De leden van de band 7even Bridges. Foto: PR 7even Bridges
De leden van de band 7even Bridges. Foto: PR 7even Bridges

Eendaags 7even Festival voor het eerst

Muziek

GAANDEREN – De rockband 7even Bridges is bezig met het organiseren van het eerste 7even Festival. Op zaterdag 20 augustus is het zover. Dan treedt behalve 7even Bridges ook regionaal talent op in het weiland aan de Gaanderense Binnenweg.

Door Josée Gruwel

“Wat zou het mooi zijn om hier in Gaanderen een eendaags muziekfestival te houden”, zeiden de broers Bas en Danny D. Rysavy zo’n drie maanden geleden tegen elkaar op een avond toen ze in de tuin van een van hen wat zaten te sparren over muziek en over hun band 7even Bridges. Danny: “We zijn begin jaren negentig gestart als coverband. Sinds 2016 hebben we een vierjarige tour door Nederland gemaakt. We traden op in theaters, oogstten succes met storytelling en zijn als het ware een theaterband geworden. Maar eigenlijk zijn we een live band en dat willen we graag weer eens laten zien. Een festival is daar een mooie gelegenheid voor. Daar kunnen we dan meteen regionaal talent een podium geven.”
Met het idee op die bewuste avond ging al snel het festivalballetje aan het rollen. Mede door ervaringen van organisator Camiel Jansen van ‘Razernij in de Gaanderhei’ en door sponsoring van de plaatselijke middenstand staat het festival op dit moment strak in de steigers.

Regionaal talent
Laura van Kaam, die in april haar eerste EP ‘Who I Am Today’ uitbracht en daarop eigen muziek laat horen, treedt op. Bert Heerink is er en Lad’s en Lassies, met hun Ierse- en Schotse folk traditionals en modern folk, komt. Mart Hillen, volgens Rysavy de beste akoestisch gitarist van de Benelux, speelt eigen werk en coverband Fully Loaded brengt een selectie uit haar veelzijdige stijlen. Die stijlen gaan van disco en pop, rock en gothic rock, tot Nederpop en levenslied. Daarnaast spelen Beyond Jazz en Moonshine Moaner.
Elk van de artiesten treedt zo’n drie kwartier tot een uur op. Ze worden afgewisseld door een dj.

Lekker muziek maken
De organiserende band 7even Bridges bestaat uit zeven muzikanten die houden van ‘Seven Bridges Road’ van de Eagles: Erik Krikke, Paul Verberne, Ton-Herman Melis, Fondy Hartman, Gijs Pelgrom, Bas en Danny Rysavy. Op het festival willen ze gewoon lekker muziek maken. “We spelen een tiental nummers van onze beide albums ‘#Breakthesilence’ (2018) en ‘Million Voices’ (2021). Het eerste album is tot stand gekomen naar aanleiding van het verhaal van onze zanger en storyteller Erik Krikke die, nadat hij als operatieassistent uitgezonden was naar Afghanistan, een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kreeg. Op basis van Eriks verhaal maakten wij een theaterprogramma dat Eriks indringende verhaal vertelt.
Het tweede album is luchtiger, straalt door muziek en tekst de positieve kracht uit die Erik uiteindelijk uit het dal haalde. ‘Million Voices’ geeft keihard opstaan na een zware periode weer. Het motto dat hierbij hoort is: ‘Omarm het verleden, geniet van nu en leef voor de toekomst.’”
Ook met de invoelbare muziek en het aangrijpende verhaal erbij van ‘Million Voices’ – dat recht doet aan de ervaringen van Erik en mensen om hem heen die van hem houden – gaat de band, na tien try-outs, in september de theaters in. “Op het 7even Festival laten we de nummers voor zich spreken.”

The light and the warmth
of that one burning star.
It made me stop,
made me realise that I should not
run anymore.
And now?
Now I am no longer running.

Veteranen Search Team
Op het festivalterrein komt een bus te staan van het Veteranen Search Team (VST). Deze vrijwilligersorganisatie bestaat uit (oud) militairen en mensen uit overige geüniformeerde beroepen die door hun ervaring binnen twee uur bij urgente vermissing een deskundige zoekactie kunnen starten. Er wordt info gegeven en ook een parcours uitgezet zodat belangstellenden kunnen ervaren hoe het VST te werk gaat. “Wij vinden dit zo’n mooi initiatief dat een gedeelte van de inkomsten van het festival wordt gedoneerd aan het VST.”
Het 7even Festival, een festival voor jong en oud, vindt plaats op zaterdag 20 augustus van 14.00 tot 24.00 uur op het weiland aan de Binnenweg in Gaanderen. Entree tot en met 12 jaar gratis, vanaf 12 jaar 20 euro.
Tickets zijn te verkrijgen bij Shopzz, Rijksweg 112B in Gaanderen en via de website www.7evenbridges.com.
Vrijwilligers die zich tijdens het festival in willen zetten bij de horeca en het schoonhouden van het terrein mogen zich aanmelden bij info@7evenbridges.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier