Afbeelding

Respect

Opinie

Tegen het eind van de traditionele zang- en muziekavond op de vooravond van Koningsdag in Amphion, opende Burgermeester Mark Boumans de festiviteiten in de binnenstad van Doetinchem Onze burgermeester liet nog eens weten dat de Koning zijn verjaardag in Emmen viert, en memoreerde dat hij daar geboren en getogen is (onze Mark dus, niet de Koning Emmen met de meest diervriendelijke dierentuin, waar dieren zoveel plaats voor zichzelf hebben dat je als bezoeker goed moet zoeken om ze te zien. Elke keer een verrassing als je er een spot. Voor kinderen veel spannender, het is net als paaseitjes zoeken. Thuis ligt het bonbonschaaltje vol, maar de door de paashaas verstopte eitjes zijn gewoon lekkerder. Doet mij denken aan het dierentuintje Tropisch Oosten in Silvolde vroeger, met één beer in een soort berenkuil. Er waren vooral veel vogels, en zaad of broodkorstjes op de grond. Je mocht de vogels zelf voeren. Als wij met een feestje aan tafel knoeiden met pel-pinda’s zei mijn pa altijd: Het lijkt hier Tropisch Oosten wel. Burgermeester Mark Boumans gunde zijn Emmen het bezoek van de koning waar hij op gehoopt had. Volgend jaar gaan we het weer proberen zei hij hoopvol. Emmen had dit bezoek harder nodig, de stad komt uit alle peilingen als de minste stad van ons land. Nu heb ik hoogwaardigheidsbekleders vaker rare dingen horen zeggen, maar om als koning te zeggen:’ ik voel het, hier kom ik weg’, is natuurlijk ‘een beetje dom’, dat zal Maxima hem ook gezegd hebben. Hij had rond vijf uur op weg naar huis kunnen denken: Hier kom ik (goed mee) weg. Gewoon lekker naar huis met de meiden. Werkkleding uit, voeten op het bijzettafeltje, geen bevolking om zich heen, ‘lekker het rijk alleen’. 

Terug naar de zang- en muziekavond in Amphion, de zaal was zo propvol dat een aantal gasten geen plaats meer kon vinden. Zij kunnen vrijdag 4 mei gratis naar het voorjaarsfestival Landal Stroombroek. Dan geen Harmonie de Vriendschap samen met Mooi Koor Man en Sabine als bij de koningsnachtconcerten, maar het vriendenkoor zingt als vertrouwd met eigen combo, tussen vier en halfzes, aan het water. Geen gezellige nazit dit keer met een mooi glas, of feestgedruis van de bruisende binnenstad. De avond staat in het teken van herdenken.
Ik hoop van harte dat ook mensen die protesteren tegen het geweld in het midden oosten, het fatsoen op kunnen brengen stil te zijn tijdens de herdenking aan alle slachtoffers van oorlogen waaronder meer dan zes miljoen joden, homo’s en zigeuners, die vergast werden in concentratiekampen. Als men begaan is met menselijk leed zal men het onderscheid tussen joodse slachtoffers die omkwamen in de tweede wereldoorlog en de huidige ultrarechtse machthebbers van de staat Israël moeten maken. 5 mei vieren wij samen vrijheid. We kunnen echter pas vrijheid vieren als we ook respect hebben voor de vrijheid van andersdenkenden.

Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant