Fenn (5 jaar), haar vader Henri en moeder Meggy uit Hummelo. Foto: Roel Kleinpenning

Fenn (5 jaar), haar vader Henri en moeder Meggy uit Hummelo. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Na drie jaar weer een geslaagde Achterhoekse Wandel4Daagse

Sport

Doetinchem - Het was alweer drie jaar geleden dat de laatste Achterhoekse Wandel4Daagse plaatsvond. Dat iedereen weer blij was dat het dit jaar door kon gaan, was te zien aan het enthousiasme van deelnemers en vrijwilligers. “We gaan met een goed gevoel verder.”

Door Hans Hissink

De zon, de muziek, de blijheid, voor sommigen de opluchting, het was een mengeling aan gezichtsuitdrukkingen en stemmingen afgelopen zaterdag op het Simonsplein in Doetinchem. Vier dagen lang was daar het start- en eindpunt van de fantastische wandelroutes die de organisatie uitgestippeld had. Ook dit jaar kon er weer gekozen worden om als dagdeelnemer mee te lopen. Niet de volledige vier dagen dus, maar een dagelijks gekozen afstand van 12, 20, 30 of 40 kilometer.

Wandelen en zwemmen
De 5-jarige Femm Jolink liep samen met haar moeder Meggy drie dagen 12 kilometer. En zij waren daar trots op. “Ik heb altijd voor Radio Ideaal aan de kant van de route gestaan. Tot het moment kwam dat ik dacht zelf eens mee te lopen, de sfeer te proeven. Dat had ik nooit van mijzelf gedacht. Ik heb mijn dochter Femm gevraagd of ze mee wilde. Zij twijfelde geen moment.”
Femm was net als haar moeder enthousiast over de wandeltocht. “Ik vond het leuk en niet zwaar. Volgend jaar gaan we weer meedoen.” Vader Henri stond zijn vrouw en dochter op te wachten met bloemen en andere leuke dingen die zij verdiend hadden voor de wandelprestatie. “Ik ben trots op de meiden. Het is toch een hele afstand voor Femm. Dat doet ze toch maar even.” Zelf kon vader Jolink niet meelopen. “Ik was te druk met het werk. Bovendien is dit een mooi moeder-dochter evenement. Ik gun het ze van harte.”
Femm en Meggy vonden donderdag de mooiste dag. “Dat komt vooral omdat Femm veel herkenbare dingen zag tijdens de route.” Familie Jolink woont namelijk in Hummelo. Veel tijd om te genieten op het Simonsplein was er niet. Femm moest namelijk gelijk door om af te zwemmen voor haar B-diploma.
Toch was niet iedereen blij die op het Simonsplein stond te kijken en te genieten van de binnenkomende wandelaars en de muziek. Benny Wenting uit Doetinchem had namelijk graag voor de 11e keer mee willen lopen. “Helaas gaat dat niet. Ik liep de Wandel4Daagse altijd met een kameraad. Verschillende afstanden heb ik gelopen in die tien jaar. Tijdens de laatste editie, op de laatste wandeldag, kreeg ik een zweepslag. Dat is nooit meer goed hersteld. Ik geniet van de sfeer, maar sta wel met een beetje pijn in het hart te kijken.”

Vrijwilligers
Het vrijwilligersteam, dat zo’n 65 mensen telt, was ook weer blij dat ze zich nuttig konden maken voor het mooie wandelevenement in de Achterhoek. De 76-jarige André uit Doetinchem is vrijwilliger van het eerste uur. “Ik ben er nu voor de 17e keer bij. En ik hoop nog lang van de partij te zijn. We vormen een hecht team. Het wordt echt gewaardeerd wat we doen. We nemen bijvoorbeeld altijd een jerrycan met water mee voor de honden die met hun baasje meewandelen. Zij vinden het prachtig als er een bak water met hondenbrokjes voor de viervoeters is.”
André vertelde ook nog een bijzondere anekdote die de laatste wandeldag plaats vond. “Vanmorgen kwamen er vier wandelaars uit Arnhem. Net voordat zij zich melden bij het startpunt, kwam één van hen erachter dat hij de badslippers nog aan had. Bovendien had hij de wandelschoenen niet bij zich. Hij is toen snel naar Arnhem op en neer gereden om de wandelschoenen op te halen. Die dingen maak je mee.”

Blij
Voorzitter Jo Weijers heeft de afgelopen twee jaar de Achterhoekse Wandel4Daagse gemist. “Het was rustig, maar ook best onrustig. Want twee keer over voor niets opstarten betekent wel dat je twee keer opstartkosten hebt en dat het twee keer heel veel energie heeft gekost. Maar als je ziet wat corona met de mensen doet, dan kun je beter de rust bewaren en beseffen dat de goede tijden vanzelf weer komen.”
De voorzitter is blij dat dit jaar de zestiende editie kon doorgaan. “In mei 2019 draaiden we een top vierdaagse. Mede door het weer en vanwege het feit dat mensen ons steeds meer weten te vinden. Ik had er niet aan moeten denken dat het ook dit jaar niet was doorgegaan. Het is mooi om te merken dat we een nieuwe groep hebben bereikt, dat is de jeugd. Vanaf 12 jaar, maar ook studenten. Vooral op Hemelvaartsdag was dat goed te merken. Dat komt vooral doordat mensen tijdens die coronaperiode gemerkt hebben, dat wandelen helemaal niet suf is. Laten we dat dan één van de weinige pluspunten noemen uit die periode.”
Tijdens de laatste editie in 2019 noteerde de organisatie ongeveer 1.000 vaste vierdaagselopers. Een jaar of vijf geleden werd de mogelijkheid geboden om per dag deel te nemen. “De laatste keer hadden we zo’n 400, 500, soms 600 lopers die zich dagelijks aanmelden. Met als hoogtepunt zo’n 1.000 deelnemers tijdens Hemelvaartsdag. Die dag hadden we dus 2.000 wandelaars op de route. Deze Hemelvaartsdag waren er totaal 1.600 deelnemers op de route, waarvan 820 die zich hadden ingeschreven om alle vier de dagen mee te wandelen. Daarom was 2019 ook een topjaar. We tellen nu wat minder wandelaars, maar toch ben ik heel erg tevreden. We hebben ook heel veel berichtjes gekregen van mensen die vertellen dat zij corona gehad hebben en het dit jaar niet redden om deel te nemen. Zij eindigen die berichten dan ook met de boodschap dat zij druk aan het trainen zijn om volgend jaar wél weer mee te kunnen doen.”
Waar Weijers ook heel blij mee is, is het vrijwilligersteam. “In coronatijd hebben wij te maken gehad met het overlijden van enkele vrijwilligers. Ontzettend verdrietig. De meeste vrijwilligers zijn de 65 gepasseerd. We willen graag jonge vrijwilligers verwelkomen. Daarbij hoeven zij geen vier dagen te helpen, maar iedere dag die zij wél kunnen helpen is meegenomen. Zij zijn dus welkom. Gelukkig is het nog steeds geen probleem om aan voldoende vrijwilligers te komen. Zij willen graag helpen bij dit mooie evenement.”

Vooruitkijken 
De organisatie is enorm tevreden over deze zestiende editie van de Achterhoekse Wandel4Daagse. “We zijn heel blij met het aantal deelnemers. En heel blij dat de wandelaars geen punt hebben gemaakt van de verhoging van het inschrijfgeld. Daardoor gaan we het wel redden nadat we de afgelopen twee jaar opstartkosten hebben gemaakt, waar we niets voor teruggekregen hebben. We gaan met een goed gevoel verder en gaan nu al nadenken over de volgende editie.”
Omdat er steeds meer daglopers meedoen, zal het dan een andere naam dragen: het Achterhoekse Wandelevent.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier