Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: De vijfde golf

XInterviews & Achtergrond

Burgemeester, enkele weken geleden zijn we getroffen door de vijfde coronagolf sinds begin vorig jaar. Wat betekent dat voor de gemeente?
“Al vanaf maart 2020 zitten we in een andere situatie dan we gewend waren. Er liggen nu taken in verband met corona op het bord van de gemeente die voorheen landelijk waren. Het gaat daarbij vooral om voorlichting en handhaving. Allebei taken die wij voorheen ook hadden, maar nu nog belangrijker zijn geworden. Om het handhaafbaar te maken is draagvlak vereist en daarvoor is voorlichting nodig.”

Liggen de draaiboeken al klaar?
“Deze hele pandemie is een proces van ‘Learning by doing’. Van week tot week zijn er telkens weer nieuwe ontwikkelingen waardoor we onze plannen moeten bijstellen. In de loop van deze crisis is dat nog steeds zo geweest. Wat we nu al wel weten is dat bij Code Zwart de gemeenten in de zorg moeten bijspringen. Zover is het hier gelukkig nog niet, maar we zitten er wel dichtbij.”

Hoe hard zijn de Achterhoek en Doetinchem tot nu toe geraakt?
“Wij zijn heel hard geraakt. Als je naar de besmettingscijfers van de Achterhoek en Doetinchem kijkt, zie je dat wij donkerrood gekleurd zijn. Dat is niet de kleur die wij willen.”

Een veel gehoord verwijt is ‘Te weinig en te laat’. Geldt dat nog steeds?
“Die kritiek is een beetje al te gemakkelijk. We moeten ook naar onszelf kijken als burgers en organisaties. Toen wij in september dachten ervan af te zijn hebben we onze oude leefstijl misschien iets te gretig weer opgepakt.”

De vraag aan burgers om zich te houden aan de beperkingen is vaak gebaseerd op vrijwilligheid. Houdt dat niet een keer op?
“Ja, dat denk ik wel. Ik zou liever zien dat de adviezen aan de burgers ook handhaafbaar zijn. Als je naar de recente enquêtes kijkt dan kun je zien dat de meeste mensen om een strenger beleid dan nu vragen.”

De kans bestaat dat de voorlopige datum van 19 december voor de huidige beperkingen overschreden wordt. Met de feestdagen voor de deur ontstaat er dan een speciale situatie. Wat dan?
“Vorig jaar hebben we met Kerst al kunnen ervaren hoe dat is. Ik ben bang dat we ook dit jaar weer beperkingen hebben. De kerstgedachte kan ook op een andere manier met elkaar gedeeld worden. We moeten samenzijn anders organiseren. Ik heb er vertrouwen in dat ons dat lukt.”

Wat is uw oplossing als u het voor het zeggen zou hebben?
“Dé oplossing bestaat niet. Ik zou in ieder geval proberen te leren van de ervaringen tot nu toe en die ook voor de toekomst toepassen. Ik hoop ook dat in de komende tijd wat meer aandacht is voor de zwijgende meerderheid en niet alleen voor de mensen die de uiterste opvattingen vertegenwoordigen.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant