Wilco Lukassen bij een QR-code. Foto: Roel Kleinpenning

Wilco Lukassen bij een QR-code. Foto: Roel Kleinpenning

Natuur- en beweegroute geopend in Natuurpark Overstegen

Natuur

DOETINCHEM - In Natuurpark Overstegen is onder grote belangstelling op maandag 6 mei de Natuur- en Beweegroute geopend door burgemeester Mark Boumans. “Er zijn twee verschillende routes: een blauwe route, voor wandelen en oefeningen, en een groene route, met informatie over de natuur. De routes overlappen elkaar een klein stukje. De wandelaars kunnen de QR-bordjes scannen voor informatie over beide routes”, legt Karen Elzing Buurtsportcoach Positieve Gezondheid van Sport ID uit Doetinchem, uit.

Door Carla van der Meer

Mensen kunnen een route kiezen, maar het is ook mogelijk om de routes te combineren. Ze zijn allebei 1,5 kilometer lang. De oefeningen op de beweegroute bestaan uit rek- en spierversterkende oefeningen. “De blauwe route met oefeningen is door fysiotherapeuten van Revital gemaakt”, vertelt Elzing. “De routes zijn geschikt voor alle leeftijden. Bij de spierversterkende oefeningen zijn er drie niveaus waar de wandelaar uit kan kiezen: makkelijk, gemiddeld of moeilijk. Zo kan iedereen zijn eigen niveau kiezen. De groene route is gemaakt door De Groene Knoop, de vrijwilligers van natuurpark Overstegen.” 

“We hebben bepaalde plekken in het park waar we een verhaal bij vertellen”, zegt Han Hensing van De Groene Knoop. “Deze verhalen zijn met de QR-code via de telefoon te beluisteren. We staan stil bij onder andere een oude eik die er al stond toen de wijk gebouwd werd, een kikkerpoel, een wadi, een steilwand voor bijen en een vleermuiskelder. Voor mensen die geen telefoon hebben, is een boekje Ommetje Natuurpark Overstegen beschikbaar met alle informatie over de verschillende plekken. Dit boekje is bij De Groene Knoop verkrijgbaar en straks ook bij de VVV en bij buurtcentrum De Daele. 

Meer belangstelling
Daan Bod wandelt vanaf de Houtsmastraat met zijn rollator een paar keer per week in het park. “Ik ken het park al vanaf het begin”, zegt hij. “Dus ik weet niet of er voor mij veel nieuwe informatie is, maar wandelen en bewegen is heel belangrijk. De routes ga ik zeker lopen. Het zou mooi zijn als meer mensen belangstelling krijgen voor wandelen in het park.”

“Natuurpark Overstegen is een verborgen parel in Doetinchem”, vindt Boumans. “Het is uniek dat er zoveel natuur dicht bij de bebouwing is.”

“De vraag voor de beweegroute kwam vanuit gezondheidscentrum De Bolster, dat dicht bij het natuurpark gevestigd is”, laat Elzing weten. “Ze vroegen ons of we als Sport ID wilden meedenken over het maken van een QR-route. We hebben samen de route ontwikkeld. Ook kwamen we in contact met De Groene Knoop. Zo zijn deze twee routes ontstaan. Buurtplein heeft eveneens meegeholpen. Zo kunnen we elkaar versterken. ” 

Ook papieren versie
“Henk Meijer, wijkverbinder Schöneveld en Overstegen/Noord, en Wilco Lukassen, vrijwilliger bij De Groene Knoop, zijn bezig om van de boerderij in het park een educatief centrum te maken”, vertelt Hensing. Lukassen is van huis uit bioloog. Hij heeft de filmpjes en de boekjes voor de routes gemaakt. “We vinden het fijn om met een QR-code te werken, maar ook om een papieren versie van de routes te hebben”, laat hij weten. “Met de QR-code hopen we ook de jeugd te motiveren om de routes te lopen en het park te ontdekken. De routes lopen langs bijzondere plekken. Bij het graven van de kikkerpoel is er nieuwe natuur ontstaan.” Lukassen woont in Schöneveld. “Daar heb ik de eerste route met QR-code gemaakt”, vertelt hij. “Bij De Groene Knoop zeiden ze, we hebben hier zoveel mooie plekken, daar kunnen we ook wat mee. Mensen kunnen op een heel laagdrempelige manier kennismaken met de natuur in combinatie met bewegen. Elk jaargetijde is het park weer anders. Dat maakt het zo mooi. Door te wandelen in de natuur hopen we dat mensen meer oog krijgen voor alles wat er leeft en wat er gebeurt in de verschillende seizoenen.”

De wandeling gaat over vlak terrein met verharde en onverharde paden. “We verwachten dat we meer mensen in beweging gaan krijgen op een laagdrempelige en leuke manier”, aldus Elzing. “We willen ze motiveren om de combinatie van bewegen en lezen over de natuur te doen. We hopen dat deze routes een extra motivatie bieden om het park in te gaan.”

Iedereen kan zelf park Overstegen bezoeken voor één of beide routes. Voor meer informatie, zie website

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant