Hartmut Haenchen.
Hartmut Haenchen. Riccardo Musacchio & Ianniello

Jonge cellogrootmeester Benjamin Kruithof soleert bij Phion

Cultuur

DOETINCHEM ­­– Kom genieten van twee generaties muzikaal talent tijdens het concert van Phion op dinsdag 9 november bij Amphion Cultuurbedrijf. Hartmut Haenchen, sinds jaar en dag één van de meest vooraanstaande Duitse dirigenten, ontmoet de jonge cellogrootmeester Benjamin Kruithof die zijn compleetheid toont met de befaamde Rococo variaties van Tsjaikovski. Ook brengen ze de grootse Negende Symfonie van Schubert en de korte maar pittige Ouverture Fidelio van Beethoven. 

Rococo variaties van Tsjakovski
Benjamin Kruithof is een jonge virtuoos die ondanks zijn nog korte carrière al heel wat van zich heeft laten horen. Afgelopen najaar won hij de eerste prijs en de publieksprijs tijdens het concours van de Cello-Biënnale in Amsterdam. ‘Gepolijst cellospel en extraverte podiumpresentatie’ oordeelde de jury over zijn optreden. Hij kan het prachtig kwijt in de elegant romantische Rococo variaties van Tsjakovski. Benjamin: “De Rococo variaties zijn een van de eerste grote cello-concerten die ik heb geleerd. Het werk kan al de kwaliteiten van een cellist laten zien, maar het stuk is ook vol met emotionele momenten.”

Schuberts grootste, Beethovens kleinste
Hartmut Haenchen staat bekend om zijn zeer grondige voorbereiding. Elke partituur wordt muzikaal en historisch grondig onderzocht om zo dicht mogelijk bij de bedoeling van de componist te komen. Die grondigheid kan Harmut Haenchen prachtig kwijt in de Symfonie nr. 9 van Schubert, die hij in 1973 voor het eerst dirigeerde.

Twee musici van verschillende generaties die op het podium hun visie op de muziek met elkaar delen en laten samensmelten. “Het publiek staat een zeer persoonlijk en emotioneel optreden van de Rococo variaties te wachten”, stelt Benjamin. Hartmut vult aan: het programma is prachtig gekozen omdat het in deze pandemische tijd helpt om blije gedachten en gevoelens te krijgen.” 

Praktisch

Phion, hét orkest van Gelderland & Overijssel, is dinsdag 9 november om 20:00 uur te zien in de Rabobank Zaal van Amphion Cultuurbedrijf. Tickets en informatie: amphion.nl/theater

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant