De jongens van basisschool Hogenkamp uit Doetinchem vieren de winst van de regiofinale schoolvoetbal in Hengelo. Centraal in beeld, met groene schoenen en gebalde vuist Isam Zairov, die in de finale tegen basisschool Lea Dasberg uit Zutphen (4-0) een loepzuivere hattrick maakte. Foto: Luuk Stam

De jongens van basisschool Hogenkamp uit Doetinchem vieren de winst van de regiofinale schoolvoetbal in Hengelo. Centraal in beeld, met groene schoenen en gebalde vuist Isam Zairov, die in de finale tegen basisschool Lea Dasberg uit Zutphen (4-0) een loepzuivere hattrick maakte. Foto: Luuk Stam

Isam (11) uit Doetinchem steelt de show in regiofinale schoolvoetbal

Sport

Regiofinales vonden woensdag plaats op het terrein van Pax in Hengelo

Door Luuk Stam

HENGELO – Met drie doelpunten, een assist en talloze oogstrelende dribbels was de pas 11-jarige Isam Zairov uit groep 7 van de Doetinchemse basisschool Hogenkamp op woensdag 17 mei de grote man tijdens de regiofinale van het schoolvoetbal bij de jongens. Op sportpark Het Elderink in Hengelo – thuishaven van voetbalvereniging Pax – was Isam met zijn school in die finale met 4-0 te sterk voor basisschool Lea Dasberg uit Zutphen. Helemaal onverwacht was dat niet, want eerder op de middag in de poulewedstrijden vielen de Hogenkamp-doelpunten ook al als rijpe appelen. 

In Hengelo namen twaalf jongensteams en twaalf meisjesteams van basisscholen uit onder meer Doetinchem, Zutphen, Apeldoorn, Deventer, ’s-Heerenberg en Duiven het tegen elkaar op, verdeeld in twee jongenspoules en twee meisjespoules. Al deze teams wonnen enkele weken geleden het schoolvoetbaltoernooi in hun eigen dorp of stad. Voor de ‘thuisspelende’ scholen uit de gemeente Bronckhorst verloopt het regiotoernooi deze woensdag weinig succesvol. De jongens van basisschool De Leer uit Hengelo verliezen al hun wedstrijden, net als het jongensteam én het meisjesteam van basisschool De Pannevogel uit Steenderen.

Vreugdetranen
De meiden van de St. Bernardusschool uit Keijenborg redden de lokale eer. Zij weten twee van hun vijf wedstrijden te winnen. Ze verslaan de meisjes van de Mariaschool uit ’s-Heerenberg en die van basisschool Hogenkamp uit Doetinchem. De finale in het meisjestoernooi gaat aan het eind van de middag tussen basisschool Mozaïek uit Doetinchem en basisschool De Vijf-Er uit Deventer. Dat treffen wordt beslist door een zenuwslopende penaltyserie. Gemiste penalty’s aan beide zijden zorgen voor één groot tranendal. De vreugdetranen vloeien uiteindelijk aan de kant van de Doetinchemse basisschool Mozaïek. 

Aan de andere zijde van het hoofdveld is het feest bij hun stadsgenoten van basisschool Hogenkamp dan al losgebarsten. “Dit is een heel goed gevoel, ik ben heel blij”, zegt de 11-jarige Isam, die net als twee anderen in dit schoolteam in de jeugd van De Graafschap speelt. Op hun school is het normaalgesproken zo dat de jongens uit groep 8 het schoolvoetbalteam vormen, maar om het talent van Isam uit groep 7 konden ze niet heen. “Ze vroegen of ik mee wilde doen en ik zei uiteraard ‘ja’. Toen we in Doetinchem wonnen, was ik al blij, dit is nog mooier. Ik ben echt heel trots op het team en op mezelf.” Dat geldt ook voor Gijs Mullink (12) uit groep 8, ook hij scoorde in de finale: “Een mooie ervaring, dit ga ik nooit meer vergeten!”

Landelijke finales
Het toernooi trekt deze woensdag vele bezoekers naar Hengelo, auto’s staan tot ver buiten het sportparkterrein geparkeerd. Pax zou dit toernooi al eerder organiseren, toen kon het door corona niet doorgaan. “Destijds hebben we A gezegd, nu wilden we ook B zeggen”, aldus André Bergman van de jeugdcommissie. “En het is een groot succes: hartstikke druk, mooi weer en een heel goede sfeer.” Dat kan Doetinchemmer Isam alleen maar beamen, al kan zijn middag sowieso niet meer stuk. Hij mag met zijn school – net als de meiden van Mozaïek – naar de landelijke finales op woensdag 14 juni in Zeist: “Ik hoop dat we daar ook winnen!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier