Afbeelding
PR

‘Racen zit bij ons in de familie’

Sport

Doetinchem - Valentino Cornelissen (10) is kampioen geworden in de klasse mini 60 cc algemeen van de NXT Dutch open kartkampioen 2021 uit Doetinchem. “Het racen zit in de familie”, zegt Valentino. “Mijn vader heeft ook altijd gekart en mijn broertje kart ook. Snelheid is gewoon leuk. Daar word ik blij van.”

Door Carla van der Meer

Valentino is met karten begonnen toen hij 4 jaar was. “Hij werd toen door zijn vader in een kart gezet”, zegt moeder Marieke lachend. “Dat was in een kleinere kart met langzame motor”, vertelt Valentino. “Maar toen mocht ik nog geen wedstijden rijden. Dat mocht pas vanaf 7 jaar, want dan kun je pas je kartlicentie halen. Als dat gelukt is, mag je in heel Nederland aan kartwedstrijden meedoen. Ik ben blij dat mijn vader mij zo vroeg heeft laten karten, want door al het oefenen ben ik goed geworden. Ik doe dit graag, want ik houd van de snelheid. Verder houd ik van regen. Ik ben het best op een natte baan.” “Het liefste zou hij nu ook al autorijden”, zegt Marieke. “Mijn vriendjes hebben geen interesse in karten”, zegt hij. “Ze voetballen liever. En sommige mensen weten niet eens wat karten is.”

Vader is coach
De 60 cc klasse is van 7 tot 13 jaar. “Mijn vader Marco is mijn monteur en mijn coach”, zegt Valentino. “Mijn motor wordt gemaakt door Albert Siegers. Hij was ook monteur voor Max Verstappen toen hij nog kartte. We zijn op de kartbaan in contact gekomen met hem.”
Valentino rijdt ongeveer tien races per jaar in Nederland en soms ook in België op Spa-Francorchamps. “Niet op het grote circuit”, verduidelijkt hij, “Maar op een kleine kartbaan die bij het circuit zit. Dat is hetzelfde als in Assen, daar rijden we ook op een aparte kartbaan. Hoe snel ik een ronde rijd is afhankelijk van de baan, maar gemiddeld is dat zo’n 48,9 seconden.”

Lijnen op de baan
Komend weekend geeft Valentino les op de kartbaan in Eefde. “Dan heb ik een groepje tussen de 7 en 8 jaar oud waar ook mijn broertje Georgio in zit”, vertelt Valentino. “Ze rijden dan achter mij aan en ik laat zien hoe ze de lijnen op de baan moeten nemen en wanneer ze moeten remmen en gasgeven. Op de kartbaan zijn de lijnen die je rijdt heel belangrijk, want hoe beter je die neemt, hoe sneller je bent. Mijn broertje is ook gek van karten. Mijn zusje Olivia niet. Zij vindt paardrijden leuk.”
Het volgende doel van Valentino is om het wereldkampioenschap in de 60 cc te kunnen rijden. Wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend, vanwege corona.

Formule 1
“Valentino wil later naar de Formule 1, maar daar komt veel geld bij kijken”, laat Marieke weten. “Je moet dan heel rijke ouders hebben of veel sponsoren. Bij het karten zitten jongens die veel talent hebben, maar het draait vaak om geld. Hoe meer geld je hebt, hoe beter materiaal je kunt kopen. Het zou mooi zijn als hier iets op bedacht wordt, zoals bij voetbal. Als je bij een team kunt komen, dan kun je wereldkampioenschappen rijden. Het afgelopen jaar is het door corona ook een beetje misgegaan met sponsoren. We hopen dat we volgend jaar weer meer sponsoren krijgen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant