Desiree Kester is de drijvende kracht achter de Kieskleurig Naaiateliers. Foto: Josée Gruwel
Desiree Kester is de drijvende kracht achter de Kieskleurig Naaiateliers. Foto: Josée Gruwel Josée Gruwel

‘Met naaiateliers het verschil maken’

Maatschappij

Nieuw naaiatelier in Doetinchemse binnenstad 

DOETINCHEM – In samenwerking met Vluchtelingenwerk Doetinchem start op woensdag 18 mei in de Doetinchemse binnenstad het Naaiatelier Kieskleurig Vluchtelingenwerk Doetinchem. 

Door Josée Gruwel 

In het gebouw van Vluchtelingenwerk, Kapoeniestraat 41 in Doetinchem, zijn vanaf 18 mei elke woensdag - ook in de vakanties - van 10.00 tot 12.00 uur anderstaligen van harte welkom voor naailessen. Initiatiefneemster Desiree Kester: “Anderstaligen die enigszins de Nederlandse taal machtig zijn, maar ook jongeren die graag willen leren naaien, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die eenzaam zijn kunnen dan vrij inlopen. De naailessen zijn gratis. We bieden eerst altijd een kop thee of koffie aan, praten samen over wat ons bezighoudt en daarna gaan we aan het werk. Zowel vrouwen als mannen kunnen tijdens de naaiuurtjes hun kleding of bedtextiel repareren. Ook maken ze wel originele cadeaus, zoals fleurige vlaggenslingers, unieke sierkussens, poefs, schorten of tassen. Die worden bijvoorbeeld op de markt verkocht om inkomsten te genereren.”
Mensen die nog nooit achter een naaimachine hebben gezeten, kunnen hun eerste ervaring opdoen en doorgroeien. Ook zijn er mogelijkheden om te leren breien en haken. Alle benodigdheden, zoals stoffen en garens, scharen en spelden zijn ter plekke aanwezig.
Vrijwilligers met kennis van zaken en affiniteit met de doelgroep leiden de activiteiten in goede banen. Kester: “Gezelligheid, netwerken en uitwisselen van kennis zijn belangrijke onderdelen op deze woensdagmorgen en voor de anderstaligen is het oefenen van de Nederlandse taal een fijne bijkomstigheid.”

Visie
Het klinkt allemaal eenvoudig, maar achter de Kieskleurig naaiateliers zit een duidelijke visie. Kester: “Drie jaar geleden zag ik de enorme problematiek van de anderstaligen in mijn woonplaats Doesburg, met zo’n elfduizend inwoners en bijna veertig nationaliteiten. Van een vriendin hoorde ik hoe weinig tijd er is voor anderstaligen om bijvoorbeeld bij het taalcafé Nederlands te leren. Waar kan ik het verschil maken, dacht ik. De taal van een land waar je woont spreken, vind ik zo essentieel. Ook al kan ik dat alleen al fonetisch bij mensen die analfabeet zijn voor elkaar krijgen, bedacht ik, dan is dat ook al fijn.” Opgegroeid in een groot Westlands gezin, bij de tuinderij van haar ouders, had Kester ervaren dat samenwerking (coöperatie) hoog in het vaandel staat als het gaat om iets opzetten en dat vervolgens succesvol laten draaien. Daarnaast kreeg ze van huis uit mee om effectief om te gaan met wat je bezit. “Met dat voorbeeld in gedachten wilde ik iets van de grond tillen, zonder subsidies en/of geld van de overheid. Duurzaamheid is daarbij het woord waar het om draait. Met naaiateliers kan ik het verschil maken.” 

Succesformule
In 2018 begon Desiree Kester met haar eerste naaiatelier voor anderstaligen in de garage bij haar huis. Met gekregen spullen, zoals naaimachines, stoffen en garens startte ze met capabele vrijwilligers. Het aantal deelnemers groeide snel. Inmiddels is Kieskleurig Doesburg gevestigd bij speeltuin Kindervreugd aan de Marijkelaan. Kieskleurig Duiven is sinds een jaar een feit, sinds enkele maanden draait Stadsboerin Kieskleurig Doetinchem. Inloophuis Kieskleurig Dieren staat op de rol.
“Onze succesformule is dat per locatie steeds een of twee vrijwilligers het aanspreekpunt zijn. Zij zijn oprecht geïnteresseerd in de deelnemers en zorgen ervoor dat er geen drempel is om binnen te komen. Daarnaast slaat de visie met betrekking tot duurzaamheid aan. Het is een heel georganiseer om alle gratis aangeboden stoffen en materialen van zolders en uit vergeten kasten op onze locaties te krijgen, maar met ons werk – we werken ook samen met een repair café – geven we de tweedehandsmarkt een stimulans en roepen we de fast fashion een halt toe.”

Vrijwilligers gezocht
Voor de nieuwe locatie in de Doetinchemse binnenstad worden nog enkele empathische vrijwilligers gezocht. “Mensen die om kunnen gaan met naald en draad en die het leuk vinden om met de doelgroep om te gaan.” Voor informatie en opgave mail even naar desireekester@dkester.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant