Coach Stefan Scanu (links) kijkt hoe Jordy Kloet, Luuk Nusselder en Ruben Garritsen hun oefeningen doen.
Coach Stefan Scanu (links) kijkt hoe Jordy Kloet, Luuk Nusselder en Ruben Garritsen hun oefeningen doen. Foto: Roel Kleinpenning

Topteam Argo wil graag regionaal gaan

do 22 jul 2021, 19:00 Algemeen

Een verzameling getalenteerde hardlopers vormt samen het Topteam van Argo. De Doetinchemse atletiekvereniging viert deze zomer het 10-jarig bestaan van het team. Trainer Stefan Scanu van Argo is de geestelijk vader, en nog steeds begaan met ‘zijn kindje.’ Met hem dan ook een blik in de achteruitkijkspiegel, en een voorzichtig doorkijkje naar de toekomst.

DOETINCHEM - Zelf loopt Scanu al 35 jaar hard. “En daarnaast ben ik nu 21 jaar trainer bij Argo”, somt de docent moeiteloos op. In die tien jaar van het Topteam, heeft Scanu veel meegemaakt. “Het hoogtepunt was zeker de medaille van Bob te Lindert op het NK indoor in 2015, absoluut dieptepunt was het overlijden van ons Topteamlid Nieck-Jan Gal in datzelfde jaar.”

Bij de oprichting in 2011 zette Scanu een stip aan de horizon. “We wilden graag een medaille halen op een NK en dat is na vier jaar gelukt. Daarna werd de doelstelling om dat vaker te realiseren.”

Variatie

Acht atleten van verschillende leeftijden met verschillende loopdisciplines, dat is nogal wat variatie tijdens de trainingen. Scanu: “Dat klopt, maar gelukkig kan ik snel schakelen. Daarnaast hebben de atleten ook een bepaalde drive en is de onderlinge klik samen goed, dat helpt ook enorm.”

Daarnaast deed Scanu door de jaren heen ook veel ervaringen op. “Zo heb ik een tijd op Papendal meegelopen bij de nationale juniorenselectie op de middenlange afstand. Daar heb ik veel opgestoken, zo weet ik nu dat een keer een rustige training tussendoor helemaal niet slecht hoeft te zijn. Dat was dertig jaar geleden wel anders, toen deed ik als atleet eigenlijk alleen maar harde trainingen.”  

Stichting

Trok Scanu in de beginjaren alleen de kar, intussen is er een stichting voor het team in het leven geroepen. “Dat heeft wel geholpen hoor, net zoals een stukje sponsoring van partijen die het team ondersteunen. Ik besteed zelf zo’n 20 uur per week aan het team, en doe dat als vrijwilliger. Daar klaag ik niet over, het is mijn passie. Maar dan is het wel leuk als het team zich ook op meerdere vlakken ontwikkelt.”

Wensen

Wensen voor de toekomst heeft de ujit Winterswijk afkomstige Scanu ook. “Ik zou het mooi vinden als de talenten van de vier Achterhoekse atletiekverenigingen Archeus, AVA’70, Atletico’73 en Argo samen in het team komen, dat het niet alleen een Topteam van Argo is, maar van de vier verenigingen samen. De reden waarom dat nog niet zo is ligt denk ik op bestuurlijk vlak.”

Volgens Scanu hoeven de verenigingen niet bang te zijn: “In mijn beleving kun je best samen trainen en tegelijkertijd lid blijven van je eigen vereniging. Ik denk dat dit het niveau van atleten ten goede komt.”

Verhalen dat hij zo’n samenwerking tegen zou houden, verwijst hij graag naar het rijk der fabelen. “Ik ben er absoluut voor, en ik praat ook niet uit eigenbelang. Ik hoef daar geen hoofdtrainer van te zijn hoor, het gaat mij om de atletiek in de Achterhoek.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier