Foto: PR
Foto: PR

Vijf tips om schaduw en beschutting te creëren in je tuin

Partnerbijdrage

Schaduw, beschutting, gezelligheid, het zijn aspecten die in geen tuin mogen ontbreken naast het vele groen waartussen je zo graag vertoeft. Maar hoe creëer je die, en liefst op een beetje speelse manier die ook nog bij het geheel past? Vijf tips. 

De parasol: betaalbaar en praktisch
Een parasol die niet snel omwaait bij een plotseling opstekend zomerwindje, daar heb je geen omkijken naar. Je klapt hem in en bindt er de hoes overheen wanneer het weer even niet meezit in de doorgaans warme maanden. Een parasol met voet is stevig en biedt voldoende schaduw en sfeer. Heb je nogal veel meubels en accessoires op je terras staan, kies dan voor een parasol waarvan de voet aan de zijkant zit, en vanaf de bovenkant aan een soort arm of hengel bevestigd is. Parasols passen vanwege hun smaakvolle kleuren in elke soort tuin. 

Tentdoek oftewel tarp
Een tentdoek is ook een optie, sommige specialisten gebruike het woord tarp. Ze zijn er in allerlei afmetingen en zowel in driehoekige als vierkante versie verkrijgbaar. Het ophangen van een tarp heeft wel wat meer voeten in de aarde omdat er stevige ophangpunten moeten worden gevonden, en soms gecreëerd. Bijvoorbeeld de gevel, de schutting of palen die je speciaal hiervoor in de grond stampt. Met scheerlijnen span je het geheel strak. Zorg voor het zogenaamde afschot, met andere woorden: hang de tarp schuin op zodat regenwater eraf kan lopen. 

Bamboe schermen en pallets om je terras heen
Met bamboe schermen creëer je vooral (be)schutting, al kun je deze sfeer scheppende matten die je opgerold aanschaft, ook als een dak gebruiken op een prieeltje of pergola. Het heeft een natuurlijke uitstraling en combineert daarom mooi met het groen in je tuin. Denk verder aan pallets die je rechtop zet en waaraan je allerlei potten met plantjes ophangt. Dit is dan wel lagere beschutting en niet zozeer voor schaduw.

Een dak van druiven
Een pergola is een soort rek van balken waaraan een plant zijn gang kan gaan. Druiven, jasmijn of een andere klimmer. Een dak van druiven is iets dat je veel in Zuid-Europese tuinen aantreft, maar er zijn druivensoorten die het in het Hollandse klimaat ook prima doen. Al vergt het wel even geduld voordat er echt een dak ontstaat. Heb je dat geduld niet, kies dan voor een snellere klimplant. Let op: sommige klimop baant zich vrolijk een weg in je gevel en dat is niet de bedoeling, dus hou goed in de gaten welke richting de plant kiest. Idyllisch is de blauwe regen. Al bloeit deze maar kort, het ziet er prachtig uit boven je terrasmeubilair.

Zonnescherm of overkapping
Een enigszins prijzige oplossing is een (automatisch) zonnescherm aan de gevel of een permanente overkapping. Het zijn populaire items die huizen tevens in waarde laten stijgen, maar wellicht een aanslag op je budget op de korte termijn. Een parasol is vooralsnog de meest ideale manier om betaalbaar en snel een gezellige plek te realiseren. Een combinatie van de bovenstaande ideeën is ook mogelijk: een parasol én een tarp én bamboe schermen bijvoorbeeld. Als het maar sfeervol wordt!

‘Dit artikel wordt u aangeboden door van der Garde. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier