Jon van Eerd. Foto: Lesley Pols
Jon van Eerd. Foto: Lesley Pols PRLesley Pols

‘Amphion Theater back in business’

Cultuur

DOETINCHEM - Amphion Theater startte maandag 29 augustus met de kaartverkoop voor het nieuwe seizoen. “We zijn back in business,” vertelt directeur Charles Droste van Cultuurbedrijf Amphion, “op 3 september trapten we af, vooreerst met meer dan tweehonderd voorstellingen te gaan. Daar kunnen er nog bij komen.”

Door Josée Gruwel 

Met een prettig leesbare, duidelijke en rustig ogende brochure (back to basic) presenteert Amphion Theater zich. Droste: “Later dan in de gebruikelijke maand mei, omdat artiesten toen nog niet wisten óf en wat ze wilden gaan doen in het nieuwe seizoen. Dat werd in veel gevallen pas in april, mei duidelijk. Daarna konden we de brochure samenstellen. Met het uitkomen ervan is het boeken van artiesten niet voorbij. We blijven de ontwikkelingen en het aanbod in de gaten houden. Zo zijn inmiddels voorstellingen van Nielson, Huub Stapel en Mart Hoogkamer bijgeboekt en in de verkoop genomen.” 

Basis
De basis van het theaterprogramma wordt traditioneel gevormd door toneel, dans, cabaret, klassieke muziek en veel andere muziekstijlen. Bij deze laatste categorie horen grote namen die naar Doetinchem komen, zoals de Dolly Dots, Hendrik-Jan Bökkers, Waylon. Maar ook de nodige coverbands van hoog niveau, zoals the Analoques, The Dutch Eagles en The Best of Ireland staan in het programma.
Droste is vooral trots op de meer onbekendere muzikale, theatrale tribute-voorstellingen. Hij noemt ‘Stop making Sense’, het vermaarde Talking Head’s concert dat uitgevoerd wordt door voormalig 3J’s lid Blanko. Ook kijkt hij uit naar het Meat Loaf album ‘Bat out of Hell’, gebracht door topmuzikanten. En Anneke van Giersbergen, voorheen frontzangeres van the Gathering, die met een Kate Bush programma komt, noemt hij graag. Hij verheugt zich op bands in de kleine zaal, zoals Mell & Vintage Future, Malford Milligan, en Michelle David & the True-Tones.
“Naast de grote cabaretnamen, waaronder Richard Groenendijk, Claudia de Breij, Daniel Arends, Pieter Derks, Peter Pannenkoek en Guido Weijers, is er traditioneel in de kleine zaal weer veel ruimte voor beginnende cabaretiers. Dit jaar heb ik hoge verwachtingen van Tobi Kooiman, Merijn Scholten en Lisa Ostermann.”
Voor de kinderen zijn er meer voorstellingen dan ooit. “Ik ben heel blij met Wolfgang het Wonderjong, met Superjuffie, en met het nieuwe Prentenboekjesfestival.”

Internationaal en regionaal
Droste is trots op de internationale voorstellingen van hoog niveau, zoals Momix, uitblinkend in visuele dansvoorstelling, Naturally 7, de a capella sensatie uit Amerika, en Mnozill Brass, het vermaarde blazersensemble uit Oostenrijk. “Maar het aanbod van buitenlandse artiesten is dit jaar minder. Reizen is onzeker. Daardoor kiezen ze in eerste instantie voor de eigen markt in eigen land.”
Natuurlijk is ook de regio weer goed vertegenwoordigd. “Warboel komt weer met sinterklaasvoorstellingen en met de prachtige ‘Liedjesstraat’. Daarnaast gaat Frans Miggelbrink dit jaar naast de kleine zaal ook een avond naar de grote zaal. Boh Foi Toch en Hendrik Jan Bökkers komen weer terug, evenals Erik Hagesltein met zijn band waarbij nu de hits van de helden van de jaren zeventig bij de kop worden gepakt. Eenmalig zijn er de Ulftse Nachtegalen.”

Aanraders
“Drie aanraders van mij: Släpstick, de onvolprezen groep die samen met the Asthon Brothers en Percossa de top van het Nederlandse muzikale amusement vertegenwoordigt, Wolgang het Wonderjong, gemaakt door het team van de fantastische familievoorstelling van het RO Theater waar ouderen minstens zoveel plezier aan beleven als kinderen, en Hotel Spijkers van Joost Spijkers, lid van the Ashton Brothers. Dit is een prachtige muzikale, Nederlandstalige, verhalende voorstelling die terecht genomineerd is voor de Poelifinario, de cabaretprijs voor kleinkunst.”

Spannende tijden
Het zijn spannende tijden voor het theater, volgens Droste, omdat door de ervaringen in coronatijd, maar ook door de energiecrisis en de inflatie bezoekers vaker wachten met het kopen van kaarten. “Toch heeft Amphion met haar trouwe publiek niet te klagen. Op dit moment zijn er, met doorverplaatsingen van vorig jaar en de voorverkoop aan vrienden, al 45.000 kaarten verkocht. Dat ziet er gunstig uit. Laten we zeggen dat we voor tachtig procent op streek zijn. Aan het programma zal het ook niet liggen: meer dan tweehonderd voorstellingen, met zoals altijd: voor ieder wat wils. Op 3 september trapten we af, met energie en veel élan.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier