Juf Riny Scholten, met groep 3 op de achtergrond. (foto: Roel Kleinpenning)
Juf Riny Scholten, met groep 3 op de achtergrond. (foto: Roel Kleinpenning) Foto: Roel Kleinpenning

‘Ik heb nu derde generatie in de klas’

di 14 jul 2020, 14:39 Algemeen

Gaanderen - Juf Riny Scholten-Groenen nam afgelopen vrijdag afscheid van basisschool Gaanderwijs. Na 43 jaar in het onderwijs is het nu tijd voor andere dingen. Met plezier kijkt ze terug op enkele decennia als leerkracht.

door Remko Alberink

In al die jaren heeft Scholten alle groepen wel eens les gegeven. “Maar mijn ei kon ik het beste kwijt in de midden- en bovenbouw”, schetst ze. Liefst 43 jaar voor de klas, dat is een lange tijd. “Nee dat klopt niet. Ik heb 37 jaar lesgegeven, ik ben er ook zes jaar tussenuit geweest”, vertelt Riny. Ze weet nog precies hoe haar carrière begon. “Een week nadat ik mijn diploma haalde, kreeg ik destijds bezoek aan huis van mijnheer De Ree, het hoofd van de Augustiniusschool. Ik kon meteen beginnen.”

Ze omschrijft zichzelf als leerkracht als open, eerlijk, zorgzaam en betrouwbaar. “Ik kan tegen een grapje, maar kan ook streng zijn hoor.”

Na jaren Augustinusschool ging de leerkracht naar de Martinusschool, om later te zien dat beide scholen opgingen in Gaanderwijs. Tussentijds heeft ze ook op De Vijverbergschool in Doetinchem gewerkt. In al die jaren heeft het basisschoolonderwijs niet stilgestaan. “Wat nu zo goed is, is dat men bij de ontwikkeling van het kind uitgaat. Het kind is zeg maar eigenaar geworden van het leerproces, dat is echt maatmerk.”

Scholten is lyrisch over de wijze waarop de jeugd nu wordt onderwezen: “Soms denk ik wel eens iets in de trant van ‘was ik nu maar leerling in deze tijd geweest’.”

Iets negatiefs kan ze over de ontwikkeling van het onderwijs niet noemen. “Nee, want alle ontwikkelingen die ik heb meegemaakt vormen een goede groei. Ik zie de sprongen waarmee het onderwijs vooruit is gegaan.”

De laatste jaren was juf Riny niet meer groepsverantwoordelijk. “Dat betekent dat je dan geen rapporten maakt en geen oudergesprekken voert.”

Ze begeleidde schoolkampen met groep 8, ging als buitenschoolse activiteit naar het Van Goghmuseum en ook ging de afscheidnemende Riny vaak mee op excursie naar het Kröller-Müller-museum op de Veluwe.

In al die jaren hebben er verschillende opmerkelijkheden de revue gepasseerd. Zo is haar huidige directeur Ruud Leuverink een oud-leerling van de juf. “En hij doet het hartstikke goed. Speciaal is het natuurlijk wel. Onlangs kwam ik er daarnaast achter dat ik ook een derde generatie in de klas had. Een oma kwam haar kleinkind ophalen, toen zag ik dat ik haar destijds ook in de klas heb gehad. Dat zijn gewoon heel leuke dingen.”

Bang voor het zwarte gat is Riny na haar afscheid niet. “We wonen op een boerderij in Gaanderen, hebben vijf kleinkinderen en ook hopen we nog wat te kunnen reizen. Ik vermaak me wel.”

De schooldeuren heeft ze voorgoed dichtgeslagen. “Nou, voorgoed... Onze directeur heeft me al gepolst of hij komend schooljaar een beroep op me kan doen als invalster, voor het geval het nodig is. Ik heb ja gezegd.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier