Uit eten op het Metzo College waar leerlingen de kneepjes van het horecavak leren, bij Metzo Kookt! Foto: PR

Uit eten op het Metzo College waar leerlingen de kneepjes van het horecavak leren, bij Metzo Kookt! Foto: PR

Lekker en goedkoop uit eten bij Metzo Kookt

Onderwijs

Leerlingen Metzo College trainen als kok, gastheer en gastvrouw

DOETINCHEM - De horeca schreeuwt om personeel en het is daarom belangrijk om jongeren enthousiast te maken voor deze mooie beroepsgroep. De vaardigheden die nodig zijn om een goede kok, gastheer of gastvrouw te zijn, zijn onderdeel van de opleiding Horeca, Bakkerij & Recreatie (HBR) van het Metzo College. Vanaf 15 september gaat ‘Metzo kookt’ weer van start, het praktijkrestaurant van het Metzo College waar theorie en praktijk samenkomen.

“Onze leerlingen leren het beste door bezig te zijn in de praktijk. Dat is de gedachte achter het Metzo Kookt restaurant”, legt docent Rene Klein uit. “Misschien is het zelfs nog wel sterker; onze gásten geven de leerlingen de beste leerschool die er is. Deze avonden zijn toch anders dan wanneer de leerlingen zelf hun gemaakte gerechten mogen opeten en elkaar feedback geven.”
Metzo Kookt bestaat al een aantal jaren. Het biedt leerlingen de mogelijkheid om in de praktijk te ontdekken wat er allemaal bij komt kijken om een goedlopend restaurant te drijven en gasten tevreden te stellen. De leerlingen zijn voor alles verantwoordelijk. “Het bedenken van de gerechten, de inkoop, het koken én het gastheerschap en het afrekenen; het is allemaal hun verantwoordelijkheid”, aldus Klein.

Wat de pot schaft
Alle vaardigheden die nodig zijn in het horeca vak komen aan bod. Er zijn slechts een paar ‘beperkingen’. De gasten hebben geen keuze uit verschillende gerechten. “Het is wat dat betreft eten wat de pot schaft”, aldus Klein. ”Met dieetwensen kunnen we slechts beperkt rekening houden, we moeten het ook weer niet té moeilijk maken voor de leerlingen.”
“Ook hebben we dit jaar wat minder tafels beschikbaar dan andere jaren. Daarom kan men slechts voor maximaal twee avonden reserveren. Daarbij geldt; vol is vol. De inloop voor ‘Metzo Kookt!’ is vanaf 17.00 uur en we beginnen rond 17.30 uur met het serveren van het menu”, legt Klein uit. De gasten krijgen een drie-gangen menu geserveerd voor de uiterst vriendelijke prijs van 11 euro per persoon. Daar komen nog wel de kosten van de drankjes bij.
Dit jaar zijn er veertien avonden. ‘Metzo Kookt!’ vindt plaats op 15, 22 en 29 september, 6, 13 en 20 oktober, 8 december, 12,19 en 26 januari, 9 februari en 2, 9 en 16 maart. Reserveren kan door te bellen naar de receptie van het Metzo College (0314-323426).
Ook bij de examens in april zijn gasten welkom. De informatie hierover volgt later.
Wie op de hoogte wil blijven over ‘Metzo Kookt!’ kan het leerlingenrestaurant volgen op Facebook via ‘Metzokookt!’ of een e-mail sturen naar: metzokookt@metzocollege.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier