Afbeelding

Incidenten tijdens de jaarwisseling

Opinie

Burgemeester, altijd is het weer spannend. Verliep de jaarwisseling dit keer zonder incidenten?
“In algemene zin kan ik zeggen dat ik de indruk heb dat het meeviel. Die mening wordt gedeeld door de politie en de brandweer. Er is dit keer beduidend minder vuurwerk afgestoken. De inzet van de brandweer was minder dan in sommige andere jaren en de politie meldde geen echt bijzondere dingen. Ook was er geen sprake van agressie tegen hulpverleners en dat is een goede zaak.”

Hoe verliep het in vergelijking met andere jaren?
“Laten we onze zegeningen niet te vroeg tellen. We hebben geconstateerd dat door vandalisme met vuurwerk vernielingen zijn aangericht aan verkeersborden, straatverlichting en speeltoestellen. De volle omvang daarvan wordt nu geïnventariseerd maar is pas over enige tijd bekend. Vorig jaar bedroeg die schade zo’n € 60.000,--. Gewoon jammer geld. Ook om principiële redenen staat die post niet op onze begroting. Het gaat kennelijk ook om groepen jongeren die door de stad trekken en een spoor van vernieling achterlaten. Ze maken daar filmpjes van die op social media worden geplaatst. Dat is een nieuwe ontwikkeling waar ik mij wel zorgen over maak.”

Verandert uw kijk op regelgeving en handhaving?
“Ik ben geen voorstander van een lokaal verbod voor al het vuurwerk. Wel voor alle vormen van knalvuurwerk. Als je iets wilt verbieden moet het landelijk, maar bij ons speelt de grens met Duitsland ook een rol. Zolang de regels aan beide kanten van de grens niet gelijk getrokken worden blijft daar het lek zitten. De goede kant van de zaak is dat het in Duitsland vooral om siervuurwerk gaat. Het echt gevaarlijke zware illegale spul komt meestal uit Oost-Europa en wordt ook via criminele kanalen naar Nederland gebracht. Daar moeten we ons bij de opsporing vooral op richten. Ik zie geen aanleiding om over de regelgeving een ander standpunt in te nemen.”

Was er sprake van probleemwijken?
“In sommige grote steden kennelijk wel. In Doetinchem zijn traditioneel wijken waar duidelijk meer vuurwerk wordt afgestoken zonder dat het daardoor een probleemwijk wordt. Zolang dat niet met andere ongewenste activiteiten gepaard gaat heb ik daar geen moeite mee.”

In Arnhem bleek een verbod niets uit te halen. Wat blijft er nog over om overlast te beperken? 
“Het is vrij zinloos een verbod voor een hele gemeente uit te vaardigen als je dat niet kunt handhaven.”

Gaat u nog wat ondernemen om Oud en Nieuw 2024 nog beter te laten verlopen?
“Het gedrag van jongeren is iets waarover ik mij zorgen maak. De ouders kunnen daar wat aan doen. Vanuit het jongerenwerk willen wij dat positief beïnvloeden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant