Bert voor zijn huis. Foto: Roel Kleinpenning

Bert voor zijn huis. Foto: Roel Kleinpenning

Misschien wel schaatsen in eigen tuin nu het vriest: ‘Voordat het gaat vriezen, moeten de sloten volstaan’

Natuur

IJZEVOORDE - In de woonkamer van de oude woonboerderij (1886) in IJzevoorde, waar Bert en Aaltje Vinkenborg ruim 50 jaar wonen, hangt een foto. “Kijk”, zegt Aaltje die de foto van de muur haalt. Deze is in 1995 gemaakt. Toen hadden we ook last van wateroverlast.” 

Door Kelly Heerink

Op het beeld zie je dat er voor de woning een grote plas ligt die het huis weerspiegelt. Bert maakte onlangs bijna dezelfde foto. “Maar nu is de overlast veel grote dan toen. Zo veel water als nu maakten we eerder niet mee.”
Toch ondervindt het echtpaar er weinig hinder van. In en om het huis is het begaanbaar. “Voor onze buurman, een boer, is dit weer veel schadelijker”, vertelt Bert. “Hij moet het water wegpompen, omdat de voerkuil voor de koeien anders onder water loopt. Daarnaast moet het jongvee op stal blijven, omdat ze anders met de poten in het water staan en door de grasmat zakken.”

Een voordeel voor Bert en Aaltje is dat het huis geen kelder heeft. Dan kan-ie ook niet vol water lopen. “In de jarendertigwoningen om ons heen, zijn wel kelders gebouwd.” 

Volgens Bert is waterschade in kelders een probleem sinds de jaren zeventig. “Toen werden er water- en gasleidingen aangelegd die veel lekkages veroorzaakten.”
Ook in de laatste weken zijn veel kelders volgelopen. De regenbuien zijn het gesprek van de dag. Aaltje: “Zo is de natuurvijver in het gebied achter ons huis ook nog niet eerder zo hoog geweest. Het water komt tot de bomen. Ook staan de bankjes inmiddels ín de vijver.” Een heel verschil met de maand september. “Toen heb ik nog met gemak wat takken uit de vijver gehaald en weggegooid”, zegt Aaltje.

Inmiddels vriest het. “En mijn opa zei altijd: ‘voordat het gaat vriezen, moeten de sloten volstaan’ - noem het een oude boerenwijsheid”, aldus Bert. “Zo lang er geen water bij komt, zakt alles vanzelf weer.”

Een vijver in de tuin door alle regen. Foto: Roel Kleinpenning

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant