Richard van Gessel en Joke Revelman de Vries (blauwe trui) rond de speeltafel (foto Roel Kleinpenning)

Richard van Gessel en Joke Revelman de Vries (blauwe trui) rond de speeltafel (foto Roel Kleinpenning)

foto Roel Kleinpenning

Mahjong is een leuk en fascinerend spel

Sport

Doetinchem - In China wordt Mahjong bij wijze van spreken op iedere straathoek gespeeld. In Nederland kennen we het spel ook, maar is het veel minder populair. Toch heeft de Achterhoek een heuse Mahjong vereniging die inmiddels 20 jaar bestaat.

Door Hans Hissink

Mahjong is een gezelschapsspel voor vier personen dat gespeeld kan worden door jong en oud.Het is een bordspel in de zogenaamde combinatie-categorie, zoals rummykub. In het spel zelf heb je stenen voor je liggen waarvan je elke keer 2 dezelfde moet uitzoeken. Het doel van het spel is om het hele veld met 144 tegels leeg te spelen. Wie het eerst daarin slaagt ‘heeft mahjong’ en beëindigt het spel als winnaar. Je speelt voor jezelf en hebt geen spelpartner nodig. Dat is in het kort de uitleg van Mahjong.

Hippen van de Mus
De naam Mahjong betekent ‘Hippen van de Mus’. De oorsprong van het spel ligt in China, waar het midden 1800 werd uitgevonden. Het is één van de populairste en meest gespeelde spellen in de wereld. Dit komt mede doordat het vooral erg populair is in China. Daar spelen zo’n 1,6 miljard mensen het spel. Maar ook in Japan en Korea wordt het erg veel gespeeld. Het spel wordt daar vaak op openbare plekken gespeeld zoals parken, cafés en speciale clubgebouwen. Er is zelfs een echte competitie. In 2002 werd het eerste WMK (Wereld Mahjong Kampioenschap) gehouden in Tokio. Het is een officieel erkende sport. Ook zijn er in genoemde Aziatische landen museums te vinden en worden er regelmatig films uitgebracht die over het spel gaan.

Leren door doen
Voorzitter van Mahjongclub Fu-Hing, Richard van Gessel, werd al heel lang geleden gegrepen door het spel. “Ik was op zoek naar een leuk Sinterklaascadeau. Bij speelgoedwinkel Intertoys zag ik een doos staan, die deed ik open en wat ik zag was prachtig. Allemaal gegraveerde stenen. Ik kon het niet laten staan. Het heeft uiteindelijk twee jaar geduurd, met tussenpozen, voordat we thuis wisten hoe Mahjong gespeeld moest worden. Er zat wel een beschrijving bij, maar je kunt het pas echt leren door het te doen.”

Grootste Mahjong club
“Op een gegeven moment ging ik Chinees eten halen bij Chinees restaurant Fu-Hing in Varsseveld. Kanki Man had toen net dat restaurant overgenomen. Hij vertelde dat hij aan oud Chinese spelen deed en wilde een Mahjong club oprichten. Om aandacht te besteden aan deze Mahjong club, werd alle lokale en regionale media benaderd waarna mensen zich konden aanmelden. Wij dachten met 12 belangstellenden een heel eind te komen. Er meldden zich maar liefst 50 mensen die Mahjong in huis hadden en niet wisten hoe ze het moesten spelen. Uiteindelijk werden we met zo’n 45 leden de grootste Mahjong club van Nederland. Inmiddels bestaat de club 20 jaar en hebben we op dit moment 30 leden. Het oudste actieve lid is 92 jaar. We spelen in Varsseveld en in Doetinchem.”
Richard legt uit waarom Mahjong zo’n mooi spel is. “Het is fascinerend. Iedereen kan het leren. In het begin is het even lastig. Maar als je gegrepen wordt door het spel dan laat het je niet meer los. Het is ook altijd anders. In al die jaren heb ik wel 150 mensen het spel geleerd.”
Joke Revelman de Vries is lid van de Mahjong club en speelt zo’n vijf jaar Mahjong. “Ik had nog nooit van Mahjong gehoord en wist dus ook niet hoe ik het moest spelen. Nu ken ik de basis, kan ik het spelen en win ook wel eens. Het is een leuk en uitdagend spel. Ik verheug me iedere keer weer op de vrijdagmiddag in het Brewinc.”

Informatie
Op de website van de Mahjong club is alle informatie over het spel én de vereniging te vinden. Op woensdag wordt er gespeeld in Het Borchuus in Varsseveld, op vrijdagmiddag in het Brewinc in Doetinchem. Mensen die geïnteresseerd zijn, kunnen zich aanmelden en vier weken kosteloos het spel leren kennen.


mahjongclub-fuhing.nl
Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier