Hans Boerwinkel uit Doetinchem. Foto: Maurits Gemmink
Hans Boerwinkel uit Doetinchem. Foto: Maurits Gemmink

Hans Boerwinkel op kandidatenlijst SP

Politiek

DOETINCHEM - Hans Boerwinkel (57) uit Doetinchem staat als nummer 13 op de kandidatenlijst van de SP voor de Kamerverkiezingen van 22 november. Wie is Hans en waar staat hij voor? We vroegen het hem. 

Door Bert Vinkenborg

Wat zijn je achtergronden, idealen en wanneer begon je politieke loopbaan?
“Tot 2012 had ik een speelgoedwinkel in Doetinchem. In 2014 ben ik lijsttrekker van de lokale afdeling van de SP en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Doetinchem geworden. Dat ben ik tot 2022 geweest. In 2015 ben ik ook gaan werken voor de Tweede Kamerfractie van de SP als fractiemedewerker. Eerst op sociale zaken en begin 2021 ben ik voor Lilian Marijnissen gaan werken. Sinds deze zomer heb ik ook een functie bij personeelszaken op ons hoofdkantoor in Amersfoort.”

Je bent nummer dertien op de kandidatenlijst. Hoe groot is de kans dat je in de Kamer komt?
“De SP heeft op dit moment 9 zetels, maar het kan nog alle kanten op. In 2006 hadden we een week voor de verkiezingen 14 zetels in de peilingen en kwamen wij bij de stemmingen op 25 zetels uit. De verwachte opkomst zou volgens peilingen dit keer boven de 80 procent uit kunnen komen. Dat is heel erg hoog. Veel mensen zijn nu meer genegen te gaan stemmen en dat heeft natuurlijk ook te maken met de opkomst van nieuwe partijen en de onvrede bij kiezers. De stemwijzer is woensdag 25 oktober gelanceerd en heel veel mensen komen nu als ze de stemwijzer invullen bij belangrijke thema’s zoals minimumloon, bestaanszekerheid en wonen en ontdekken dan dat sommige nieuwe partijen helemaal niet bij hen passen. Mijn aanmoediging is om de stemwijzer in te vullen om erachter te komen wat je werkelijk wilt en welke partij het beste bij je past. Op die manier komen de verschillen tussen ons en andere partijen het beste in beeld. Verdiep je in voor jou belangrijke thema’s. Daarin zijn grote verschillen te vinden tussen de SP en verschillende partijen, met name NSC van Pieter Omtzigt en BBB.”

Migratie is een thema bij bijna alle partijen. Waar staat de SP?
“Als we het over migratie hebben, een stokpaardje van sommige populistische partijen, dan hebben wij de meest vergaande plannen door eerst een stop op arbeidsmigratie te willen leggen en dan te kijken wat er nodig is om hier te produceren en dan te kijken waar we vervolgens nog mensen voor nodig hebben. Het kan ook elders in Europa. Ik noem als voorbeeld de zorg waar tussen de 30 en 40 procent van de tijd aan bureaucratie wordt besteed. Van de zorgmedewerkers verlaat 40 procent na twee jaar de zorg alweer omdat ze die bureaucratie beu zijn en natuurlijk ook door de lage salarissen. Dat is op te lossen door overbodige bureaucratie in grote lijnen af te schaffen. Nu zijn zorgmedewerkers een groot deel van hun tijd bezig met op te schrijven wat ze hebben gedaan in plaats van patiënten te helpen. Daarom vinden wij dat we moeten zorgen dat zorgmedewerkers meer zeggenschap hebben en dat ze zelf kunnen bepalen hoe ze de beste zorg aan patiënten en cliënten kunnen verlenen. Dan zul je zien dat ze de zorg niet meer verlaten en dan hebben we ook geen mensen meer nodig van waar dan ook ter wereld om hier zorg te verlenen.”

Er zijn niet veel kandidaten voor de komende verkiezingen die uit deze regio komen.
“Uit deze regio komen er inderdaad maar een paar. Uit de gemeente ben ik volgens mij maar de enige. Ik mag dus voor de belangen van iedere Doetinchemmer opkomen (knipoog). Als ze iets op hun hart hebben kunnen ze contact met me opnemen.”

Je bent hier niet geboren maar woont hier al een aantal jaren. Wat is jouw band met de Achterhoek?
“Ik woon hier al sinds ’97 en ik voel mij best wel een Doetinchemmer en een Achterhoeker. Daarvoor heb ik vanaf ’92 vijf jaar in Winterswijk gewoond. Het grootste deel van mijn leven dus in de Achterhoek.”

De speerpunten van de SP kunnen mensen uit het partijprogramma of de stemwijzer halen. Zijn er nog punten die jou persoonlijk bijzonder aan het hart gaan?
“Ik ben ooit begonnen op sociale zaken. Zorgen dat mensen voldoende inkomen hebben en dat aan de andere kant de kosten van huren en boodschappen lager worden is iets wat ik belangrijk vind omdat het heel veel mensen aangaat. Wij hebben de naam dat wij de partij van de arme mensen zijn, maar dat is niet waar. De voorstellen die wij hebben gelden voor grote groepen mensen tot ruim boven de gewone modale middeninkomens. Ook die hebben last van hoge energieprijzen, hoge boodschappenprijzen en hoge brandstofprijzen. Die betalen eigenlijk te veel belasting en hebben te lage lonen om fatsoenlijk rond te kunnen komen. Als je kijkt voor hoeveel mensen een toeslag noodzakelijk is, of dat nou een zorg- of huurtoeslag is of een toeslag voor kinderopvang, dan hebben we gezien wat daarvan terecht komt. Het is één grote puinhoop! We willen het niet afschaffen maar wel overbodig maken. Dat kan alleen maar als het inkomen hoog genoeg is en de prijzen normaal zijn. Toeslagen zijn eigenlijk subsidies van werkgevers. Als werkgevers voldoende zouden betalen zijn toeslagen niet nodig.”

Wat zijn speciale knelpunten in de regio?
“Ik had het over brandstofprijzen en accijnzen. Dat is hier in de regio een enorm probleem. Het is voor alle mensen een probleem maar zeker voor hen die in de regio wonen daardoor op eigen vervoer zijn aangewezen. De accijnzen op brandstof mogen niet verhoogd worden en zouden eerder verlaagd moeten worden om die mensen mobiel te houden. Wat ook niet door mag gaan is de kilometerheffing. De mensen op het platteland zijn daar de dupe van. Je bent aangewezen op je auto maar ondertussen wordt de kilometerheffing van stal gehaald. Wat we hier nodig hebben is een fijnmazig OV dat uiteindelijk gratis is. Het OV zou daarvoor weer terug in provinciale handen moeten. De SP heeft provinciaal voor elkaar gekregen dat er dubbelspoor komt tot Doetinchem.”

Hoe kunnen de mensen met je in contact komen?
“Per e-mail via hboerwinkel@sp.nl of telefonisch via 06-38763798.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant