken. Het probleem is dat het boerenfront versnipperd is en het daardoor lastig wordt de dialoog met hen aan te gaan.”

Wat is volgens u een goede manier van demonstreren?

“Je moet steeds bedenken wat je wilt bereiken. Publiciteit krijgen is de eerste winst. Als je daarnaast ook nog sympathie en begrip opwekt, dan is volgens mij het doel van de demonstratie bereikt. Als je wilt demonstreren, dan mag er heel veel. Maar er blijven bepaalde spelregels die in acht genomen moeten worden. Daarom vragen we aan iedereen die wil demonstreren om ons dit minimaal 72 uur van tevoren te laten weten. Dan kunnen we voorafgaand overleggen hoe bijvoorbeeld de veiligheid van deelnemers en inwoners is gegarandeerd.”

In het geval van de boeren gaat het om grote belangen. Past daar niet een krachtige manier van demonstreren bij?

“Ja, maar met respect voor de veiligheid van anderen. Het gevaar bestaat nu dat de maatschappelijke sympathie minder wordt. De dialoog blijft belangrijk. We zullen elkaar ergens weer moeten vinden aan de onderhandelingstafel.”

Boeren staan er niet om bekend dat ze meteen de barricaden op gaan. Het water staat hen nu kennelijk aan de lippen. Moeten we daar niet meer begrip voor tonen?

“Ik heb daar alle begrip voor. Het stikstof probleem is ernstig en kan voor de samenleving een vergelijkbaar probleem worden als corona nu is. Het is niet een probleem alleen van de boeren, maar van ons allemaal dat we samen moeten oplossen.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier