Evi i ten Broeke (10) zamelt kroonkurken en bierdopjes in voor Kika. Foto: Roel Kleinpenning
Evi i ten Broeke (10) zamelt kroonkurken en bierdopjes in voor Kika. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Evi zamelt bierdopjes en kroonkurken in voor KiKa

Algemeen

Doetinchem – In de zomervakantie is Evi (10) gestart met het inzamelen van kroonkurken van bier- en frisdrankflesjes om geld in te zamelen voor KiKa (stichting Kinderen Kankervrij). Ze heeft flyers gemaakt en die in de buurt rondgedeeld. Bij een aantal horecazaken in de binnenstad heeft ze kratten neergezet om de kroonkurken in te zamelen. Inmiddels heeft ze al zes vuilniszakken vol.

Door Carla van der Meer

“We waren vorig jaar op vakantie op een camping in Hattem en toen zag ik dat iemand dopjes spaarde om geld in te zamelen voor een rolstoelbus”, vertelt Evi. “Deze vakantie zag ik papa een biertje openmaken en toen herinnerde ik de dopjesactie van vorig jaar weer. Ik dacht: waarom doe ik dat ook niet, maar dan voor KiKa?”


Het heeft voor Evi een persoonlijke reden om KiKa te steunen. “Mijn moeder heeft kanker gehad”, vertelt ze openhartig. “Ik weet hoe erg die ziekte is. Dat gun je niemand, dat gun je geen enkel kind. Daarom wil ik geld ophalen voor KiKa.”

Flyers ronddelen

Evi heeft op vakantie in Noord-Holland en Drenthe ook flyers op de campings rondgedeeld. Daar heeft ze ook al heel wat kroonkurken ingezameld. “Het begon al op de heenweg bij het restaurant waar we stopten”, zegt haar vader. “We kunnen nergens meer naar een restaurant of ze vraagt naar dopjes. Met enige regelmaat gaat er een zak mee naar huis.”
Bij een aantal restaurants in het centrum van Doetinchem haalt Evi op dinsdag en vrijdag kroonkurken op. Bij die restaurants staan dozen of kratten die door Evi vrolijk versierd zijn. Evi heeft deze actie helemaal zelf opgezet. “Soms gaan vriendinnetjes mee om de dopjes op te halen”, zegt Evi.
“Samen ophalen is gezellig. Als ik bij de restaurants binnenkom, kennen ze mij al. Daar is het dopjesmeisje, zeggen ze dan. De vriendinnetjes doen daar bierdopjes in de bak die bij huis staat. Opa en oma doen ook mee en er zijn ook al voetbalclubs die meedoen.”

Zak dopjes per week

“Als ze goed haar best doet, heeft ze elke dag weer een zak dopjes”, zegt haar moeder. “Evi kwam met dit idee en we zeiden: ga ermee aan de slag. De eerste keer moesten we mee naar de restaurants, nu mogen we niet eens meer mee.”
“We moeten er zelf ook op letten dat alle kroonkurken bij ons in huis ingezameld worden”, vertelt haar vader. “Want o wee als er één per ongeluk in de prullenvalbak belandt, dan moet ik die er wel weer uithalen. Evi wil echt alle dopjes verzamelen. Soms zien we een platgetrapte kroonkurk op straat liggen. Die wil ze dan zelfs nog meenemen.”

Goed voor milieu

De kroonkurken worden door Evi ingeleverd bij recyclingbedrijven en metaalbedrijven in de regio. Inmiddels heeft Evi zes volle vuilniszakken die zo’n 15 tot 20 kilo per stuk wegen. “Per kilo krijgt ze ongeveer 30 cent”, laat haar vader weten.”
“De doppen ophalen is ook goed voor het milieu”, geeft Evi aan. “Want ze worden gerecycled en komen zo niet in de natuur terecht.”

Steun van KiKa

KiKa steunt de actie van Evi. Deze komt op de actiepagina van de website en in de nieuwsbrief.
“Ik heb voor KiKa gekozen omdat mijn ouders doneren aan het KWF en ik iets voor kinderen wil doen. Zo kunnen ze met het geld kinderen beter maken en dingen uitvinden om ze toch een fijn leven te geven als ze ziek zijn.”

Inleverpunt

Evi hoopt dat iedereen die dit artikel leest ook kroonkurken bewaart. Die kunnen ingeleverd worden bij de mooi versierde bak bij haar huis aan het Worpplein 23 in Doetinchem, want Evi wil nog heel lang doorgaan met deze actie.
Hoe meer kroonkurken er ingezameld worden, hoe meer geld er gedoneerd kan worden aan KiKa.
“Onderzoek is belangrijk om kinderen met kanker te helpen”, vindt Evi.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier