Vlnr: Mirjam Welling, Ruud Kaper en Herma Heezen. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Mirjam Welling, Ruud Kaper en Herma Heezen. Foto: Roel Kleinpenning

Stijlkamers van Het Web dit keer met museaal karakter

Cultuur

DOETINCHEM – Tijdens de expositie Stijlkamers 2024 van Het Web laten 23 kunstenaars in 13 stijlkamers heel diverse kunst zien. “Dit jaar hebben de Stijlkamers een museaal karakter”, vertelt Mirjam Welling van Het Web. “Van elke kunstenaar komt een biografie op de muren te hangen, zoals je dat in musea ook hebt”, zegt Ruud Kaper van Het Web. De expositie loopt van 6 april tot en met 26 mei bij de Kruisberg. De officiële opening op 6 april om 14.00 uur wordt gedaan door Els Simonetti.

Door Carla van der Meer

“Vorig jaar konden de kunstenaars de Stijlkamers naar eigen idee inrichten, maar nu willen we er iets aan toevoegen door het thema. Dit om te voorkomen dat we in herhaling vallen”, legt Herma Heezen van Het Web uit. “Door de museale uitstraling van de Stijlkamer laten de kunstenaars zien hoe ze met dit thema omgaan. Er is veel nieuw werk, maar ook eerder getoonde kunstwerken. Maar doordat die op een andere manier tentoongesteld worden, krijgen de bezoekers toch een andere kijk op de werken.” Er is weer een grote verscheidenheid aan kust, zoals schilderijen, beeldhouwwerken, fotografie, keramiek, emaillen, papier, textiel en installaties. 

“Wat grappig is dat je met een thema zelf anders gaat nadenken hoe je je kunst presenteert”, vertelt Welling. “Zeker als je bij een Stijlkamer samenwerkt met iemand anders. Dan bedenk je hoe je samen een eenheid maakt.” Welling maakt sieraden van allerlei materialen, zoals koper, zilver, messing en gebruikt ze klokonderdelen en vondsten uit de natuur. Voor deze expositie is ze helemaal los gegaan en heeft ze een compleet andere manier bedacht om de sieraden te exposeren. “Het is inderdaad mooi hoe je dingen kunt bundelen”, zegt Heezen. “Wat ik heel mooi vind is de Ontmoeting tussen licht en donker”, vervolgt Welling. “Dan kom je aan het praten over je eigen licht en donker. Zo kom je persoonlijk dichter bij elkaar.” Heezen wordt bij haar schilderijen geïnspireerd door landschappen en natuurtafrelen. Ze geeft geen realistische weergave hiervan, maar haar eigen vertaling van de schoonheid van de natuur. 

Galerij van verwondering
“Het naamgeven van de Stijlkamers is het leuk om over na te denken”, vindt Kaper. “Dat wekt de nieuwsgierigheid van de bezoekers. Zoals een ruimte die genoemd wordt: Hetzelfde maar toch anders, Galerij van Verwondering, Van ver en dichtbij, Het is wat het is, Ontmoeting tussen licht en donker en Oud linnen-nieuw geplooid.” Kaper heeft de techniek van het emailleren zelf ontdekt. Hij maakt composities van abstracte structuren die door de emaille-kleuren een grote levendigheid hebben en een steeds wisselende doorkijk en lichtval.

Benhanan Jacob Gast heeft niet aangeboren hersenletsel als gevolg van een ernstig brommerongeluk. Hij werd van ingenieur kunstenaar en hij schildert, boetseert en maakt lino’s. Hij wordt begeleid door mensen die op de kunstacademie hebben gezeten. Zijn werkt laat een veelkleurigheid en lijnenspel zien. Ook maakt hij gebruik van tekst.

De Stijlkamer van Wendy Jansen gaat over de kracht van het ovaal. Ze onderzoekt deze vorm in haar schilderijen die over schalen lijken te gaan. De schaal heeft een symbolische betekenis: dat wat kan dragen en gedragen wordt. De kunstenaars Mieke Kaaijk, Ceciel Thuijs en Hermine Grob vormen keramiekmuseum Gaia. Gaia uit de Griekse mythologie is de oermoeder, de aarde, ze ontstond uit de chaos aan het begin van de dingen.

Originele portretten
Fotograaf Karel Peters heeft een voorliefde voor de natuur en boeiende landschappen. Maar hij houdt zich ook bezig met het maken van originele portretten. Els Kaper-Klaver maakte al kind al aangeklede poppetjes van opa’s pijpenragers. Ze is ook al jaren verliefd op letters, zoals schrifttekens van over de hele wereld. Zij maakt schriftbeelden van papier en textiel, waarin taal en cultuur tot één beeld verweven worden.

De expositie Stijlkamers 2024 van kunstenaarsnetwerk Het Web is te zien in het oude gebouw van de voormalige gevangenis De Kruisberg uit 1899. Geopend op zaterdagen en zondagen en op 2e Pinksterdag van 12.30 tot 16.30 uur. Toegang is gratis. Tijdens de openingstijden van de expositie is de galerie-winkel ook geopend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant