Broer Kas, moeder Corine, de 7-jarige motorcrosser Daan en vader Wilco Overveld uit Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning

Broer Kas, moeder Corine, de 7-jarige motorcrosser Daan en vader Wilco Overveld uit Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Daan Overveld (7) wordt ‘zeker’ de nieuwe Jeffrey Herlings

Sport

Hij is net 7 jaar, maar gaat als een duveltje uit een doosje over de crossbaan. Daan Overveld uit Doetinchem werd afgelopen zondag Nederlands Kampioen 50cc in Westerbork. De youngster droomt van een loopbaan als topcrosser.

Door Remko Alberink

Vraag een motorcrossertje onder 10 jaar naar hun voorbeeld, en de kans is groot dat ze Jeffrey Herlings noemen. De meervoudig wereldkampioen spreekt tot de verbeelding en presteert al jaren op hoog niveau. “Ik wil later ook zeker als Jeffrey Herlings worden”, stelt Doetinchemmer Daan Overveld in het rennerskwartier van MACL Lichtenvoorde waar hij vorige week meedeed aan de streekcross-wedstrijden.

TCD Hummelo
Overveld is lid van TCD Hummelo en Halmac in Halle. “Maar TCD is onze thuisbaan”, verduidelijkt vader Wilco. “Ik vind dat ook een heel mooie baan om te rijden”, vult de vlot pratende motorcrosser aan. “De mooiste baan waar ik gereden heb is in Italië, pap hoe heet die ook alweer?”
De kleine motorcrosser zit in groep 3 van de Plattenburg-school in Doetinchem. Op motorcrossgebied was hij er al vroeg bij. “Hij begon met rijden toen hij drie jaar was”, stelt vader. “En nu rijd ik in de 50cc. Misschien volgend jaar in de 65cc omdat mijn knieën nu het stuur al raken.”
Dat zijn beslissingen voor na dit seizoen. Afgelopen zondag werd op het circuit van MSV Drenthe in Westerbork beslag gelegd op de nationale titel. Na twee spannende manches eindigde Daan als eerste in de daguitslag, na een tweede plaats in manche in en de eerste plaats in manche twee.
Vooraf wist Daan al wat er bij een kampioenschap moest gaan gebeuren. “Feestje bouwen, zowel op de crossbaan als thuis. Ik denk aan twee keer een barbecue.”
Wat hij het leukste vind aan motorcross? “Het springen, dat geeft een kick”, zo legt de Doetinchemse crosser uit. “Dat is echt het allermooiste.”
In zijn weg naar de top krijgt Daan veel advies. “Van mijn broer Kas en mijn vader, maar ook van mijn trainer Sander Damen. Wat ik het laatst van hem geleerd heb, is dat ik op sommige momenten moet gaan staan op de motor.”

Angst
Een wedstrijd betekent een hele dag met de camper naar de cross. “Ik ben dan niet bang. Ik heb vertrouwen in zijn talent, hij weet wat hij doet”, stelt moeder Corine rustig. Vader Wilco heeft er dan wat meer moeite mee. Vaak is opa Ries Helming ook van de partij, maar deze middag in Lichtenvoorde moet hij verstek laten gaan.
De aanwezigheid van zijn moeder voor de jonge crosser wel belangrijk. Daan Overveld: “Ik ga sneller als mama erbij is.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier