Bert Nederveld en Hennie Dekker bij de Acacia uitlopers in de achtertuin aan de Kolonel Wilsonstraat in Doetinchem.
Bert Nederveld en Hennie Dekker bij de Acacia uitlopers in de achtertuin aan de Kolonel Wilsonstraat in Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning

‘Ik word van kastje naar muur gestuurd’

di 10 aug 2021, 12:00 Algemeen

DOETINCHEM - Boomwortels van een acaciaboom aan de Torontostraat teisteren terras en trottoir. Huurders, Sité woondiensten en de gemeente Doetinchem wijzen naar elkaar. “Al zes jaar ben ik met gemeente en Sité bezig om tot een oplossing te komen.”

Al 40 jaar woont de 68-jarige Hennie Dekker met veel plezier op de hoek van de Torontostraat en de Kolonel Wilsonstraat in wijk De Hoop in Doetinchem. Dat woonplezier is de laatste jaren minder geworden vanwege overlast van boomwortels van de acacia die naast haar huis staat.

“Zeven jaar geleden is de ellende met de boomwortels begonnen. Niet alleen de stenen van het terras achter het huis, maar ook stenen van het trottoir naast mijn huis worden omhoog geduwd door de wortels. Daardoor ontstaat een hele gevaarlijke situatie. Als je niet oplet waar je loopt, heb je de kans om te struikelen,” vertelt Hennie.

Vijf jaar geleden heeft Hennie een bedrijf ingeschakeld die alle wortels verwijderd heeft. “Dat heb ik destijds zelf bekostigd. Sinds die tijd helpt buurman Bert mij af en toe bij het verwijderen van de wortels.” Buurman Bert Nederveld woont zo’n 35 jaar aan de Laurensstraat. “Hennie wordt door de overlast beperkt in haar doen en laten. Het is een gevaarlijke situatie. Het is te gek voor woorden wat er gebeurt. De gemeente zegt dat Sité het moet oplossen. Sité zegt dat de boom van de gemeente is en zij het moeten oplossen. Vervolgens wordt er aangegeven dat Hennie het huis huurt van Sité en zelf een oplossing moet zoeken. We worden van het kastje naar de muur gestuurd. In onze ogen is de gemeente verantwoordelijk voor het weghalen van de wortels.”

Wekelijks belt Hennie naar de Buha. Zelfs een brief naar het college van B&W biedt geen uitkomst. “Telkens wordt aangegeven dat de gemeente er niets mee doet. De huurcommissie en de buurtcoach zijn al ingeschakeld, maar het helpt allemaal niets. Er is een oplossing geboden waarna ik de eerste vijf jaar geen last meer zou hebben van de boomwortels. Echter kost dat rond de 4.800 euro die ik zelf moet betalen,” legt Hennie Dekker uit.

“We willen duidelijk maken dat er iets moet gebeuren aan de gevaarlijke situatie en dat er wat moet veranderen bij de gemeente Doetinchem. Zij nemen de bewoners niet serieus,” aldus Hennie en Bert.

Gemeente Doetinchem zegt het volgende over de gevaarlijke situatie bij Hennie. “De situatie met de boomwortels in de tuin van mevrouw Dekker is bij ons bekend. Na de vakantieperiode wordt de zaak verder opgepakt. De betrokken partijen, Buha en Sité Woondiensten, kijken dan samen welke aanpassingen kunnen worden gedaan aan de tuin zodat mevrouw geen hinder meer ondervindt van de boomwortels.” Bij Sité Woondiensten was er niemand bereikbaar om informatie te verstrekken over deze kwestie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier