Hermine Deurloo repeteert met Symfonisch Blaasorkest Gaanderen. Foto: Roel Kleinpenning

Hermine Deurloo repeteert met Symfonisch Blaasorkest Gaanderen. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Een vleugje Toots bij SBO Gaanderen

Cultuur

GAANDEREN - Symfonisch Blaasorkest Gaanderen (SBOG) voegt zondag 27 november een vleugje Toots Thielemans toe aan haar concert. Een bekendere naam voor de mondharmonica is wereldwijd niet te bedenken. Hermine Deurloo is de soliste die met lyrisch spel en warme klanken herinneringen aan de Belgische grootmeester mag oproepen. 

Geen gemakkelijke opgave maar Deurloo is op deze taak berekend. Ze trad veelvuldig op met het Metropole Orkest en Trijntje Oosterhuis en was een graag geziene gast in tv-programma’s als Podium Witteman en De Wereld Draait Door. “Dat iemand met een instrument als de mondharmonica zo beroemd wordt als Thielemans is uitzonderlijk”, meent Wim Papperse, voorzitter van het SBOG. “Zelf ben ik een groot fan van Thielemans. De romantiek en warmte die hij uit zijn instrument weet te toveren is echt fantastisch. Elke keer als ik nu Hermine hoor spelen denk ik ‘hé dat is Toots’. Op een gegeven moment zat ze bij Cor Bakker in een programma. Het was adembenemend mooi en ik dacht gelijk dat we haar een keer voor een concert moesten uitnodigen. Ik heb het bij onze muziekcommissie aangekaart en zo is het gekomen.”

“Hermine Deurloo heeft haar telefoonnummer gewoon op haar site staan”, vervolgt Papperse. “Ik heb haar zo snel mogelijk gebeld. Ze was direct voor een concert te porren. Vanaf dag 1 heeft ze super enthousiast met ons meegedacht. Het is geweldig om met zo iemand te mogen samenwerken. Dat ze zo actief meedacht over repertoire bijvoorbeeld, was belangrijk. Zo gemakkelijk is het niet om voor deze combinatie een volledig concertprogramma samen te stellen. Het publiek zal zich juist daarom denk ik verbazen over hoeveel bekende muziek er dan voor iedereen bij zit.”

Wanneer je er bewust naar gaat luisteren is het sowieso verbazingwekkend hoe vaak de mondharmonica in film of bij reclame te horen is. Natuurlijk kent iedereen de beroemde tunes uit de western-films met muziek van Morricone. “Ja”, lacht Papperse. “En die muziek zit uitgerekend niet in ons concert. Dat was wat te fragmentarisch vonden we. Het publiek mag wel de muziek uit de tv-serie Baantjer verwachten en het filmthema dat John Barry (componist voor diverse James Bond films) schreef voor ‘Midnight Cowboy’ zal velen ook bekend in de oren klinken.”

Dat geldt ongetwijfeld ook voor de muziek van Rogier van Otterloo waarmee de film Turks Fruit begint en eindigt. Verder staat bijvoorbeeld het beroemde ‘Oblivion’ van Astor Piazzolla in een bewerking voor orkest en mondharmonica op het programma. “Sommige bewerkingen hebben we extra voor dit concert laten maken. Zo is de muziek uit Turks Fruit gearrangeerd door Thijs van Otterloo, zoon van de componist. Hij heeft het talent duidelijk van zijn vader geërfd. In dit arrangement is ook een belangrijke rol weggelegd voor Kirsten van Oort, de pianiste die al vaker bij ons in concerten heeft meegespeeld.”

De solistes zijn samen te beluisteren in een compositie van Toots Thielemans. En natuurlijk laat het orkest, onder de vertrouwde leiding van Joop Boerstoel, ook zonder solisten van zich horen. Het SBOG speelt onder meer prachtig werk van Johan de Meij en een feestelijk ‘Carrebian Hideaway’. Kenners en regelmatige bezoekers weten dat het orkest van wanten weet. “We gaan voor kwaliteit en doen komend voorjaar dan ook weer mee aan een concours. Eén van de werken die we daarvoor hebben ingestudeerd is ook op 27 november te beluisteren. Vaak zijn die concoursstukken wat lastig voor de doorsnee luisteraar, maar dit ‘A movement for Rosa’ ligt echt lekker in het gehoor.”

Het ‘Concert met een vleugje Toots Thielemans’ begint op de zondagochtend om 11.00 uur. Donateurs hebben op vertoon van hun geldige donateurskaart gratis toegang. Kaarten zijn aan de kassa voor 10 euro verkrijgbaar. Betalen is daar alleen met PIN mogelijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier