Imkers aan het werk. Foto: PR

Imkers aan het werk. Foto: PR

Een imker moet een beetje zen zijn

Natuur

Bijen houden is mooie en belangrijke hobby die zichzelf betaalt

WEHL - Bijen houden kan veel plezier opleveren. Het geeft ook veel rust en ontspanning. Dat moet wel want de bijen geven aan dat de imker heel kalm moet handelen. In huidig jargon ‘een beetje zen zijn’. En iedereen kan het leren met de beginnerscursus van inkersvereniging Wehl.

Naast het produceren van honing zijn bijen essentieel voor de productie van allerlei groenten- en fruitsoorten. Zonder bijen minder groenten of fruit ofwel groenten of fruit van een veel slechtere kwaliteit. Daarom zijn imkers van groot belang. Het is niet eens een tijdrovende hobby. De imker kan bijvoorbeeld gewoon op vakantie gaan, terwijl de bijen voor hem de honing ophalen.

In de winter is er niet zo heel veel te doen. De bijen zijn dan in winterzit. Ze slapen niet, maar houden elkaar aangenaam warm, hoe hard het ook vriest en dat voor koudbloedige insecten. Daarna begint in het voorjaar de opbouw van de kolonie, wat kan uitmonden in het fenomenale zwermen van de bijen in de maand mei. Dit zwermen probeert een imker te voorkomen omdat het een flink verlies aan bijen kan geven naast overlast voor de buurt.
Vervolgens komt de honingoogst. Een normaal bijenvolk kan 20 tot 30 kg honing opleveren. Met de verkoop van die honing kunnen de kosten van de hobby gedekt worden. Bij welke andere hobby is dat het geval?
Het risico op steken is uitermate laag. Er zijn verschillende assen van honingbijen, waaronder enkele die zeer rustig zijn. Met deze bijen is goed te imkeren zonder dat er steken vallen. Door deze interessante hobby staat men dicht bij de natuur.

Cursus
Het is wel raadzaam een imkercursus te volgen om alle kneepjes van het bijenhouden te leren. De imkersvereniging Wehl biedt voor 150 euro een beginnerscursus aan. Die bestaat uit zes theorielessen en vijftien praktijklessen, die lopen van april tot en met december. De lessen zijn vrijwel allemaal op maandagavond. Behalve twee praktijklessen die op zaterdag gegeven worden in verband met het vroege invallen van de duisternis en één praktijkles op een woensdagavond. De laatste praktijkles is afhankelijk van de buitentemperatuur aan het einde van december, overdag.
De cursist krijgt een bijenvolk mee naar huis.Wie daar thuis geen plaats voor heeft kan zijn volken plaatsen op de bijenweide waarover de vereniging beschikt. En na de cursus krijgt de nieuwe imker nog twee jaar ondersteuning met behulp van een app.
Belangstellenden voor een imkerscursus kunnen contact opnemen met René Schepper, tel. 06-22486078 of e-mail imker.rene.schepper.wehl@gmail.com. Meer informatie op de website.


www.imkersverenigingwehl.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant