Thomas Quartier speelt Bob Dylan. Foto: PR
Thomas Quartier speelt Bob Dylan. Foto: PR PR

De deur op een kier bij monnik Thomas Quartier

za 11 sep 2021, 15:57 Muziek

Doetinchem - De ‘soundtrack van het leven’ van misschien wel de bekendste monnik van de lage landen Thomas Quartier is zaterdag 25 september te horen in de Stadswal aan de Burg. van Nispenstraat in Doetinchem. In het kader van zijn Deur op een kier-tournee zingt en speelt hij songs in de traditie van Bob Dylan en de Psalmen.

Quartier is een nationale bekendheid aan het worden. Hij schreef boeken over onder andere de liefde en liefdestaal, was een graag geziene gast op televisie, hij doceert als hoogleraar op de universiteit in Nijmegen en maakt eigen liedjes. Tot vorig jaar woonde hij in de Slangenburg Abdij nabij Doetinchem. 

,,Wie de tijd wil heiligen, heeft liederen nodig”, is een gevleugelde uitspraak van Thomas Quartier. Als monnik is hij bekend met de traditie van het getijdengebed. ,,Maar ook andere, eigentijdse geluiden kunnen ons helpen om de scharniermomenten van ons leven te markeren. Ik hoop met mijn boek Bedezang, mijn cd’s en de concerten mensen te inspireren.”

Zijn liederen zijn Nederlandstalig. ,,Ik noem ze ook wel resonanties van Bob Dylan. Zijn lied Knocking on Heavens Door lijkt voor de hand te liggen. Maar ik maak daarvan ‘Deur op een kier’. Het legt bloot wat er in jezelf gebeurt.”

Zingen is voor Quartier de kern van diepe spiritualiteit. ,,Zingen is twee keer bidden, zegt Augustinus. Dat samen te beleven, vind ik ontzettend bijzonder. Ik heb er ontzettend veel zin in om mijn vrienden in Doetinchem weer te ontmoeten.

Dat het tot deze concertreeks is gekomen, is geen vanzelfsprekendheid. Jarenlang heeft hij zijn gitaar en piano niet aangeraakt. Tot hij zich enkele jaren geleden weer uitgedaagd voelde. ,,Ik heb na 25 jaar mijn gitaar weer gepakt. Dat voelde als zo’n enorme bevrijding. Ik maakte altijd muziek. Mijn eigen liedjes. Speelde op straat als muzikant. Ik laat me inspireren door Bob Dylan. Mijn kloosterlijke weg brengt me naar mijn eigen creativiteit. Ik kan dit doordat ik monnik werd.”

Boek en cd’s zijn verkrijgbaar rond de concertlezing. Broeder Thomas zal ze na afloop graag signeren en met bezoekers in gesprek gaan. 

Tickets kosten 10 euro via de website www.hetnieuwedijkhuis.nl of 12,50 euro op de avond zelf. Deuren openen om 19.15 uur; het concert begint om 20 uur. 

Met de concertlezing van Thomas Quartier opent stichting het Nieuwe Dijkhuis een nieuwe serie van voorstellingen en concerten, die komend seizoen gehouden worden in Erfgoed de Stadswal aan de Burg. Van Nispenstraat 19-21 in Doetinchem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier