Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Foto: Bert Vinkenborg

Muziek in het plantsoen

Algemeen

Burgemeester, vroeger stond in het plantsoen een muziekkoepel. Wanneer en waarom is die verdwenen?

“Heel precies weet ik dat niet, maar volgens mij moet dat kort voor de bouw van het nieuwe stadhuis zijn geweest, dus eind jaren ’60. Er is destijds wel meer afgebroken, soms tot spijt van veel mensen.”

‘Er is ruimte voor fantasie en initiatieven’

Juist in coronatijd zou zo’n koepel welkom kunnen zijn voor muzikale evenementen in de openlucht. Zijn er plannen?

“De coronacrisis werkt inderdaad bevorderend voor bepaalde openluchtactiviteiten omdat er, bij voldoende onderlinge afstand, in de buitenlucht minder infectiegevaar is. Tijdens de 75-jarige herdenking van de bevrijding, die door de crisis niet doorgegaan is, zou er een tijdelijk podium op het Simonsplein komen. Dat is toen niet doorgegaan. Ik heb bij een paar gelegenheden gesproken over een muziekkoepel. Van jongs af aan ben ik enthousiast geweest voor muziek, hoewel ik zelf geen instrument bespeel. Mede daardoor is de bal aan het rollen gekomen. Je hebt daarvoor mensen nodig die daar de schouders onder willen zetten en het ook in de toekomst willen begeleiden. Het is een burgerinitiatief, niet het mijne. Van idee naar realisatie is er nog een weg te gaan.”

Aan welke gebruikers wordt gedacht en hoe vaak?

“Wij zijn voortdurend op zoek naar activiteiten in de stad en dit zou er mooi in passen. Gebruikers kunnen allerlei mensen en groepen zijn. Ik denk niet alleen aan muziek, maar bijvoorbeeld ook aan theater, film in de openlucht, poëzie om een paar voorbeelden te noemen. Kortom er is ruimte voor fantasie en initiatieven.”

Wie gaat het betalen?

“Dit is een project dat vanuit de samenleving gedragen moet worden. Het is niet zo dat de gemeente even de portemonnee trekt en het geld op tafel legt.”

Is er al een locatie gepland waar een nieuwe muziekkoepel wordt gerealiseerd?

“De binnenstad in ruime zin is wel de plek waar het zou moeten gebeuren. Maar er moet nog wel wat water door de Oude IJssel stromen voordat het zo ver is. Er moet nog van alles gedaan worden; ontwerpen, fondsenwerving, programmering, en nog veel meer.”

Is er al een streefdatum?

“Voor het maken en afronden van de plannen wordt aan dit jaar gedacht en voor de realisatie aan 2021. Het hoeft allemaal niet idioot lang te duren.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier