Enkele voorbeelden van de expositie over het buitengebied van Doetinchem. (Foto's Hans Hendriks)
Enkele voorbeelden van de expositie over het buitengebied van Doetinchem. (Foto's Hans Hendriks) Foto:

Expo over Doetinchems buitengebied

do 19 aug 2021, 15:00 Algemeen

DOETINCHEM/WINTERSWIJK Het centrum van Doetinchem wordt ook wel ‘Het Ei’ genoemd, naar de vorm die de historische kern heeft. Foto’s van fotograaf Hans Hendriks hebben echter het buitengebied van de gemeente Doetinchem als onderwerp. Daarmee exposeert hij tot 30 augustus.

‘Ik heb mij voor dit fotoproject verdiept in de geologische geschiedenis en de cultuurhistorie van het buitengebied’, aldus Hans Hendriks. Hij heeft met dit fotoproject in 2017 geëxposeerd in het Stadsmuseum. De geologische geschiedenis leert dat waar nu de Oude IJssel als smal riviertje stroomt, ten tijde van de laatste IJstijd de kilometers brede bedding van de Rijn was. 

Hendriks: “Als je van Wehl naar Laag Keppel gaat en je weet dat je ‘over de voormalige bodem van de Rijn rijdt, dan zie en beleef je die rivierbedding daar daadwerkelijk nog. In die tijd ontstonden door de stormen over de toemalig pooltoendra’s als zandverstuivingen ondermeer de rivierduinen in Gaanderen en ook bijvoorbeeld de Kruisberg in Doetinchem.” 

Een foto van die rivierduinen hangt naast het agrarische landschap anno nu, zoals dat in Wehl gefotografeerd is. Een ander fotopaneel over de geschiedenis van de ijzerindustrie zoals die ooit ontstond door het smelten van ijzeroer uit de bodem in dit gebied kan niet ontbreken. En ook een paneel met foto’s van het gebied waar ooit het klooster Bethlehem rond 1200 stond is te zien. Alleen de gewelvenkelders onder de huidige villa en de slotgracht zijn nog over. 

Zoektocht

De zoektocht naar plekken waar adel woont of gewoond heeft leverde onder meer een foto op van de achtvormige gracht van het houten kasteel Barlham, een ‘motte’, uit de periode rond 1200. En ook de grafheuvel van jonkheer van Nispen in het Wehlse Stilliwald. En natuurlijk blijft een geliefd thema van Hans Hendriks foto’s van de nog in ‘authentieke’ staat verkerende boerderijen, een aantal fotopanelen van ‘het binnenste & buitenste’ van deze boerderijen. 

Kijk rond op deze expositie en verwonder u, of niet, over dit door de tijd veranderende (cultuur)landschap. De fotopanelen zijn te koop, het grote formaat maakt ze heel geschikt voor kantoren en bedrijfsgebouwen! De expositie duurt tot en met maandag 30 augustus in Gastgalerij Ankomm’n in Winterswijk. Dit vindt u aan de Mentinkweg 5 in Winterswijk-Corle.

De openingstijden zijn donderdag tot en met maandag van 10.00 - 17.00 uur, ‘s zondags t/m 18.00 uur. Zie ook www.ankommn.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier