Afbeelding
Foto: Pexels.com

Bijeenkomst over geweld tegen vrouwen

Maatschappij

DOETINCHEM/ OUDE IJSSELSTREEK - 8 maart is de Internationale Vrouwendag. Het thema is dit jaar ‘Eén wereld, duizend vrouwen’ en het gaat over de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen uit Nederland maar vanuit verschillende culturen. Overal in het land zijn op en rond deze dag activiteiten. In het Rode Kafé in Doetinchem organiseren De Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek een bijeenkomst over geweld tegen vrouwen.

Door Marcel van Berkum

De Internationale Vrouwendag kent een lange geschiedenis en vindt haar oorsprong in de vroege 20e eeuw, toen vrouwen over de hele wereld begonnen op te komen voor hun rechten. De eerste viering vond plaats op 19 maart 1911 in verschillende landen. In 1921 werd besloten om Internationale Vrouwendag op 8 maart te houden, ter ere van de strijd van vrouwen voor gelijke rechten en hun deelname aan de arbeidsmarkt.

Over geweld tegen vrouwen
Beperken we ons tot activiteiten in de omgeving dan is er bijvoorbeeld een pretentieus evenement in Musis Sacrum in Arnhem. Een soort netwerkdag voor ondernemende vrouwen en vrouwelijke ondernemers georganiseerd door de stichting Topvrouwen Nederland inclusief netwerkdiner en een fors deelnamebedrag. Dichterbij, laagdrempeliger maar beslist confronterender, organiseren De Rooie Vouwen Oude IJsselstreek in het Rode Kafé aan de Bilderdijkstraat in Doetinchem een bijeenkomst waar de vrouw centraal staat.
Deze keer ligt de focus op een belangrijk en urgent thema: ‘Geweld tegen vrouwen’. Iedereen heeft recht op een leven vrij van geweld. Vrij van fysiek, seksueel of psychologisch geweld. Toch worden er in Nederland per jaar ongeveer vijftig vrouwen vermoord door partner, vriend of familielid. Gemiddeld dus elke week een vermoorde vrouw. Dit geweld moet stoppen! Erover praten, weten waar je terecht kunt, kan een stap zijn naar oplossingen. Drie inspirerende sprekers zullen hun ervaringen vanuit de praktijk en vanuit hun werk delen. Zo doen onder meer Wanda en Jacques Beemsterboer hun aangrijpende relaas. Hun dochter Nadine werd in 2006 door haar ex-vriend om het leven gebracht. Na de indrukwekkende verhalen is er gelegenheid voor vragen en discussie.

Internationale Vrouwendag is op 8 maart in het Rode Kafé, Bilderdijkstraat 20 in Doetinchem. Inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Entree gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant