Uitleg tijdens een eerdere editie. Foto: PR
Uitleg tijdens een eerdere editie. Foto: PR PR

Historische WOII-fietstocht langs markante locties

XToerisme

DOETINCHEM - De Stichting Doetinchem Herdenkt (SDH) houdt zondag 3 oktober een fietstocht door Doetinchem. De tocht, onder begeleiding van gidsen, voert langs gebouwen, objecten en locaties die een rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Dat betreft onder andere woningen van verzetsmensen en huizen waar onderduikers of joden waren ondergebracht. Daarnaast zijn er talrijke Koch-bunkertjes en restanten van Duitse loopgraven, stellingen en luchtafweergeschutposities te herkennen.
Ook is nog te zien waar Vliegveld Groenendaal was en in het Kattennest Stellung Rosengarth: een belangrijk radarcentrum dat telefonisch in verbinding stond met het Flugwachkommando in Ruimzicht waar zich ook een peilcentrum en later de Ortskommandantur bevond; een telefoonlijn die werd gesaboteerd zodat talloze Doetinchemmers verplicht deelnamen aan de kabelwacht.
Een directe telefoonverbinding was er ook met kasteel Slangenburg waar in september 1944 generaal Wilhelm Bittrich verbleef die zijn twee SS-tankdivisies naar Arnhem stuurde waardoor Operatie Markt Garden mislukte.
De cellen van de Kruisberg waar de Sicherheitsdienst honderden verzetsmensen en talloze geallieerden gevangen hield en waar na de bevrijding 1300 ‘foute’ Achterhoekers opgesloten zaten, zijn nog vrijwel onveranderd. De cel waar een Doetinchemse verzetsvrouw verbleef, is door SDH op authentieke wijze ingericht.
Ook bij de woning met de kelder waarin verzetsmensen een geheime PGEM-telefoonverbinding hadden aangelegd en waar ze de eerste Canadezen opvingen, wordt stilgestaan. En op de gebombardeerde plek waar de Groen van Prinstererschool stond waar de Duitsers een laboratorium van hadden gemaakt voor kernfysisch onderzoek. Tevens doet de fietstocht enkele van de in totaal 88 Doetinchemse onteigende en doorverkochte joodse panden aan. Bij al deze locaties wordt afgestapt en vertellen SDH-gidsen bijbehorende verhalen, onderbouwd met historische foto’s.
De tocht heeft een lengte van twaalf kilometer en duurt drie uur. Aanvang is om 10.00 uur vanaf het WOII-Informatie- en Documentatiecentrum op de begraafplaats aan de Loolaan.
Er geldt een maximumaantal van 25 deelnemers op volgorde van aanmelding. Opgave via de website.


www.doetinchemherdenkt.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier