Afbeelding

Lobbyen

Algemeen

Lobbyen

Burgemeester, lobbyen, je hoort het vaak maar wat houdt het precies in? “Lobbyen is eigenlijk een poging om beleid of regelgeving te beïnvloeden. Dat kan zijn om iets te voorkomen of te bewerkstelligen. Het is net iets anders dan Public Affairs wat een strategisch proces is van inspelen op politieke besluitvorming en veranderingen in de maatschappij.”

Wie lobbyen er allemaal? “Je hebt natuurlijk mensen die zich officieel lobbyist noemen en fulltime niets anders doen, maar die moeten wel geregistreerd zijn. Voor hen heeft de Tweede Kamer een register van lobbyisten en belangenbehartigers. Daarnaast lobbyen we eigenlijk allemaal wel op de een of andere manier als we in de privésfeer iets voor elkaar willen krijgen. In de basis hebben we het allemaal in ons als we iets willen bereiken.”

Als er ergens gelobbyd wordt dan gaat het vaak om geld. Waar is met lobbyen wat te halen?  “De duistere kant van lobbyen is corruptie. Dat is een uitwas van het lobbyen die uiteraard verboden is. Maar het gaat bij lobbyen lang niet altijd om geld.”.

Lopen er in Brussel en Den Haag veel lobbyisten, welke mensen zijn dat en voor wie werken ze? “Brussel en Den Haag zijn natuurlijk de bekende plekken, maar het gebeurt bijvoorbeeld ook bij de provincie. De belangrijkste basis is altijd dat je elkaar kent. Het lentediner dat de Regio Achterhoek eens per jaar organiseert is een mooi voorbeeld. Dat is een belangrijke basis voor lobbyen bij politieke besluitmakers zoals kamer leden. Uit het Lentediner komen vaak tientallen werkbezoeken voort. Als Regio Achterhoek hebben wij geen lobbyisten in Den Haag of Brussel. De provincie heeft die wel en daar kunnen wij gebruik van maken. Er gaan stemmen op dat wij dat iets meer naar ons toe moeten halen en zelf directer optreden. Lobbyisten hebben veel verschillende achtergronden. Vaak gaat het om bepaalde karaktereigenschappen en het vermogen grote gecompliceerde dingen klein en begrijpelijk te maken.”

Verdient een professionele lobbyist veel geld? “Er zijn lobbyisten die op No Cure No Pay basis werken. Als het hen lukt om iets te bereiken kan dat aardig wat opleveren. Een ambtenaar die lobbyt krijgt daarvoor behalve zijn salaris niets extra.”

Zijn lobbyisten een macht naast het openbaar bestuur en proberen ze aan het politieke stuur te trekken? Is dat een inbreuk op de democratie? “Ik denk dat het goed is dat lobbywerk transparant is. Het moet helder en zuiver zijn. Als het dat is dan is het geen inbreuk op de democratie.”

Lobbyt u zelf ook wel eens en hebt u daar ook wat mee bereikt? “Het binnenhalen van de Regio Deal in 2019 was het gevolg van onze succesvolle lobby en bracht aardig wat geld op voor de regio. Mijn rol bestond uit het introduceren van anderen of hun een podium te bieden. Ik faciliteer in zo’n geval.” 

Tekst: Bert Vinkenborg 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier