Team Eiges Wette. Foto: Roel Kleinpenning

Team Eiges Wette. Foto: Roel Kleinpenning

‘Eiges Wette’ doet mee aan Roparun

Maatschappij

BEEK/LOERBEEK – Zaterdag 18 mei start de Roparun met de missie: ‘leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Team ‘Eiges Wette’ doet voor de eerste keer mee. “We zijn er klaar voor. Laten we maar beginnen.”

Door Hans Hissink

Met ruim 550 km is de Roparun de langste estafetteloop ter wereld. Teams doen mee om geld op te halen voor het goede doel: zorg aan mensen met kanker. Tijdens het Pinksterweekeinde op zaterdag 18 mei vertrekken ruim 200 teams vanuit Enschede en Parijs richting Rotterdam. Maandag 20 mei is voor alle teams de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Team ‘Eiges Wette’ bestaat uit 27 mannen en vrouwen, allemaal wonend, in Gelderland, tussen Nijmegen, Zutphen en Aalten. Zondag 19 mei komen zij door de regio Doetinchem.
Initiatiefneemster van team ‘Eiges Wette’ is Ellen Heuveling uit Loerbeek. “Een vriendin liep vorig jaar de Roparun met een team uit Zutphen. Ik was reserve-loper en omdat iemand een blessure had ‘moest’ ik mee doen. Deze mooie, bijzondere ervaring en een intens verdrietige gebeurtenis werden de drijfveer om zelf een team samen te stellen. De verdrietige gebeurtenis betrof het overlijden van Ruud, een goede vriend uit onze vriendengroep. Hij werd ongeneeslijk ziek en overleed op 27 mei, notabene de eerste dag van de Roparun 2023, aan de gevolgen van kanker. De Roparun is een fantastisch evenement om samen stil te staan bij het overlijden en gemis van Ruud én het goede doel te steunen.”

Voorbereidingen
De voorbereidingen begonnen vorig jaar november. Ellen kreeg daarbij hulp van Christian, die ze kent van het Zutphense team, hij heeft al enkele keren meegedaan aan de Roparun. “De eerste stap was het samenstellen van een team. Je zoekt dan niet alleen sporters, maar ook mensen die verbinden, kunnen luisteren en praten. Uiteindelijk is er een team ontstaan van 27 mannen en vrouwen met ieder hun eigen talenten.”

“Het team is een hechte groep geworden met enorm betrokken mensen. Er zijn allemaal kleine groepjes ontstaan die een eigen taak hebben. Een groepje dat de bivakplekken regelt, de andere is met de route aan het voorbereiden, maar ook groepjes die de catering voorbereidt, de kleding regelt en zorgt voor sponsors. We hebben zelfs een communicatie -en PR groep,” legt Ellen uit.
Door de overleden vriend is ook de naam van het team ontstaan. “Ruud had een lijfspreuk en dat was ‘eiges wette’. Als we met ons allen iets wilden doen en Ruud had daar geen zin in dan zei hij ‘eiges wette, maar ik ga wat anders doen’. De teamnaam was dus snel bedacht.”
Ellen legt uit waarom er juist gekozen is voor de Roparun. “Daarmee wordt geld ingezameld voor de zorg aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn door kanker, en hun naasten. Op deze manier wordt mogelijk gemaakt dat men bijvoorbeeld nog een keer met hun naasten op vakantie kunnen of iets anders voor de laatste keer kunnen beleven zoals een tochtje maken op een duo-fiets. Maar ook dat patiënten het goed hebben in een hospice.”
Goede vriend Ruud heeft zijn laatste dagen in een hospice doorgebracht. “Met hem, zijn gezin, ouders en familie heb ik tijd doorgebracht in die hospice en ervaren dat het daar prettig en liefdevol is voor mensen die in hun laatste levensfase zijn. Palliatieve zorg kun je maar één keer verlenen en dan moet het ook goed zijn. Ruud vond dat thuis zijn voor de leuke dingen was en dat de hospice er was als het niet meer goed ging. ” Palliatieve zorg is zorg die gegeven wordt aan patiënten wanneer er geen genezing van een ziekte meer mogelijk is.

De Roparun is niet alleen fysiek, maar ook psychisch een zware opgave. “Het team van 27 heeft lopers, fietsers, chauffeurs, navigators,een teamcaptain (wij zelfs 2!), fysio’s en een catering-groep. Het grote team is opgedeeld in twee kleinere teams met vier lopers en twee fietsers die de lopers begeleiden. Zij zorgen ervoor dat de lopers zoveel mogelijk kunnen doorlopen. De vier lopers binnen het ene team wisselen elkaar om de twee kilometer af. De fietsers, chauffeurs en hun navigators niet. Na 50 kilometer, ongeveer vijf uur, wordt het andere team op dezelfde manier actief. Zo gaat het drie dagen lang continue door. Op de bivakplek wordt gegeten en zijn twee fysiotherapeuten aanwezig voor de broodnodige verzorging. Omdat het constant doorgaat, slapen de deelnemers maximaal 2,5 uur per keer. Met de inspanning erbij is dat een aanslag op je lichaam en geest.”

Op zondag 19 mei, eerste Pinksterdag, komt het team door Doetinchem waarbij het Slingeland Ziekenhuis en het Inloophuis aan de Plantenstraat worden aangedaan. “Dat wordt bijzonder omdat een aantal teamgenoten en ik zelf in het ziekenhuis werken. Het bezoek aan het Inloophuis, centrum voor leven met en na kanker, zal ook voor de nodige emotie zorgen,” vertelt Ellen. Daarna gaat het team door naar Beek en Loerbeek, waar verschillende deelnemers vandaan komen. In Didam, bij Jan & Jan, zullen we met het hele team even iets drinken samen met onze eigen naasten om stoom af te blazen én gelijk weer op te laden om door te gaan. Uiteindelijk zal ‘Eiges Wette’ op maandag 20 mei finishen op de Coolsingel in Rotterdam.
Vanaf het ontstaan van de Roparun in 1991 heeft het bijna 100 miljoen euro opgebracht. Team ‘Eiges Wette’ draagt hun steentje daar deze editie aan bij. “Het team is ontzettend gemotiveerd. Dat bleek al tijdens de oefendag die we hebben gehad. We zijn er klaar voor. Laten we maar beginnen,” vertelt Ellen enthousiast.

Doneren
Om deze sportieve prestatie te kunnen aangaan en een zo groot mogelijk bedrag te kunnen doneren, hebben verschillende sponsoren zich met geld en diensten aan het team verbonden. Deze mensen willen we allemaal enorm bedanken, écht overweldigend hóeveel geld we nu al kunnen doneren aan het goede doel! Op de websites van het team en de Roparun is informatie te vinden over de route en de manier waarop bijgedragen kan worden. “Steun, in welke vorm dan ook, blijft altijd welkom!”

Rob Linnenbank en Ellen Heuvelink. Foto: Roel Kleinpenning

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant