<p>Koster Hans de Mol luidt de klok als oproep voor ‘Vesper in de stad’ in de Driekoningenkapel. Foto: Josée Gruwel.</p>
Koster Hans de Mol luidt de klok als oproep voor ‘Vesper in de stad’ in de Driekoningenkapel. Foto: Josée Gruwel. Josée Gruwel

Wekelijks ‘Vesper in de stad’

di 7 sep 2021, 13:33 Algemeen

DOETINCHEM – In de Driekoningenkapel, aan de Gasthuissteeg 2 in Doetinchem, is er weer elke week op woensdag ‘Vesper in de stad’.

Door Josée Gruwel

‘Vesper in de stad’ bestaat eigenlijk al twee jaar. De oorspronkelijke locatie was de Driekoningenkapel, maar door corona werd er verhuisd naar de Catharinakerk. Sinds kort kunnen mensen die behoefte hebben aan een moment van bezinning weer naar de oorspronkelijke locatie.
Trouwe bezoekster Petra den Dulk: “Voor mij is het een moment van stilte, van verstilling, een meditatief moment. Ik hou ervan en steek altijd de paaskaars aan. Licht geeft energie en warmte. Dat heb je nodig, evenals toepasselijke teksten en muziek.”

Ontstaan

Het idee van de vesper is ontstaan vanuit de Catharinakerk. Anneke van der Haar, Anthonia Renes en Liesbeth Meij bedachten om op een vaste tijd een bezinningsmoment in de stad te houden. Om de continuïteit te waarborgen en de juiste sfeer te treffen werd er gekozen voor een wekelijkse vesper in de Driekoningenkapel. Een groep van zo’n vijftien vrijwilligers, bestaande uit kosters, organisten en lectoren, ondersteunden het idee en werken sindsdien mee aan de vesper.

Eenvoudig

Cantor-organist Elske te Lindert van de Catharinakerk: “De vespers (of het avondgebed) behoren tot de getijden in de rooms-katholieke en oosters-orthodoxe kerk en worden aan het eind van de middag gebeden. Het woord komt van het Latijnse ‘vespera’, dat avond betekent. In enkele protestantse kerken wordt de term ‘vespers’ gebruikt als aanduiding voor een avonddienst.”
Te Lindert is blij dat ‘Vesper in de stad’ weer terug is op de oorspronkelijke plek. “Eigenlijk is de Driekoningenkapel in dit verband een soort stadsklooster, waar tijdens de bijeenkomst – die om 17.00 uur begint en zo’n twintig minuten duurt - eenvoud heerst en stil wordt gestaan bij de essentie van het leven. De deur staat er voor iedereen open. Degenen die toevallig voorbij lopen, wees welkom, kom in de drukte en de hectiek van alledag even stil zitten.”