Foto: Roel Kleinpenning

Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

‘Als paraveterinair zijn sociale vaardigheden heel belangrijk’

Onderwijs

Strijd bij Zone College in Doetinchem voor finaleplek Powered by Skills

Door Carla van der Meer

DOETINCHEM - De zeven beste dierenartsassistenten van Nederland die op diverse scholen de mbo-opleiding paraveterinair volgen, hebben op 11 maart meegedaan aan het Nederlands kampioenschap, georganiseerd door Powerd by Skills. De wedstrijddag bij het Zone College in Doetinchem bestond uit acht opdrachten, waarvan er één met dieren was. De drie besten mochten naar de finale: het Skills The Finals evenement op 22 maart in de Brabanthallen in Den Bosch.

“Het is veel met mensen werken achter de balie of aan de telefoon. Je moet weten hoe je moet reageren, want niet iedereen reageert hetzelfde”, zegt deelneemster Naomy Oldenwening uit Assen, student bij het Zone College in Zwolle. “Je moet daarom als paraveterinair ook sociale vaardigheden hebben.” Aan het eind van de dag werden de drie beste studenten bekendgemaakt. Dat zijn Jolien Castien van Vonk, Leslie van Dijk van Lentiz en Mayra Mathijssen van Yuverta. Op 22 maart strijden zij in Den Bosch om de titel beste vakman/vakvrouw in hun vakgebied. 

Mbo promoten
Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor mbo-studenten. De voorrondes werden gehouden bij alle landelijke opleidingen die deze richting aanbieden. Hieruit zijn de zeven studenten naar voren gekomen die nu in Doetinchem in de finale stonden. “Dit is een mooie faciliteit om de finale te houden”, vindt Elma Bruins Slot, docent van het Zone College in Hardenberg. “Het Zone College heeft dit jaar het voortouw genomen bij de wedstrijd die georganiseerd wordt door Skills Heroes. Dit is een mooie manier om het mbo te promoten.”

Veelzijdig
Naomy won de voorronde en was de beste van alle vestigingen van het Zone College. “Ik woon op een melkveehouderij en ik ben altijd met dieren bezig”, vertelt ze. “Mijn zus heeft deze opleiding ook gedaan. Tijdens de open dag leek het mij ook wel wat om dit te gaan doen. Het is heel veelzijdig. Zo sta je achter de balie waarbij omgaan met de klant belangrijk is, je doet lab-onderzoek of voorbereidingen voor de OK. Ik werk veel met landbouwhuisdieren als koeien, schapen, paarden en geiten. Maar we zien ook veel honden, katten en konijnen.” Ze werkt één dag in de week bij een praktijk en gaat vier dagen naar school. Verder telt de opleiding twee stageperiodes van acht weken.
Lisa de Vries, ook van het Zone College uit Zwolle en beste vriendin van Naomy, is deze dag mee naar Doetinchem om Naomy aan te moedigen. “Ik heb ook meegedaan aan de voorrondes, maar ik heb het niet gehaald. Het ging mis bij het paardenmestonderzoek. Dat had ik op school nog maar één keer gedaan. Ik woon op een boerderij met hobbydieren. En ik was ook altijd al met dieren bezig. Vroeger had ik de ambitie om dierenarts te worden, maar ik heb ontdekt dat dierenartsassistente ook een heel leuk beroep is. Vooral de stages vind ik leuk omdat je dan echt met je vak bezig bent. Je leert veel over het dierlijk lichaam. Met deze opleiding kun je veel kanten op, zoals een specialisatie als gedragstherapeut voor honden of fysiotherapeut.”

Regionale verschillen
“We zijn sinds 2018 in gesprek voor deze wedstrijd en het is mooi dat we die nu weer kunnen houden”, zegt Bram Burgler, leidinggevende van de paraveterinair opleiding van de vijf locaties van het Zone College. “De specificatie van de opleiding verschilt per regio. In het westen zie je meer honden, katten en konijnen, terwijl hier meer boerderijdieren zijn. Het is leuk om te zien hoe de verschillende locaties ervoor staan.”
Dit is de eerste keer sinds 2018 dat de wedstrijd weer gehouden kan worden. De bedoeling is dat de studenten vanaf nu weer jaarlijks de strijd met elkaar kunnen aangaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant