Vlnr: Lisanne Schwart, Thymen Bonsema, Linde van Laak en Rinze Jansen van klas 1G1, met leraar gwo Sander Snijders. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Lisanne Schwart, Thymen Bonsema, Linde van Laak en Rinze Jansen van klas 1G1, met leraar gwo Sander Snijders. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Scholieren verkopen violen voor Oekraïne

Onderwijs

DOETINCHEM - We zijn in de buurt bij de deuren langs geweest om te vragen wie er een pot violen of losse violen wil kopen om Oekraïne te steunen”, zegt Linde van Laak (12) van Zone.college in Doetinchem. “Ook hebben we violen verkocht aan familie, vrienden en aan zoveel mogelijk andere mensen die we kennen. We verkopen blauwe en gele violen, de kleuren van Oekraïne”, laat klasgenoot Thymen Bonsema (13) weten. 

Door Carla van der Meer

De actie is op maandag 28 maart van start gegaan en toen zijn er al 4.000 violen verkocht. “We hebben nu weer violen bijgehaald”, zegt Sander Snijders, leerkracht GWO (Groene Wereld Oriëntatie) bij Zone.college, wanneer we dinsdag mee komen kijken bij de actie. “We hebben nu 6.000 losse violen verkocht en 3.000 in pot, en dit is pas de tweede dag. De actie loopt tot vrijdag 1 april. Het aantal, en daarmee het bedrag, gaat dus nog oplopen. In totaal is er een bedrag van rond de 5.000 euro opgehaald door de leerlingen.”

Fooi om te steunen
“Het is leuk om met deze actie bezig te zijn”, zegt Linde, “want je hoeft zo niet de hele tijd stil te zitten. Niet iedereen wil viooltjes, maar die mensen geven een fooi om toch Oekraïne te steunen.”
“Het is goed om een doel te hebben en dat we vrij mogen zijn wat we doen”, vindt Lisanne Schwart (13). “We mochten zelf weten waar we naar toegingen. Wat je op tv ziet is heel heftig. Zoals kinderen die weg moeten bij hun vader en moeder. Dat kun je je niet voorstellen hoe erg dat is. Sommigen weten niet of ze hun ouders nog terugzien. Dan vraag je je altijd af wat er met hen gebeurd is.”

“Geld ophalen is belangrijk”, vindt Rinze Jansen (12). “Hulp is nodig en alle beetjes helpen.” Rinze is goed bezig met de actie. Hij heeft zeven potten en twintig losse setjes verkocht. “Als het andersom zou zijn, zou ik ook geholpen willen worden”, zegt hij. “Met deze actie willen we goed bezig zijn.”

Fijn gevoel
“Het geeft een fijn gevoel om te helpen”, vindt Lisanne. “Door de filmpjes die we zien, besef je ook beter hoe erg het allemaal is.” “Maar zo komen we ook meer te weten over de situatie”, zegt Rinze. 

Aan de actie voor Oekraïne doen zo’n 600 leerlingen van de onderbouw van het Zone College mee. In de eerste les hebben de leerlingen flyers gemaakt voor deze actie. “Nu in de tweede les worden de potten klaargemaakt”, vertelt Snijders. “Die worden door de mensen die de violen besteld hebben opgehaald, of ze worden bezorgd. Als ze de potten met violen voor de deur zetten, laten ze zien dat ze Oekraïne steunen.” 

Zelf kiezen
De actie is het einde van de lessen GWO met als thema ‘goede voornemens’. “Bij GWO behandelen we alles wat met de natuur te maken heeft, dus daar passen de violen heel goed in”, laat Snijders weten. “De leerlingen leren hoe ze planten in een pot moeten doen. Maar er komt bij deze actie meer kijken. Ze leren ook hoe ze mensen moeten aanspreken, geld kunnen inzamelen en opdrachten die ze binnenkrijgen kunnen verwerken. Ik vind het belangrijk dat de leerlingen zelf onderwerpen mogen kiezen en dat ze zelf dingen ondervinden. We hebben geregeld verschillende acties, maar dit is een grote actie. Dit belang is ook heel groot.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier