Afbeelding

Iedere inwoner telt

Opinie

Burgemeester, iedere inwoner telt was het thema van uw nieuwjaarspeech. Was daar dit keer een speciale aanleiding voor? 
“De samenleving verandert en dat is niet erg, maar sommige veranderingen willen we liever niet. Steeds vaker communiceren mensen via de sociale media en dat leidt steeds vaker tot ongewenste uitwassen. De zogenaamde toetsenbordridders, vaak anoniem, deinzen er niet voor terug hun mening over anderen en de overheid via het internet de wereld in te sturen. Dat gaat zover dat sommige sociale media liever gemeden zouden moeten worden. Door elke burger bij ons beleid te betrekken willen wij er de nadruk op leggen dat elke inwoner telt.”

Als principe klinkt het mooi, maar hoe brengen we het in de praktijk?
“Voor de inwoners geldt dat het begint met elkaar te kennen. Dat kan simpel door een praatje of elkaar een keer op de koffie uit te nodigen. Elkaar kennen en zo ontdekken wat iemand motiveert en bezighoudt. Als gemeente brengen we het al een aantal jaren in de praktijk. Via inspreekgroepen en dorpsraden waar we goed naar luisteren. Dat heeft in de afgelopen jaren al zijn vruchten afgeworpen en komt terug in de uitvoering van ons beleid. Als mooie voorbeelden noem ik het plan voor de binnenstad en BIZ, de Bedrijven Investeringszone, waarover inwoners hebben meegesproken en -gedacht.”

Tijdens de recente verkiezingen waren de grondrechten van de burgers een van de hoofdthema’s. Waarom juist nu?
“De jongste verkiezingen hebben laten zien dat er een dreigende radicalisering is in Nederland. Ons land is van oudsher een sociaalliberale maatschappij waarin geen rechten zonder plichten bestaan. Een land waarin ieder inwoner telt. Dat mogen we niet verloren laten gaan.”

Nederland had de naam een tolerant land te zijn. Bestaat daar twijfel over? 
“Dat is nog steeds zo, zeker als je Nederland vergelijkt met andere landen waarvan sommige niet eens zover van ons vandaan. Dat blijkt ook uit artikel 1 van de grondwet die in het verleden telkens weer is aangepast als reflectie van onze huidige opvattingen over grondrechten. Dat gaat niet zomaar. Het is een langdurig proces en voor die aanpassingen is een ruime meerderheid in het parlement nodig. Nederland is een land met grote onderlinge tolerantie.”

Wat doet het gemeentebestuur om de genoemde uitgangspunten in de dagelijkse praktijk om te zetten? 
“Wij doen er alles aan om dit in de praktijk te brengen in ons handelen en in onze regelgeving. Als voorbeeld noem ik het participatiebeleid. Maar de gemeente is niet het ‘duizend dingen doekje’ We wijzen onze inwoners ook op hun eigen verantwoordelijkheid. Als het niet anders kan dan zeggen we ook wat we niet doen.”

Wat kunnen de inwoners zelf doen?
“Denk na over wat je zelf kunt bijdragen. Iedereen kan zelf wat doen in welke hoedanigheid dan ook.”

Tekst: Bert Vinkenborg 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant