Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Paasvuur

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wil een onderzoek starten naar overlast van ons cultureel erfgoed, het paasvuur. Fijn dat er aandacht is voor de gezondheid van de Achterhoeker. Nooit iets gelezen over zorg die men over ons zou hebben in verband met de luchtkwaliteit ten gevolge van de uitstoot vanuit het Ruhrgebied.

Wij konden de neerslag dagelijks zien in onze tuinen en op het buitenmeubilair. Die kwam niet door het stoken van hout, maar van steenkool en daar gaat de ‘stichting houtrookvrij’ (ja echt, die bestaat) niet over. De stichting claimt dat er tonnen fijnstof vrij zijn gekomen bij paasvuren. Er is geen onderzoek geweest, alleen wat natte vingerwerk, al weet ik van een astmapatiënt, dat overlast bij nattigheid juist meevalt.

Natuurlijk wensen we niemand toe ziek te worden van luchtvervuiling. Bijna zeventig procent van de fijnstof zijn emissies van verbrandingsprocessen van commercieel, institutioneel en huishoudelijk energiegebruik, industriële processen en wegtransport. Ik stel dan ook voor dat de onderzoekers van ‘de stichting houtrookvrij’ hun auto’s thuis laten en op de fiets stappen als ze hier komen meten.

Men zal dan ontdekken dat ze steeds betere lucht binnen krijgen tijdens hun ontdekkingsreis richting Achterhoek. Dat wij hier in het oosten één keer per jaar paasvuren aansteken staat in geen enkele verhouding tot die echte vervuilers. Het blijft altijd oppassen als men zich in de Randstad zorgen zegt te maken over iets dat hier totaal niet speelt. Als er een paasvuur in de buurt is en de wind staat ongunstig doen we de ramen even dicht, hebben we geen ‘stichting houtrookvrij’ voor nodig. Het is slechts een kwestie van tijd of er komt onderzoek door het RIVM over de grondwaterkwaliteit i.n verband met het verstoppen van in zilverpapier verpakte paaseitjes in onze tuin en hartkloppingen bij kleine kinderen als er straks weer zwarte pieten rondlopen. Gekker moet het niet worden. Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden