Freek de Jonge.
Freek de Jonge. Bob Awick

Doetinchem krijgt rol in voorstelling Freek de Jonge

Cultuur

DOETINCHEM - Cabaretier en schrijver Freek de Jonge staat zaterdag 28 mei op de planken van erfgoed De Stadswal in Doetinchem met zijn persoonlijke relaas ‘Kom Verder!’ In de voorstelling speelt Doetinchem een mooie bijrol. 

In de voorstelling Kom verder! onderzoekt domineeszoon Freek de Jonge met verbeeldingskracht het leven van zijn ouders en grootouders, een verhaal dat de bezoekers een voorbije wereld binnen voert waarin het geloof intens wordt bevraagd en beleefd.
Kom verder! is een voorstelling gebaseerd op deel een van Freek de Jonge’s memoires. Het verhaal begint in de zomer van 1900 op Duiveland. Tijdens het hoeden van een kudde koeien krijgt de dan veertienjarige grootvader van Freek een roeping. Gehoorzaamheid aan Gods vraag heeft tot gevolg dat zijn vader, Andries de Jonge, die vijftien jaar later in Breda ter wereld komt, wordt voorbestemd tot predikant. Na gymnasia in Gouda, Deventer en in ons eigen Doetinchem gaat Freeks vader theologie studeren in Groningen en wordt Gerardus van der Leeuw zijn leermeester.
Vlak voor de oorlog ontmoet hij door een bizar toeval zijn aanstaande echtgenote, wier broers tot ontzetting van haar vader voor de NSB hebben gekozen. Na zijn eerste gemeente Westernieland trekt het gezin De Jonge in 1946 naar Workum, waar alles ideaal lijkt tot het drama toeslaat dat tot de ‘ervaring’ leidt waar Andries de Jonge zo naar hunkerde.

Het wordt een bijzondere avond in de Stadswal, gecombineerd met enkele liedjes en verwijzingen naar de rol die Doetinchem heeft gespeeld in het verhaal van Freek’s vader. Hij ging ooit naar het internaat voor getalenteerde jongeren, tegenwoordig beter bekend als hotel Ruimzicht. De school en de Stadswal hebben een gezamenlijke stichter: dominee Van Dijk. Freek de Jonge staat na de voorstelling ook open voor vragen uit het publiek.

Tickets kosten 20 euro (ex 1,20 servicekosten) in de voorverkoop via de website destadswaldoetinchem.nl en als er nog tickets zijn 25 euro op de avond zelf aan de zaal aan de Burg. van Nispenstraat in Doetinchem. Aanvang 20 uur; zaal open vanaf 19 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier