Ben Beijer.

Ben Beijer.

Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Trots

Algemeen

Tot en met vrijdag 16 september is de pop-up store aan de Catharinastraat in Doetinchem nog open. U wordt naast anderen regelmatig geholpen door vrijwilligers van Mooi Koor Man. Vol trots herkenbaar aan hun overhemd met het bekende logo met drie vrolijk zingende gezichten. 

De winkel voorziet overduidelijk in een behoefte. Er worden de inmiddels bekende Olifant beeldjes verkocht, maar ook en vooral artikelen van Elver, de Graafschap en Trots op de Achterhoek. Steeds meer mensen omarmen de Achterhoekse vlag en artikelen met die afbeelding. Van polo’s tot vlaggen, van slabbetjes tot rugzakken. Groot voordeel van onze vlag is het praktische ontwerp voor boeren, burgers en buitenlui.

Ben je ergens voor? Dan hang je onze vlag uit. Ben je ergens tegen, dan hang je onze vlag ondersteboven. Iedereen tevreden, je ziet namelijk geen verschil bij onze vlag. De ontwerper moet een visionair zijn. Ver voor de boerenacties begonnen, heeft hij hier al rekening mee gehouden. 

Dat het ontwerp gratis te gebruiken is past goed bij de Achterhoekse inborst, om een ander ook wat te gunnen. Kunnen we trots op zijn. Vorige week kwam er een dame in de winkel die zich voorstelde. Ik ben Paulina zei ze en er is een vlag voor mij gereserveerd. Haar mooie diepbruine kleur en aanstekelijke open lach past mooi bij onze vlag. In ons gesprek bleek dat zij op vakantie wil gaan naar haar Afrikaanse geboorteland. Ze wil het graf bezoeken van haar ouders die overleden zijn tijdens de coronatijd. Ik ben als heel jong kind naar Nederland gekomen vertelde ze en voel me thuis in Doetinchem, maar toch blijf ik mijn geboorteland in mijn hart voelen. Zij neemt onze vlag mee voor haar familie om te laten zien, dat die van haar nieuwe vaderland is. Geen rood wit blauw, maar onze groene kleuren met gele banen, kunnen wij trots op zijn. 

Even later kwam er een oudere, erg witte man de winkel binnen die gelijk vroeg: Kun i’j Achterhoeks praoten? As gin ander, zei ik. Wij gingen als vanzelf verder in onze streektaal. Hij vroeg: He’j ok een XL onderboks van de vlag’ en een paar sökke maot drieënveertig? Allemaol op veurraod zei ik. He’j d’r ok nog ’n Achterhoeks onderhemd bi’j ? vroeg hij. Ik moest hem teleurstellen. Vertelde dat ik wel een sexy bijpassende vlinderstrikje had. Leek mij een verrassende combinatie voor hem. Met een lachend gezicht zei hij: ‘ Den heb ik al, maor ik heb d’r nog nooit an gedacht den samen met Achterhoekse onderboks en sökke an te doen’. 

Trots lachend verliet een geboren en getogen Achterhoeker onze bijzondere winkel.

Goed gaon.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier