Klaas Schenk (links) en Jan Eskens. Foto: Roel Kleinpenning
Klaas Schenk (links) en Jan Eskens. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Opening vissteiger aan Oude IJssel voorpersonen met lichamelijke beperking

Maatschappij

TERBORG  – Sinds kort kunnen mensen met een lichamelijke beperking een hengeltje uitgooien op een speciaal voor hen aangelegde vissteiger aan de Oude IJssel. Goed bereikbaar met de auto, die men er pal voor kan parkeren. Het betreft een initiatief van Waterschap Rijn en IJssel en Hengelsport Federatie Midden Nederland. Hengelsportvereniging De Oude IJssel Gaanderen en HSV Wisch verleenden de nodige hulp bij de realisatie en nu ook bij het beheer.

Door Reinier Kroesen

Voor de hengelsportliefhebber die minder goed ter been is en/of in een rolstoel zit is het geen eenvoudige opgave of zelfs onmogelijk plaats te nemen op een schuin talud aan de waterkant. Vaak moet je daar ook nog een stuk te voet voor afleggen. Ook voor personen met een andere beperking is dit niet vanzelfsprekend. De Hengelsport Federatie ontving meerdere verzoeken voor de aanleg van een toegankelijke vissteiger in de gemeente Oude IJsselstreek.

Akkermansbeekweg
Om tekst en uitleg te geven over de vissteiger kwamen Klaas Schenk, penningmeester/interim voorzitter van de coördinerende Hengelsportvereniging Gaanderen en Jan Eskes van HSV Wisch naar het idyllische plekje aan het water. Het ziet er strak uit: een flink plateau opgebouwd uit hardhouten vlonderelementen met opstaande randen voor extra veiligheid. Al met al zou je er met drie rolstoelen naast elkaar kunnen hengelen. Om er te komen moet je vanuit Terborg de Akkermansbeekweg inrijden, en dan de tweede weg linksaf nemen. Deze afslag loopt door tot aan het water, links daarvan bevindt zich de steiger. Een mooie plek, volop in het groen.

Landelijk project
Klaas: “De gemeente heeft hier verder geen bemoeienis mee. Er is al wel contact gelegd om te vragen of Oude IJsselstreek richting deze plek bewegwijzering wil plaatsen. Ook moet er een bord komen waarop duidelijk staat dat deze plek alleen bedoeld is voor gehandicapte vissers. Verder ligt er een verzoek voor een lantaarnpaal en een vangnet voor afval. Dit type steigers wordt door heel Nederland georganiseerd door Sportvisserij Nederland en gerealiseerd door de regio waarin je je bevindt. Sportvisserij Nederland krijgt daarvoor gelden ter beschikking van NOC/NSF, om dit soort activiteiten te stimuleren. Jan Eskes: “Deze plek wordt nu al goed bezocht, al is het ook door vissers voor wie deze niet bedoeld is. Onlangs werd ik benaderd door een invalide man die me vertelde dat men hier gewoon een karpertentje had opgezet op de vlonder. Dat is niet de bedoeling, probleem is dat hier nog geen borden staan en bezoekers nog niet goed weten voor wie de vissteiger wel en niet bedoeld is. De parkeerplaats is ook echt en alleen voor de doelgroep! Als dit een succes wordt is er sprake van dat er nog meer van dit soort plekken in deze regio langs de Oude IJssel komen. Er moet dus nog het een en ander geregeld worden, maar dat komt wel, we zitten nu nog in de vakantieperiode, veel zaken liggen stil.”

Opening
Klaas: “Deze projecten lopen landelijk al wel tientallen jaren, maar nu na Covid wordt dit weer overal opgepakt. Het is een compleet programma, er wordt niet alleen een kant en klaar pakket voor de steiger aangeleverd en geplaatst, maar men legt ook de schuin aflopende helling ernaartoe aan en de voorzieningen voor het parkeren.” De vissteiger wordt dinsdag 23 augustus om 17.00 uur officieel geopend door burgemeester Otwin van Dijk. Iedereen is op de locatie van harte welkom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier