Afbeelding

Carnaval

Opinie

Burgemeester, over een paar dagen barst het carnaval weer los. Wat gaan wij er in onze gemeente van merken?
“Ik denk heel veel. Om te beginnen veranderen op verschillende plekken de namen. Doetinchem wordt Leutekum. Dichteren heet tijdens carnaval Billedarp, Wehl wordt Snuuterderp en Nieuw-Wehl heet dan Mölledarp. Er vinden tal van activiteiten plaats, waaronder optochten. Verder zijn er activiteiten in tenten van Nieuw-Wehl tot Doetinchem en in de kroegen. Snollebollekes staat carnavalsmaandag 12 februari in de spiegeltent op het Simonsplein in Doetinchem. Zanger Rob Kemps zal de elfkroegentocht in de binnenstad opluisteren.”

Wat is uw rol als burgemeester tijdens carnaval?
“Die is beperkt want zaterdagochtend draag ik symbolisch de sleutel van de stad over. Dat vindt plaats hier op het stadhuis tijdens een ceremonie met muziek en lol maar ook met oog voor de tradities. Formeel heeft dan Prins Carnaval de macht over de stad overgenomen. Dit jaar is dat in Doetinchem Prins Martijn de Eerste die met zijn gevolg de volgende vier dagen over de stad regeert. Feitelijk heb ik daarna een mini-vakantie, maar ik ben gewoon aan het werk, ook omdat het tijdens carnaval superdruk is in Doetinchem. Ondanks dat de sfeer hier altijd goed is moet je door die drukte goed blijven opletten of alles goed verloopt. Ik probeer altijd wel naar de optochten te kijken en dit jaar ook aan de kroegentocht op maandag mee te doen. Op klompen dit jaar, kijk daar staan ze.”

Tijdens Carnaval wordt stevig gedronken. Vraagt dat speciale aandacht van de politie?
“De drukte tijdens carnaval vraagt extra aandacht. Er zijn meer mensen in de stad en er wordt meer en langer gedronken. Die combinatie maakt dat we extra alert zijn. Met name bij de optocht letten we erop dat er geen alcohol in het spel is. Met de grote voertuigen die er meerijden wil je niet dat mensen zich bezeren of ernstiger letsel op lopen.”

Hebt u in uw jeugd carnaval gevierd? 
“Ik kom van heel ver boven de rivieren. In Drenthe is carnaval heel ongebruikelijk op een paar enclaves na. Die waren er wel in mijn omgeving zoals bijvoorbeeld Barger-Oosterveld of Ter Apel. Daar wordt op heel kleine schaal wel carnaval gevierd. Uit mijn jeugd ken ik het helemaal niet. Mijn eerste ervaringen met carnaval heb ik hier in Doetinchem opgedaan en dat vind ik ieder jaar weer leuk. De echte carrnavalisten die lid zijn van een vereniging hechten erg aan de gebruiken en de vorm. Maar het merendeel van de mensen komen voor het feest en genieten daar een of meer dagen volop van. Behalve bier drinken en feest vieren zit er ook nog een sociaal maatschappelijke kant aan. Van omgaan met elkaar en elkaar bezoeken.”

Op welke dagen is er in Doetinchem, Wehl en Gaanderen wat te beleven?
“Op zaterdagochtend hebben we de sleuteloverdracht en ‘s middags de optocht in Doetinchem. De spiegeltent staat op het Simonsplein. In Gaanderen is de optocht op zondagen is er een tent. In Nieuw-Wehl zijn er ook allerlei activiteiten. Een andere grote activiteit is de elf kroegentocht op maandagochtend. In Doetinchem wordt dinsdag om elf over elf Leutje de koe van papier-maché op het Simonsplein verbrand. Daarmee komt een einde aan het carnaval.

Tekst: Bert Vinkenborg

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant